En Sıcak Konular

Terör propagandası yapan siteler hedefte

22 Ekim 2008 11:38 tsi
İstihbarat birimleri, terör propagandası yapan siteleri hedef alıyor

İngiliz The Guardian gazetesi, El Kaide destekçisi internet sitelerinin son zamanlarda yaşadığı sistematik saldırının hükümetlerin "terörle savaşta" yeni cephe olarak bu siteleri hedef aldığı yorumlarına neden olduğunu yazdı.
Gazete El Kaide'nin medya kolu ile bağlantılı El İhlas, El-Burak ve El-Firdevs'in 11 Eylül saldırılarına ilişkin videoların "nedensiz bir şekilde geciktiğini" bir dönemde 11 Eylül'ün hemen öncesinde kapandığını belirtti. Gazete, "Ara sıra sorunlar yaşıyorlardı. Ancak ilk defa bu kadar uzun bir süredir hizmet dışılar." diye yazdı. El Kaide'nin medya kolu El-Fecr'in teknik problemler olduğunu söylerken "sitelerin düşman eline düştüğü" iddialarını yalanladığını kaydetti. Gazete, El- Hesbah'in yayınlarına devam etmesini de uzmanların Suudi istihbarat birimleri tarafından gözetlenmesine ve teröristlerin tuzağa düşürülmesi için kullanılmasına bağladığını kaydetti. Bununla birlikte gazete, asıl hikayenin sırrını koruduğunu belirtti.

Guardian, sitelerden ikisinin geçtiğimiz Haziran ayında sorunlar yaşadığını ancak daha sonra yayınlarına devam ettiğini yazdı. Gazeteye konuşan askeri uzman William McCants, "Eylül ayında yaşananların denemesi Haziran ayında yapıldı." diye yorumda bulundu. Gazete, İngiltere ve ABD'nin ortak operasyonu olabileceğine dair iddiaların gün yüzüne çıktığını ancak iki hükümetin de bunu kabul etmediğini belirtti. Guardian, "Böyle bir sabotaj yasadışı olabilir." dedi. Bununla birlikte gazete, İngiliz güvenlik birimlerinin El Kaide'nin internetteki propagandalarına karşın "saldırgan" bir tutum izleneceğini söylediğini hatırlattı. McCants, "Pekçok hükümetin ortak çalışması olabilir. Bu işi yapanlar ne yaptığını biliyordu." yorumunda bulundu. Mısırlı uzman Dia Raşvan, "Bunun arkasında Amerika var. ABD'nin, El Kaide'yi yenilgiye uğratma stratejisinin bir parçası olarak ve Arap dünyasında ilgi görmesinin önüne geçmek için bu forumları kapatma karar verdiğine inanıyorum." dedi. Norveç Savunma Araştırma Kurumu'ndan Anne Hennesen de, "Bu arkasında büyük bir yapı var. Bunun arkasında istihbarat birimlerinin olduğunu farz etmek bana çok mantıklı geliyor." dedi.

Gazete, başka yorumlar olduğuna dikkat çekti. Dubai'deki Körfez Araştırma Merkezi'nden Mustafa Alani, Sünnilerle mücadele halindeki Şiilerin işi olduğunu savundu. Alani, "Hükümetler bunu yıllar önce de yapabilirdi. Şimdi saldırmaları için bir neden yok." dedi. Gazete, başka yorumcuların da El kaide destekçilerinin bu sitelerin açık bir kaynak olması nedeniyle kapattıklarını söylediğini belirtti.

cihan
 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,679 µs