En Sıcak Konular

İran: 'Komşu ülkelerin iç işlerine asla karışmayız'

22 Ekim 2008 16:54 tsi
İran: 'Komşu ülkelerin iç işlerine asla karışmayız' İran'ın Bağdat Büyükelçiliği'nin bugün yaptığı açıklamada ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı Raymond Odierno'nun rüşvet iddialarını yalanlandı.

Elçilik, Amerikan iddialarının temelsiz olduğunu ve İran'ın hiçbir komşu ülkenin iç işlerine karışmama ilkesiyle hareket ettiğini vurguladı. Odierno, İran'ın Irak'la ABD arasında müzakere edilen güvenlik anlaşmasına karşı çıkmalarını sağlamak için bazı Iraklı parlamenterlere rüşvet verdiğini iddia etmişti.
Irak'taki ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin görev süresi bu yılın sonunda dolarken, Washington ile Bağdat arasında güvenlik anlaşmasının son taslak metni müzakere ediliyor. Irak Meclisi'ndeki Şii partilerin ve Şii Tahran yönetimin karşı çıktığı anlaşmanın bu yılın sonuna kadar imzalanmaması halinde iki alternatif gündeme geliyor. Birleşmiş Milletler'in 1546 kararına bağlı olarak 2004'ten bu yana her yıl süre uzatımıyla bugüne gelen koalisyon güçlerinin görev süresi 1 yıl daha uzatılabilir. Çok az ihtimal verilen diğer alternatif ise görev sürelerinin dolmasıyla birlikte tüm yabancı askerlerin Irak'ı terk etmesi.

Irak kabinesinden anlaşma taslağının değiştirilmesi yönünde sesler yükselirken, müzakerelerin aylardır sürdüğü ve yeni bir anlaşma metni üzerinde çalışıp bunu yıl sonuna kadar bitirmenin neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, İran Meclis Başkanı Ali Laricani Bahreyn'de yayınlanan Al Wasat gazetesine verdiği mülakatta Orta Doğu'daki çatışmadan ve Irak'taki mevcut durumdan dolayı ABD'yi suçladı.

İki günlük bir resmi ziyaret için Bahreyn'de bulunan İran'ın sabık nükleer baş müzakerecisi Laricani, İran'ın Arap ülkeleriyle diyalog konusunda hiçbir ön şartı olmadığını ve bölgede İsrail hariç hiçbir Müslüman veya gayrimüslim ülkeyle sorunu olmadığını söyledi.

"İsrail'in bir sorunu var ve bu sorun onların Filistinlilere yanlış yapmasıdır" diyen Laricani, Hamas ile Hizbullah'ın terörist değil özgürlük savaşçıları olduklarını ve bu iki grubu desteklediklerini vurguladı. (CİHAN) 
 



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs