En Sıcak Konular

Bel ağrısı olanlar bu haberi mutlaka okuyun!

22 Ekim 2008 16:59 tsi
Bel ağrısı olanlar bu haberi mutlaka okuyun! Günlük yaşam, çalışma koşulları, yatakta yatma durumu v.s Herşey bel ağrısını tetikleyen faktörlerin başında gelir. Denizli Devlet Hastanesi Fizyoterapi Uzmanı Şule Şimşek, bel ağrısından kurtulma yöntemlerini anlattı.

'Yatağın sertlik derecesi vücut ağırlığına göre seçilirse bel ağrıları azalır'   
 
Denizli Devlet Hastanesi Fizyoterapi Uzmanı Şule Şimşek, ağırlığı 55 ile 76 kilogram arasındaki kişilerin yumuşak veya orta sert, 77 kilogram ve üstünde olanlarınsa sert yatak tercih ederek bel ağrılarından kurtulabileceğini söyledi.


Şimşek, CİHAN'a yaptığı açıklamada insanların yüzde 80'inin hayatının bir döneminde bel ağrısı çektiğini belirterek, genellikle 20'li ve 50'li yaşlarda sık görüldüğünü bildirdi. Bel ağrısına yol açan faktörler arasında zorlama, kas spazmı, sinir sıkışması, faset eklem problemleri ve bel omuru rahatsızlıkları bulunduğunu aktaran Şimşek, bel ağrısı çekenlerin sadece yüzde 40'ında fıtık olduğunu, onların da sadece yüzde 2'si için ameliyat gerektiğini kaydetti.

Uygun olmayan kaldırma ve taşıma, aşırı kuvvet harcama, yetersiz kaldırma hazırlığı, uygunsuz postür ve vücut mekaniği, fiziki kondüsyon azlığı, stres ve günlük hareketlerin fıtığa neden olduğunu anlatan Şimşek, "Tekrarlı zorlamalardan kaçınmak için günlük faaliyetler sırasında belimizi korumalıyız." dedi.

Günlük yaşantıda doğru ve yanlış vücut kullanımlarını uygulamalı olarak anlatan fizyoterapist Şimşek, bir nesneyi kaldırmadan önce köşesinden tutarak ağırlığını kontrol etme, kaldırmaya başlarken baş ve omuzları dik tutmak, dizler veya kalçadan çömelerek eğilmek, beli kıvırmamak, ayakları dışa doğru çevirmek, yük kaldırıldıktan sonra olabildiğince gövdeye yakın tutmak ve bel seviyesinin üzerine çıkarmamak, kaldırmaya başlarken karın kaslarını kasmak, vücut ağırlığı ayakların önüne gelecek şekilde odaklamak, bacak kaslarını kullanarak ayağa kalkmak, yavaş ve yumuşak hareket etmek, küçük adımlarla yürümek, indirirken de bacak kaslarının kuvvetini kullanarak dizleri büküp yavaş hareket etmek gerektiğini söyledi.

Şule Şimşek, bel ağrılarının önlenmesi için ayrıca şunları tavsiye etti: "İşinize uygun bir vücut yapısına ve performansa sahip olmalısınız. Egzersiz yaparak, bel kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Yeteri kadar dinlenme arası vermelisiniz. Ani ve hızlı hareketlerden kaçınmalısınız. Ayakta dururken vücut ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit aktarmaya çalışmalısınız. Araba koltuğunun vücut yapınıza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Uzun süreli oturmak zorunda kaldığınızda, mutlaka bel çukurunuzu bir yastık veya ruloyla destekleyin. Günlük yaşam faaliyetleri sırasında uygun taşıma, uygun oturma, uygun ayakta durma ve uygun yatış prensiplerine dikkat edin. Her saat başı mutlaka birkaç dakika yürüyüş yapın. Vücut yapınıza uygun yatak seçin. Yatağın boyu, sırtüstü yatıldığında kişininkinden en az 20 santimetre daha uzun olmalı." (CİHAN)
 



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs