En Sıcak Konular

Arjantin'in kararı emeklileri vurdu

22 Ekim 2008 21:52 tsi
Borç ödemede zorlanan Arjantin Hükümeti, halkın 30 milyar dolarlık özel emeklilik fonunu kamulaştırdı.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, hükümetin, yaklaşık 30 milyar dolarlık özel emeklilik fonlarını devralmasını önerdi.

Emeklilik fonlarının kamulaştırılmasıyla ilgili yasayı imzalayan ve onaylanması için Kongre'ye gönderen Fernandez, emeklilerin küresel finansal krizden korunması gerektiğini belirterek, ''ABD ve diğer ülkeler bankalarını kurtarmak için adım atarken, biz de emeklilerimizi korumalıyız'' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Amando Boudo da ''hükümetin bu önlemi almaktaki tek amacının, emeklileri belirsizlikten ve geleceği kurtarmak olduğunu'' söyledi.

Fernandez'in siyasi muhalifleri ise fonların kamulaştırılmasındaki amacın, emeklileri korumaktan çok düşen vergi gelirlerinin yerine kaynak yaratmak olduğunu savundular.

Ekonomist Rogelio Frigerio da bunun, ''kamu sektörünün kasasını doldurmak için alınmış vahim bir önlem'' olduğunu söyledi. Siyasi muhalif lider Elisa Carrio da hükümeti ''emeklilik fonları yağmalamakla'' suçladı.

Güçlü sendikaların yanı sıra iktidardaki Peronist Parti'nin desteğini alan emeklilik fonlarının kamulaştırılmasıyla ilgili yasanın, Peronist Parti'nin çoğunlukta olduğu Kongre'de gelecek beş hafta içinde onaylanması bekleniyor.

Kamulaştırma, borçlarını ödemesi ve altyapı projelerinin finansmanı için hükümete kaynak sağlayacak. Sığır eti, soya fasulyesi, mısır ve buğday fiyatlarının düşmesi nedeniyle gelirleri azalan Arjantin'de, hükümetin gelecek yılki 12 milyar dolarlık dış borç ödemesi için para bulması gerekiyor.

Arjantin'de 40 milyon nüfusun dörtte biri emeklilik fonlarını kullanıyor ve fonlara yılda toplam 4,6 milyar dolar aktarıyor.

Arjantin'de özel emeklilik fonları, 1994 yılında eski Devlet Başkanı Carlos Menem döneminde özelleştirme dalgası sırasında kurulmuştu.

Emeklilik fonları dünya çapında da sorunlarla boğuşuyor.

ABD'de yatırımcılar, 9 Ekim 2007'den bu yana emeklilik fonları, eğitim tasarruf sandıkları ve diğer yatırımlarda 8,3 trilyon dolar zarar etti.

Şili'de de emeklilik fonlarının kriz sırasında kaybı yaklaşık 16 milyar dolar oldu. Şili Maliye Bakanı Andres Velasco, 8,2 milyon Şilili işçinin dahil olduğu ve 1981 yılından bu yana 93 milyar dolar biriken emeklilik fonlarının eninde sonunda düzeleceğini ifade etti. 

aa



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs