En Sıcak Konular

Dikkat! Kazıklanıyoruz...

22 Ekim 2008 09:22 tsi
Petrol fiyatlarının düşmesine karşın akaryakıt şirketlerinin benzinde vatandaşı kazıkladığı ortaya çıktı.

En son olarak akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında 4 YKr, fuel oil 4'ün kilogram fiyatında 5, fuel oil 6'nın kilogram fiyatında 6 YKr indirim yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Ankara ve İzmir'de, BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, 3,15 YTL'den 3,11 YTL'ye, İstanbul'da ise 3,16 YTL'den 3,12 YTL'ye indi.

Ancak bu son 'indirime' rağmen dünyadaki petrol fiyataları ile Türkiye'deki akaryakıt fiyatları karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo hiç de iç açıcı değil.

2006 mayıs ayında petrol 71 dolar iken, 95 ortan benzin 2.88 YTL’den satıldı. Bugün petrol 71 dolara geriledi ama benzinin fiyatı 3.11 YTL.

Türkiye dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülkelerin başında geliyor. Akaryakıt şirketleri benzindeki yüksekliğin faturasını hep yüksek vergilere çıkardı. Gelir İdaresi yetkilileri ise vergilerin maktu alındığını, fiyatın yüksekliğinin ise akaryakıt şirketlerini yüksek kâr elde etmesinden kaynaklandığını söylüyor. Ancak rakamlar ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme pompa fiyatlarına yansımıyor. Sonuçta her halükarda halk kazıklanıyor.

İŞTE GERÇEK

2006 mayıs ayında petrol fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşandığı ve o tarihte varil fiyat 71 doları aştı. Bu yükselişten benzin fiyatları da nasibini aldı. 26 Mayıs 2006’da 95 oktan benzinin satış fiyatı 2.88 YTL olarak açıklandı. Aradan yaklaşık 2.5 yıl geçti ve petrolün varil fiyatı 147 dolardan dün itibariyle tekrar 71 dolara geldi. Ancak aynı gerileme benzin fiyatlarına yansımadı. Bugün 95 oktan benzinin satış fiyatı ise 3.09 YTL.

YÜZDE 51.7 YANSITILMADI

Petrol fiyatları 11 Temmuz 2008’de tarihi zirve olan 147 doları gördü. Bu tarihte 95 oktan benzinin satış fiyatı ise 3.61 YTL oldu. Petrol fiyatları bugün 71 dolara geriledi. 11 Temmuz’dan bu yana petroldeki düşüş yüzde 51.7 olarak gerçekleşti. Ancak bu gerilemenin benzine yansımadığı ortaya çıkıyor.

Çünkü 11 Temmuz’da 3.61 YTL olan benzin bugün itibariyle 3.09 YTL. Yani yüzde 14’lik bir düşüş yaşandı. Eğer benzin fiyatına petroldeki düşüş tam olarak yansıtılmış olsaydı, bugün vatandaşlar 1 litre benzin için 1.74 YTL ödeyeceklerdi.

DEPODA 10,5 YTL UÇUYOR

Tablo böyle olunca petrol fiyatı aynı olmasına karşın vatandaş litre başına 21 Yeni Kuruş daha fazla ödüyor. 50 litrelik depoya sahip bir araç sahibinin cebinden 10,5 YTL daha fazla para çıkıyor. Bir başka deyişle her gün aracını kullanan, yılda 10 bin kilometre yol yapan bir kişi 50 litrelik depoyu 18 kez doldurmak zorunda. Bu da yılda fazladan 189 YTL fazla ödeme yapmak demek.

BU ÜLKELERDEN ZENGİN MİYİZ?

Türkiye dolar bazında bir litre benzin için 2.073 ödüyor. Bu rakam da benzin fiyatında Türkiye’yi zirveye oturtuyor. Kişi başı milli geliri 40 bin doların üzerinde olan Fransa, bir litre benzine 2.039 dolar, kişi başı milli geliri 35 bin dolar olan İtalya bir litre benzine 2.065 dolar, kişi başı milli geliri 31 bin dolar olan İspanya bir litre benzine 1.67 dolar, kişi başı milli geliri 45 bin dolar olan İngiltere bir litre benzine 2.013 dolar ve kişi başı milli gelir 45 bin 600 dolar olan ABD ise benzine 0.98 dolar ödüyor.

 


 

bugün



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs