En Sıcak Konular

'İyimser olmaya mecburuz'

21 Ekim 2008 21:11 tsi
'İyimser olmaya mecburuz' Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyetini kabul etti.

Abbas, İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmeleri konusunda, ''İyimser olmayı tercih ediyoruz. Kötümser olma şansımız yok'' dedi.

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığında İsrail ve Filistin ile temaslarda bulunmak üzere gelen Türk heyeti, temaslarına bugün Ramallah'tan başladı. Filistin Planlama Bakanı Dr. Samir Abdullah ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki ile görüşen Türk heyeti, akşam saatlerinde Abbas tarafından kabul edildi.

Abbas, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak kabulunden duyduğu memnuniyeti dile getirerek kutladı. Türkiye'nin öneminin giderek arttığını dile getiren Abbas, Türkiye'nin arabuluculuğunda, Suriye ile İsrail arasında dolaylı barış görüşmelerinin sürmesine destek verdiklerini belirtirken, bu görüşmelerin olumlu seyretmesinin Filistin için de yararı olacağının altını çizdi.

Abbas, İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri konusuna da değinirken, İsrail siyasetindeki gelişmeler nedeniyle bu yıl içinde bir barış anlaşmasına varılmasının zor olduğunu yinelerken, ''İyimser olmayı tercih ediyoruz. Kötümser olma şansımız yok'' diye konuştu.

Filistin lideri, iki taraf arasında barış anlaşmasının yapılacağı konusunda ''umutlu'' olduğunu dile getirirken, ''Bir ilerleme olmasa bile (barış görüşmelerine) devam edeceğiz'' dedi.

Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki heyette kimi bakanlık mensuplarının yanısıra, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Güven Sak ile Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya da yer alıyor.

Türk heyeti, Filistin Planlama ve Dışişleri Bakanlıklarında yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin, 2007 yılının son ayında, Filistin'e bağış yapan ülkelerin yardımlarının kararlaştırıldığı Paris konferansında taahhüt ettiği 150 milyon dolarlık hibe yardımının nasıl ve hangi projeler için kullanılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye, bu konuda Filistin tarafının sunduğu 20 dolayında projeyi değerlendiriyor. Sağlık, eğitim, içişleri ve dışişleri bakanlıkları ile ilgili alanlarda sunulan projelerden seçilenler, hibe yardımından yararlandırılacaklar.

Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin öncülüğünde, Batı Şeria'daki Tarkumiye'de yapılacak sanayi bölgesi projesinin durumu da ele alındı. Projeye, hem İsrail hem de Filistin tarafından destek verilmesine karşın bugüne dek bir ilerleme sağlanamadı.

Filistin tarafı, İsrail'den bu konuda gerekli izinlerin çıkmasını beklediklerini, bu iznin alınmasıyla birlikte, projenin bir an önce yaşama geçirilmesi için gereken her türlü yardım ve desteğin verileceğini bir kez daha yineledi.

Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyetinin, yarın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Heyet ayrıca İsrail Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarında da temaslarda bulunacak.

Bu temaslar sırasında, ikili ilişkilerin yanısıra, Türkiye'nin El Halil yakınlarındaki Tarkumiye'de yapmayı öngördüğü sanayi bölgesi projesinin hızlandırılması üzerinde de durulacak. Heyet, 23 Ekim Perşembe sabahı Türkiye'ye dönecek.

 



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs