En Sıcak Konular

Demirel'den karara tam destek

23 Ekim 2008 13:43 tsi
Demirel, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde eğitim özgürlüğünü sağlamaya yönelik anayasa değişikliğini iptal kararını yine bilindik üslupla cevapladı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde eğitim özgürlüğünü sağlamaya yönelik anayasa değişikliğini iptal kararının yoruma ihtiyaç bırakmayacak kadar açık olduğunu söyledi.

Demirel, kararla Meclis'in anayasayı değiştirme iradesinin vesayet altına alındığı yorumlarının hatırlatılması üzerine, "Olabilir, olabilecektir. Burası demokrat bir ülke, her şey tartışılır ama karar karardır." dedi. Demirel, Prag Baharı konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada ise "Çeşitlilik korkuklacak bir şey değildir. Tam tersine bir zenginlik kaynağıdır." vurgusunu yaptı.

Çekoslovakya'nın 40 yıl önceki liberalleşme girişimi, 'Prag Baharı'yla ilgili seminerin açılışında konuşan Demirel, basın mensuplarının gündemle ilgili sorularına da cevap verdi. Demirel, terörle mücadelenin İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Terörle mücadele Türkiye'nin bir numaralı işidir. Ne yapılması lazım ise vakit geçirmeden yapmaya devam etmek ve netice almak gerek."

Demokratik Toplum Partisi lideri Ahmet Türk'ün 1980 askeri darbesi için soykırım ifadesini kullanmasını da değerlendiren Demirel, "Bölücülüğü tahrikten başka bir şey değil. Esefle karşılarım."

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının sorulması üzerine de, "Yoruma ihtiyaç var mı? Anlaşılacak kadar sarihtir." cevabını verdi. Demirel, kararla Meclis'in anayasayı değiştirme iradesinin vesayet altına alındığı yorumlarının hatırlatılması üzerine, "Olabilir, olabilecektir. Burası demokrat bir ülke, enine boyuna her şey tartışılır ama karar karardır." diye konuştu.

FARKLILIKLARA TAHAMMÜL GÖSTERİLMELİ

9. Cumhurbaşkanı Demirel, seminerin açılışında yaptığı konuşmada ise özgürlük vurgusu yaptı. İslam dünyası ile Batı arasında başgösteren hoşgörüsüzlük, aşırılık, yabancı düşmanlığı ve kutuplaşma eğilimlerine dikkat çeken Demirel şunları söyledi: "Birtakım aşırı gruplar tarafından Avrupa'da yaşayan Müslümanlara yöneltilen nefret dolu beyanatları ve daha da önemlisi bu insanların malları ve canlarına karşı girişilen saldırıları endişeyle izlemekteyiz. İçinde yaşadığımız bütünleşme ve işbirliği çağında, duvarları ortadan kaldırma yönünde birlikte çaba sarf ederken, bu tür anormalliklerin kalıcı hale gelmesine ve yen ayrım çizgileri oluşturmasına izin vermemliyiz. Çeşitlilik, korkulacak bir şey değildir. Tam tersine bir zenginlik kaynağıdır. Bu itibarla insanlar, aralarındaki farklılıklarından ziyade çoğulculuk, diyalog, insan onuruna saygı, temel özgürlükler ve cinsiyet eşitliği gibi ilkeler üzerinde odaklanmaya teşvik edilmelidir."

40 YIL GEÇTİĞİNE İNANMAK GÜÇ

Prag Baharı girşiminin lideri olan dönemin Başbakanı Aleksander Dubçek'ten de bahseden Demirel, Dubçek'i ilk kez 1968 yılında Çekoskovakya'da o yılın Ağustos ayında yaşanan olayları müteakip Türkiye'ye Büyükelçi olarak atandığında tanıma fırsatı bulduğunu hatırlattı. Prag Baharı'nın üzerinden 40 yıl geçmiş olduğuna inanmanın güç olduğunu ifade eden Demirel, bu süre zarfında meydana gelen değişikliklerin ise hayret verici bir mahiyette olduğunu dile getirdi.

CİHAN



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,431 µs