En Sıcak Konular

Yazıcıoğlu: Türkiye Gürcistan'ın yanında olmaya devam edecek!

22 Ekim 2008 21:06 tsi
Devlet Bakanı Yazıcıoğlu: “Türkiye her alanda Gürcistan'ın yanında olmaya devam edecek”

Yaşadığı savaş sonrasında ekonomik olarak zor duruma düşen Gürcistan için Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası ortaklaşa Gürcistan Bağışçılar Konferansı düzenledi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen konferansta Türkiye'yi Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu temsil etti. Konferansın ardından Bakan Yazıcıoğlu ve TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek konferansla ilgili açıklamalarda bundu.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, Gürcistan'ın Türkiye'nin çok önemli ve stratejik bir komşusu olduğuna dikkat çekerek, Gürcistan ile çok güzel ilişkilerin var olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu, "Geçen yaz ayında Gürcistan'ın başına gelen sıkıntı hepimizin malumu. Dolayısıyla Gürcistan'ı yeniden derleyip toparlayabilmek için böyle bir uluslararası toplantı öteden beri süre geliyor. Bugün biraz daha somutlaşmış bir şekilde bu toplantı devam etti. Türkiye olarak toplantıya önem vererek büyükelçimiz ve TİKA başkanımız burada." dedi.

Gürcistan'ın çok acil yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Yazıcıoğlu, "Gürcistan'ın pek çok yardıma ihtiyacı var. Yapılan hesaplamalara göre 3.1 milyar dolarlık bir yardıma ihtiyacı var. Değişik ülkeler değişik açılardan yardımda bulundu. Türkiye olarak bizlerde önemli katkılarda bulunduk. 90'lı yılların başından itibaren Gürcistan bağımsızlığına kavuştuktan sonra tüm desteklerimiz devam ediyor. TİKA'nın önemli faaliyetleri var Gürcistan'da. 100 bin dolar nakdi yardımda bulunduk. O dönemin şartlarında 2 tane yangın söndürme uçağıyla önemli katkılarda bulunduk." dedi.

Gürcistan'da yaşanan savaş sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gürcistan'ı ziyaret ettiğine de hatırlatan Bakan Yazıcıoğlu, "Başbakanımız 14 Ağustos'ta bildiğiniz gibi Gürcistan ziyareti etti. Önemli birtakım siyasi temaslar oldu ve açılımlar yapıldı. Başbakanımızın orada 100 civarında konut yapımı konusunda temasları oldu. TİKA ondan sonra birtakım çalışmalar yaptı. Uzmanlar gönderdi. O çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu toplantıdan sonra zannediyorum bu çalışmalar somutlaşır. Bir protokol imzalanır. Türkiye orada 100 civarında prefabrik ev inşa edecek." dedi.

Türkiye'nin pekçok konuda Gürcistan'ın yanında olduğunu söyleyen Bakan Yazıcıoğlu, "Bunun dışında teknik yardımlarımız öteden beri devam ediyor. Sürekli olarak Gürcistan'la olan bu yardımlarımızı sürdürüyoruz. TİKA'nın orada önemli çalışmaları var. Diğer kurumlarında önemli çalışmaları var. Dolayısıyla bugünkü toplantı önemli bir toplantıydı. Bütün ülkelerin yapacakları yardımlar. Bir şekilde burada dile getirildi. Bizim çok somut bir yardımımız olmadı bizim öteden beri yardımlarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Brüksel'de gerçekleştirilen konferansın amacına ulaştığına dikkat çeken Bakan Yazıcıoğlu, "Bugünkü toplantı önemli bir toplantı oldu. Nihayet derlenip toparlanacak hale geldi Gürcistan. Bizim de iyi ilişkilerimiz bundan sonrada artarak devam edecek." dedi.

Bakan Said Yazıcıoğlu ile birlikte konferansa katılan TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya da Gürcistan'daki faaliyetlerinin bundan sonra da devam edeceğine dikkat çekerek, "Birçok Gürcü vatandaşımızın da Türkiye'de olması münasebetiyle de kültürel işbirliği alanında da birçok projeyi bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

cihan



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,755 µs