En Sıcak Konular

CHP zevkten dört köşe

22 Ekim 2008 13:56 tsi
Anayasa Mahkemesinin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına dair anayasa değişikliğinin iptali en çok onları sevindirdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesinin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına dair anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararını değerlendirirken, “Bir hukukçu ve siyasetçi olarak, her dediğimizin doğru olduğunun teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği gündeme geldiğinde, bunun teklif dahi edilemeyeceğini söylediklerini belirten Okay, “Bir hukukçu ve siyasetçi olarak, her dediğimizin doğru olduğunun teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyorum. Ama bu bir maç kazanma sevinci içinde değil” dedi.

Gerekçeli karardaki muhalefet şerhlerinin, kendi içinde çelişkili olduğunu ileri süren Okay, Anayasa Mahkemesinin bu kararı verirken, çok ciddi bir şekilde, tüm argümanları kullandığını ifade etti.

“Anayasa Mahkemesi bu kararla, yasamanın görev alanına müdahale etmiştir” yönündeki eleştirilere işaret eden Okay, demokratik hukuk devletinde, yasamanın, “Ben her şeyi yaparım” deme hakkının olmadığını söyledi. Okay, “Parlamento, her istediğini yapar” anlayışının, 200 yıl öncede kalan bir demokrasi anlayışı olduğunu belirtti.

Okay, herkesin, demokrasiye ve anayasanın ilk 4 maddesine sadakatle yükümlü olduğunu dile getirerek, “Buna rağmen, mağduru oynayıp, boynu bükük görüntü verip; 'yasama erkini kullanamıyoruz...' anayasaya göre kullanacaksınız, o anayasa laik, sosyal, hukuk devleti diyor. İstediğin gibi Türkiye Cumhuriyetinin yönetim biçimini değiştirme hakkın yok. Yasamanın sınırı da anayasanın kendi hükümleri içinde vardır” diye konuştu.

“ÇOK FRAPAN”

Bir soruyu yanıtlarken, Okay, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün dün Diyarbakır'daki açıklamalarını “Çok frapan” diye değerlendirdi. Okay, bu açıklamaların, Türk-Kürt kardeşliğini örseleyecek, zedeleyecek nitelikte ve tahrik içerikli olduğunu savunarak, “Bu açıklamaların bir başka benzerinin, bir kaç gün önce Sayın Cumhurbaşkanı tarafından, yabancı basın kuruluşuna ifade edildiği basında yer aldı. Türkiye'de kökene dayalı ayrımcılık yapmak, çok büyük haksızlıktır. Siyasetçilerin, topluma yön verenlerin tahrikten uzak, gerçekleri çarpıtmadan açıklamalarda bulunmaları gerekir” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Diyarbakır'daki olaylara ilişkin dün grup toplantısında yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Okay, “İstanbul'da bir demokratik talebi acımasız şekilde bastırıyorsunuz, Diyarbakır'da da bir başka gücünün baskılamasıyla yarattığı tehditle, devlet yok görüntüsü vermesine göz yumuyorsunuz. Sayın Baykal, 'Diyarbakır'da da İstanbul'da yaptığını yap' dememiştir” görüşünü dile getirdi.

AA



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs