En Sıcak Konular

Terörle mücadelede yeni yapı şekilleniyor!

23 Ekim 2008 08:01 tsi
Terörle mücadelede yeni yapı şekilleniyor! Aktütün baskını ve Diyarbakır'da polis servis aracına yönelik saldırının ardından gündeme gelen terörle mücadelede strateji değişikliği netleşmeye başladı.

Başbakanlık'ta yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun ardından Milli Güvenlik Kurulu'nda da terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilmesi kararlaştırıldı. İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay, Emniyet, Jandarma ve MİT'ten gelen teklifler doğrultusunda şekillendirilen taslakta, içişleri bakanının başbakan yardımcısı olarak güçlendirilmesi planlanıyor. Üzerindeki çalışmaların devam ettiği taslağa göre Emniyet Genel Müdürlüğü, müsteşarlığa dönüştürülecek. 'İç güvenlik yüksek kurulu' ve 'iç güvenlik genel sekreterliği' adıyla iki yeni birim kurulacak. Bu birimler, terörle mücadelede eşgüdüm, koordinasyon, strateji belirleme, geliştirme, bilgilendirme ve denetleme konularında çalışma yürütecek. Böylelikle Aktütün saldırısından sonra gündeme gelen koordinasyon eksikliğinin önüne geçilecek. Söz konusu birimler Avrupa'da ve Ortadoğu'da (İran, Irak ve Suriye öncelikli) temsilcilik açacak. Sınır güvenliği konusunda da yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Bu çerçevede, 'sınır güvenliği müsteşarlığı' kurulması planlanıyor. Bu yapılanmada Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik'ten üst düzey yetkililer görev alacak. AB süreci kapsamında halen devam eden 'Entegre Sınır Yönetimi Projesi'ni de bu birim yürütecek. Söz konusu proje, Türkiye'nin AB'ye girmesi ile birlikte sınır güvenliğinin yeni kurulacak sivil unsurlara bırakılmasını öngörüyor. Müsteşarlığın kurulmasıyla projeye hız kazandırılmış olacak.

Yeni yapının halka sorumlu, denetlenebilir, hesap verebilir bir model olarak terörle mücadele konusunda çalışması düşünülüyor. Ayrıca bilimsel araştırmalar yapacak bilgi bankası kurulacak ve istihbarat havuzu oluşturulacak. PKK'ya katılımın önlenmesi ve topluma kazandırmayla ilgili projeler geliştirilecek. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki 'Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı'nın değişmesi de gündemde. Söz konusu dairenin daha aktif çalışması amacıyla konumunun yükseltilmesi planlanıyor.

Yeni yapılanma için ciddiyetle çalışıyoruz

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadele için kurulması öngörülen birimin, konunun bütün boyutlarıyla ele alınacağı bir yapılanma olması için çalışacaklarını söyledi. Başbakan'ın talimatı üzerine meselenin üzerinde ciddiyetle çalıştıklarını belirten Atalay, "Milli Güvenlik Kurulu'nda terör ve güvenlik ile ilgili bütün konular değerlendirildi. Yapılması gerekenler yapılıyor, alınması gereken tedbirler alınıyor. Bu konuda daha sonraki gelişmeler belirginleştikçe paylaşacağız." dedi. Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki gün yapılan ekim ayı toplantısında, terörle mücadelede koordinasyon görevinin İçişleri Bakanlığı'nın uhdesine verilmesi kararlaştırılmıştı. Toplantıdan sonra yayınlanan bildiride özetle şöyle denilmişti: "Yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilmesi benimsenmiştir. Terör tehdidinin demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde bertaraf edileceği ve terörizmle mücadelenin devletimizin tüm kurumlarının etkin işbirliği ve milletimizin güven ve desteğiyle her koşulda sürdürüleceği belirtilmiştir."

zaman



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,361 µs