En Sıcak Konular

Denktaş: Kıbrıs Yunan olmayacak!

22 Ekim 2008 21:18 tsi
KKTC'nin birinci cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Kıbrıs Yunan için neyse, Türkiye için de odur. Kıbrıs Rum'u neyse, Kıbrıs Türk'ü de o olacaktır. Rum'un istediği gibi azınlık olmayacağız. Kıbrıs Yunan olmayacak." dedi.

Denktaş, Muğla Üniversitesi'nin misafiri olarak Türkiye'ye geldi. Atatürk Kültür Merkezi'nde "Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs" konulu bir konferans veren Denktaş, Türkiye'nin AB konusunda elinde bazı tezleri bulunduğu, ancak kullanamadığını söyledi.

AB'yi eşitlik ve adalet ilkesini uygulamamakla suçlayan Rauf Denktaş, AB'nin hak, hukuk, adalet, eşitlik ilkelerinin tarih kitaplarında yazdığını, ancak uygulanmadığını söyledi. Kıbrıs'ın kanatlarını keserek bitirmeye çalıştıklarını ifade eden Denktaş, bu tavrın AB'nin hiçbir yasasına uymadığını söyledi. Denktaş, AB'nin, Rum kesimini, Kıbrıs'ı temsil eden üye olarak kabul ettiğini hatırlatarak, "Ancak biz ayrı bir devletiz. AB, hani problemli, demokrasisi olmayan ülkeleri kabul etmiyordu? Kıbrıs meselesi 40 yıldır yaşanıyor. Rumlar, tarihlerinde Türk insanlarına soykırım yapmıştır ancak demokrasisi işleyen bir Türkiye yerine, Rumlar AB'ye üye olmuştur." şeklinde konuştu.

Denktaş, bütün siyasi partilere çağrıda bulunarak, Kıbrıs'la ilgili olarak bütün partilerin, TBMM Başkanı Köksal Toptan'la görüşmesini istedi. Denktaş, sözlerinin devamında "Meclis'te alınmış o kararı yeniden açıklasın ki dünya bilsin; Türk, Kıbrıs'tan çekilmeyecektir." dedi. İki devletin, iki halkın varlığına dayanan bir ortaklığın yıkıldığını ileri süren Denktaş, "AB, orada Rum'un demokrasisini meşru hükümet addediyor. Türkiye'ye de diyorlar ki, 'Halletmeden gelirsen, tam üye olamazsın. Bunun sebebi, Türkiye'yi tam üye yapmak istememeleridir." ifadelerini kullandı.

AB'nin, Türkiye'nin zayıf noktasını bulduğunu savunan Denktaş, şunları söyledi: "Üye olmak için Kıbrıs'ı üye olarak tanıması şartı koşulmuştur. Türkiye, Kıbrıs tanınacak diye ek protokol imzalayarak yanlış yapmıştır. Buradan hükümete sesleniyorum, 'Kıbrıs üye oldu' demekten vazgeçiniz. Kıbrıs, Türkiye AB'ye üye olmadan olamaz."

AB'nin, insan haklarını çiğnemiş olan Rum idaresini, bir soykırımı önlemek için üye yaptığını da öne süren Rauf Denktaş, 'Ben soykırımı önledim, barışı getirdim Kıbrıs'a, Yunanistan'a demokrasiyi getirdim. Teşekkür edeceğinize, suçluymuşum gibi davranıyorsunuz. Türkiye'yi tam üye yapma niyetleri yok. Sebep sadece İslam olması değil, sayınızdır, genç oluşunuzdur. Almanya'dan sonra en büyük ülke olarak, en çok söz hakkının sizin olacağındandır.' dediğini aktardı. AB ve ABD'nin, "Türkiye'de ılımlı İslam var" görüşü olduğunu vurgulayan Denktaş, "Tek bir din, tek bir kitap vardır. Ilımlı, sıcak, soğuk İslam yoktur. Türban sorunu diye ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar. Atatürk'e dinsiz diyorlar. İnsanları din kavgasına düşürerek kargaşa ortamı çıkarmak istiyorlar. AB, 'Türkiye'de gelecekte kökten dincilik olabilir. Bu sebeple kontrol altında tutmalıyız.' diye bir mantığa sahip ancak bu vatan, Atatürk'ün ilke ve inkilapları ışığına daima ayakta kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik tarafından, Denktaş'a plaket takdim edildi.

cihan



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs