sağduyu çağrısı! | " /> sağduyu çağrısı! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'den piyasalara sağduyu çağrısı!

22 Ekim 2008 19:40 tsi
Gül'den piyasalara sağduyu çağrısı! Cumhurbaşkanı Gül, iş dünyasının, hükümetin, ilgili kurumların her zamankinden çok daha fazla işbirliği içinde olmasının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, küresel krizden bütün ülkelerin etkileneceğini belirterek Türkiye'nin bu duruma yönelik hazırlıklarını yapması gerektiğini söyledi.

Gül, iş dünyasının, hükümetin, ilgili kurumların her zamankinden çok daha fazla işbirliği içinde olmasının önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, "Ancak insanları telaşa sevk etmenin, paniğe sevk etmenin hiç bir anlamı yok. Türkiye bugün kesinlikle panik yaşayan ülkelerden değil" mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin(İTİCÜ) Küçükyalı'da kurulan yeni kampüsünün açılışına katıldı. Törene Gül'ün yanısıra Vali Muammer Güler, İBB Başkan Vekili Erman Tuncer, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Murat Yalçıntaş, İTİCÜ Rektörü Prof.Dr.Ateş Vuran, işadamları Erdoğan Demirören, Atalay Şahinoğlu, akedemisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Abdullah Gül, küresel mali krize değinerek önemli mesajlar verdi. 2007 yılının Ağustos ayında özellikle konut kredisinde yaşanan sıkıntının ABD mali piyasalarına olumsuz yansıdığına işaret eden Gül, ABD'de olanların Avrupa'ya ve gelişmekte olan piyasalara da sirayet ettiğini dile getirdi. "Bu kaçınılmazdı. Küresel kriz dediğimize göre herkez az veya çok bundan etkilenecektir" diyen Gül, sözkonusu krizin 1929'daki Büyük Ekonomik Buhranı'ndan sonra en büyüğü olduğunu belirtti. Bu krizin neticelerinin sadece finans dünyasında görülmeyeceğini, dünyadaki ekonomik büyüme başta olmak üzere her alanda olumsuz etkisinin ortaya çıkacağına değinen Gül, "Bu tehlikeyi görmemiz gerekiyor. Yapılacak ilk iş koruma tedbirlerinin alınmasıdır. Bu büyük bir tehlike. Son ay içerisinde görüştüğüm bir çok devlet başkanı buna dikkat çekiyor, kaygıyı paylaşıyor." dedi. Dünyada yeni bir ekonomik düzenin oluşturulması gerektiğine işaret eden Gül, yeni bir küresel ekonomik düzenin ortaya çıkmasına yön verilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin de dünyanın en büyük 17'inci ekonomisi olarak bu duruma hazır olması gerektiğini vurguladı.

2001 yılında yaşanan krizin ardından alınan tedbirlerin bugün Türkiye'yi küresel mali krizden olabildiğince korumakta olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu gayet açıktır." dedi. Türkiye'nin krizden GSMH'nın yüzde 25'ini ödeyerek çıktığını söyleyen Gül, "Bu maliyeti ödediğimize göre şimdi daha iyi olmamız greekir. O günün öğrettiklerinden dolayı bankaclık sektöründe alınan tedbirler bugün bizi korumaktadır. İnanılmaz yolsuzluk boyutları vardı bankacılık sektöründe. Kötü niyetli davranışlar olmuştu. 50 milar dolara yakın ödeme ile krizden çıkmıştık. Geçen 4-5 sene içerisinde alınan ekonomik kararlar durumumuzu güçlendirdi." ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomik kriz karşısında Türkiye'nin tedbirini alması tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, "Hazırlıklarımız yapmalıyız.İş dünyası, hükümet, ilgili kurumlar herkesin çok daha fazla işbirliği içinde olması kaçınılmazdır. Bu yönde yapılan toplantılar oluyor. Bundan dolayı mutululuk duyuyorum. Telaşa sevk etmenin, paniğe sevk etmenin hiç bir anlamı yok. Türkiye bugün kesinlikle panik yaşayan ülkelerden değil. Bu krizin dünyayı ne kadar etkilediğinin anlaşılması epey vakit alacaktır. Hala ABD'de bile 'Dibe vuruldu mu vurulmadı mı?' bunun tartışması yapılmaktadır. Yoğurdu yerken artık üfleyerek yiyeceğiz. Çünkü sütten ağzımız yandı." şeklinde konuştu.

aa



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,584 µs