En Sıcak Konular

Erdoğan'dan İslam ülkelerinin bakan ve iş adamlarına sitem

22 Ekim 2008 16:52 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yaşanan Küresel Finansal Krizden 2001 krizi sonrası aldığı önlemler sayesinde en az derecede etkileneceğini söyleyerek, İslam ülkeleri iş adamlarını yatırıma çağırdı. İslam ülkeleri bakan ve işadamlarına seslene

Erdoğan, "Ne zaman Türkiye'yi yatırımlarınız için güvenli liman olarak göreceksiniz. Benim ciğerime kadar rahatsız eden de budur." şeklinde serzenişte bulundu. İslam ülkelerinden ihracat, özelleştirme, doğrudan yatırımlar, enerji, sağlık gibi alanlarda Türkiye'ye yatırım yapmalarını isteyen Başbakan, Türkiye'deki resmi kurumların kendilerine her noktada kolaylık sağlayacağı sözünü verdi.
Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MÜSİAD) tarafından 12.'si düzenlenen Uluslararası İş Forumu Kongresi Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde başladı. Kongre'nin açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika'nın yanısıra bir çok Avrupa ülkeleri tarafından milyarlarca dolarlık paketlerle karşı koymaya çalıştığı Küresel Finansal Kriz hakkında değerlendirmelerde bulnudu. Türkiye'nin 2001 yılında tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığını hatırlatan Erdoğan, 2002 yılından itibaren alınan önlemlerle finans ve bankacılık sistemini ciddi bir disiplin içine soktuklarını aktardı.

Türkiye'nin küresel mali krizi bu sağlam yapıyla karşıladığını aktaran Erdoğan, "Benim cigerlerime kadar rahatsız oludğum konu şudur: 'Acaba biz ne zaman ekonomik anlamda yatırımlarımızı yaparken güvenli bir liman olarak Türkiye'yi göreceğiz?' diye merak ediyorum. Şu anda Türkiye bu noktada güvenli bir liman. Açılımlarımızı yapma noktasında aynı noktada ve bu adımı atmamız halinde inanıyorum ki hangi sektöre bakarsanız bakınınız bu sökterlerin burada altyapısının hazır olduğunu göreceksiniz. Böyle bir altyapının olduğu Türkiye açılımda tüm dostlarımızın kardeşlerimizin bir sıçrama noktası olacaktır. İhracat, özelliştirme yatırımlar, noktasında değerli dostlarımızın daha yakın ilgisini bekliyoruz. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeniz için bütün kurumlarınız, sizlere her türlü kolaylığı gösterecektir. Sağlık yatırımları, altyapı yatırımları, enerji yatırımları turizme otomotivi tekstil sektörüne yönelik yatırımlar özelleştiremeler gibi Türkiye'de çok geniş yelpazede yatırım imkanı mevcuttur." şeklinde konuştu.

"TOKİ BİZİ MORTGAGE'YE YEM ETMEDİ"

Küresel finansal krizin mutlaka Türkiye'ye de etkileri olacağını belirten Erdoğan, bütünü bunlara rağmen çalışmalarını eksiksiz bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. Türkiye'nin 2 binli yıllarda yaşanan ekonomik krizlerden çok şey öğrendiğini belirten Erdoğan, "Biz dersimizi çok iyi çalıştık. Hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Bizler havayı satmadık, malı sattık. Bize mortgate tavsiye edildi, biz morgate sisteminede girdik ama bundan önce bunun karışsında toplu konut gerçeğini uygulamay koyduk. TOKİ Mortgate'nin alternatifi oldu. Şu anda bizim toplu konutta 320 bin inşaatımız var. Bunun 220 bini sahipherine teslim edilmiş vaziyette." şeklinde konuştu.

"Bu bizi mortgate asla yem etmedi. diyen Erdoğan, "Morgtate bizde çok tutulan bir uyglama olmadı. Toplu konutu gören ona çok fazla iltifat etmiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde hırs ve kanaatsizliğin ne türlü tehlikeler ortaya çıkardığını hep birlikte izliyoruz." diye konuştu.

Yaşanan krizlerin ardından dünyanın başını iki elinin arasına alıp düşünmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Acaba dünyada bu finans krizlerinin arkasında yolsuzluklar var mı yok mu? Bunun üzerinde de düşünmelidirler. İşin içinde bunlar var. Orada büyük oyuncular var ve büyük oynadılar ve bedelide çok ağır oldu. Sınırsız kar, tatmin tutkusu dev bankaları, finans şirketlerini, sigorta şirketlerini bir anda çöküşün içine çekti. Bizler dayanışmayı yardımlaşmayı yoksullarla paylaşmayı tavsiye eden bir medeniyetten geliyoruz. Komşusu açken tok yatmayı felaketin başlangıcı olarak görne medeniyetten geliyoruz. " diye konuştu. (CİHAN)
 



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs