Dövize müdahale gelebilir | " /> Dövize müdahale gelebilir | "/>

En Sıcak Konular

Merkez Bankası: Dövize müdahale gelebilir

22 Ekim 2008 22:14 tsi
Merkez Bankası: Dövize müdahale gelebilir Merkez Bankası Para Politikası Kurulu: Ekonomideki yavaşlama belirginleşti. Gerekli görülürse dövize müdahale gelebilir...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekim ayı toplantısında ekonomideki yavaşlamanın son dönemde açıklanan verilerle belirginleştiğine dikkat çekti. MB, dövizdeki artışın yakından izlendiği gerektiğinde müdahale edilebileceğini kaydetti.

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında ekim ayı toplantısını yaptı. Kuruldan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerle ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine dikkat çekildi. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlamayı sürdüreceğine işaret edilirken, yakın dönemde döviz kurlarında gözlenen yukarı yönlü hareketin enflasyon üzerinde oluşturacağı etkinin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceğinin tahmin edildiği bildirildi.

ENFLASYONDA GEÇİCİ ARTIŞ OLABİLİR

Para otoritesi, ekonomideki son gelişmeler ışığında orta vadeli enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik öngörmüyor. Enflasyonun ekim ayında gıda fiyatlarındaki oynaklıktan kaynaklı geçici ve sınırlı bir artış göstermesini bekleyen banka, "Orta vadede ise enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, son dönemde küresel belirsizliklerin artarak devam etmesi, gerek enflasyon tahminlerinde gerekse para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikası açısından temel gösterge olan borçlanma faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç verme faizlerinin bu aşamada 50 baz puan indirilmesine karar vermiştir." açıklamasında bulundu.

PPK toplantısında, döviz piyasalarındaki gelişmeler de detaylı bir şekilde değerlendirildi. Açıklamada, bu dönemde döviz likiditesinin sürekliliğinin önemli olduğu, bu nedenle Merkez Bankası'nın, imkanları ölçüsünde öncelikle bankacılık sisteminin döviz likiditesini destekleyecek önlemlere odaklanması gerektiği, bu doğrultuda döviz depo piyasası işlem limitlerinin artırılmasının faydalı olacağı vurgulandı.

GEREKLİ GÖRÜLÜRSE DÖVİZE MÜDAHALE EDİLİR

MB, gerekli görüldüğünde döviz kurundaki artışa karşı diğer önlemlere de başvurulabileceğini belirtti. Uluslararası piyasalardaki çalkantının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmayı sürdüreceğini vurgulayan banka, bundan sonraki politika kararlarının büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekilleneceğinin altını çizdi. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin de Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini de vurguladı.

cihan

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs