'Türban İncil'in emri!' | " /> 'Türban İncil'in emri!' | "/>

En Sıcak Konular

'Türban İncil'in emri!'

23 Ekim 2008 11:18 tsi
'Türban İncil'in emri!' Katıldığı bir televizyon programında Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararına ilişkin ilginç değrelendirmelerde bulunan Yekta Güngör Özden'in bu açıklaması şaşkınlık yarattı.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanlarından Yekta Güngör Özden, Anayasa Mahkemesi'nin, gerekçeli kararına ilişkin değerlendirmelerinde başörtüsüne hakeret etti ve başörtüsünün İslam'da bulunmadığını, İncil'de yazılı olduğunu iddia etti. Özden'in hedefinde AK Parti de vardı.

"Mahkeme kararlarınının özellikle AYM kararlarının bağlayıcılığı ilkesi düşünülürse, biraz daha dikkatli yazmak gerektiğini belirtiyorum. Anayasayı çiğnemeye yönelik çabalar olarak dillendirilseydi daha doğru olurdu."

Sacit Adalı ve Haşim Kılıç'ın karşı oy gerekçesi:

"Aynı konuda bilinen görüşleridir. Yapılması istenen değişikliğin amacını, sıkma baş kadın ve kızların eylemlerini ve amaçlarını bilmiyor gibi yazılar yazıyorlar. Mahkemenin kendi görüşü ve karşı oylar bir bütün olarak görüyorum. Sacit Adalı ve Kılıç'ın aynı konulardaki görüşleri değişmiyor. Yeni sözcükler kullanmışlar. Kendilerinin aynı kelimeleri ayıraç içine almaları bildiğimiz görüşler. Çoğunluğun görüşü ortaya konulduğuna göre, bu görüşlerin azınlık kalmasını değerlendirmemiz gerekmiyor."

Başka anayasa değişiklikleri:

"AYM'nin 1971 ve 1989 kararları AİHM tarafından da doğrulandı. Anayasa değişikliğinin gerekçesinde sıkmabaşın yaygınlaştırılması çabaları nedeniyle bir zorlama oluyor. Böyle bir amaç için anayasanın temel kuralı sayılan ilkeleri değiştirme çabasının bir zorlama olduğunu düşünmek yerindedir."

Tepkilere ilişkin görüşü:

"AKP'nin laiklik karşıtı olayların odağı olduğu gerçeği ortadayken, inanç sömürüsüne ilişkin çabalar ortadayken, değiştirilmesi önlenemez ilkelerin değiştirilmesinin yolunu açacak bir düzenleme yapmaya kalkarsanız AYM bunu geri çevirebilir. Bunu saygıyla karşılamak durumundayız. Siyasiler yansızlıkla bu değerleri korumak durumundayız."

Başörtülülerin sayısında artış:

"Anayasal düzeni korumakla sorumlu organlar önlemlerini alacaklardır. Benim anmem de teyzem de kullanıyordu. Geleneksel örtü var. İnanç sömürüsü yoluyla kadınlarımızı kızlarımızı çuval biçiminde çarşafa sokma çabası var. Üniversitelerde bu isimler belli. Her yerde bu iktidarın anlamsız hoşgörüsü bu tehlikenin arttığını gösteriyor. Demokrasi bir ölçüdür. Askeri okullarda neden başörtüsü kullanılamıyor bunlara uyuluyorda, üniversitelerde bir eşitlik ve disiplin öğretiliyor. İncil'de olduğu söylenen örtünün kullanılması çabaları bu. Mahalle baskısı, ağabey baskısıdır bu."

habervaktim



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs