En Sıcak Konular

TMSF'nin işaret ettiği tehlike

21 Ekim 2008 17:47 tsi
TMSF Başkanı Ertürk, kriz tartışmalarındaki tehlikeye dikkat çekti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, son dönemde dünyada yaşanan finansal kriz ile ilgili yapılan tartışmalarda gördüğü bir tehlikeye dikkat çekti. Ertürk, dünyada gelişmiş ülkelerde de bu kriz yaşandığı için, bunu olağan alışılmış olaylar olarak görmek gibi bir yanlış anlayışın egemen olmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Hem bizim geçmişte yaşadığımız, hem gelişmiş ülkelerin yaşadığı kriz, asla normal değildir. Bizim yaşadığımız krizi de 'Bakın tüm gelişmiş ülkeler bunu yaşıyor. Bizim de yaşamamız çok olağan' gibi bir anlayışı da çok tehlikeli ve yanlış bir anlayış olduğunu vurgulamak istiyorum." dedi.
Ertürk, Kral Medya Grubu Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün Doğuş Grubu'na devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Kral Medya'nın satışının, daha önce TMSF'nin satışını yaptığı çok sayıda varlık gibi batan bankalara ya da hakim ortaklarına ait olup, bankalara aktarılan kamu kaynağını geri kazanmak için yapılan satışlardan biri olduğunu hatırlattı. Dünyada ekonomik krizin yaşandığı, bunun Türkiye'ye etkilerinin tartışıldığı bir dönemde bu satışın önemli olduğunu işaret eden Ertürk, Doğuş Grubu'nun satış için ödediği 95 milyon dolar bedelin önemli bir meblağ olduğunu kaydetti.

"TAHSİLAT 18 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI"

Türkiye'de 90'lı yılların başlarından başlayıp 2000'li yılların başlarına kadar devam eden bankacılık krizinin maliyetini en asgariye indirmek için yaptıkları çalışmalarda epeyce mesafe kat ettiklerini ifade eden Ertürk, zararların tahsil edildiği bu süreçte sona yaklaştıklarını söyledi. Ertürk, bu şekilde elde ettikleri gelirin toplam 18 milyar dolara yaklaştığını aktardı. Bugün finansal kriz yaşayan gelişmiş ülke yöneticilerinin Türkiye'nin sonuna ulaşmak üzere olduğu bu yolun henüz başında olduğunu dikkat çeken Ertürk, "Bu nedenle bizim bu süreçte izlediğimiz bu yolun gelişmiş ülke finans sektörü yöneticilerinin de izleyeceğini düşünüyoruz." dedi.

Son dönemde dünyada yaşanan küresel finans krizi dolayısıyla yapılan tartışmalarda gördüğü bir tehlikeye işaret eden Ertürk, şöyle devam etti: "Dünyada gelişmiş ülkelerde de bu kriz yaşandığına göre bunu olağan alışılmış olarak görmek gibi bir yanlış anlayışın egemen olmasına izin vermemeliyiz. Hem bizim yaşadığımız, hem gelişmiş ülkelerin yaşadığı kriz, asla normal değildir. Olmaması gereken, engel olunması gereken durumlardır. Bizim yaşadığımız krizi de 'Bakın tüm gelişmiş ülkeler bunu yaşıyor. Bizim de yaşamamız çok olağan' gibi bir anlayışı da çok tehlikeli ve yanlış bir anlayış olduğunu vurgulamak istiyorum.

TÜRKİYE'DE GEÇMİŞTE YAŞNANAN FİNANS KRİZİNİN FARKI

Türkiye'nin 90'lı yıllardan 2000'li yıllara kadar geçen süreçte yaşadığı krizlerle bugün gelişmiş ülkelerde yaşanan krizin farklılığına dikkat çeken TMSF Başkanı, gelişmiş ülkelerin bugün yaşamış oldukları bankacılık krizinin, iş yönetimine, yatırımlardaki tercihlere ve bazı aşırılıkların, kötü yönetimlerin, yetersiz yönetimlerin bir sonucu olduğunu söyledi. Türkiye'de yaşanan krizin ise, banka kaynaklarının, banka hakim ortaklarına aktarılması, yani kaynak israfı denilen bir kötü uygulamanın sonucu olduğunu kaydeden Ertürk, "Bugün yaptığımız satış ve bu satışla elde edilen gelir, bu bankacılık kaynaklarının istismarı dolayısıyla bankalara aktardığımız kaynağın geri kazanımı çabalarından önemli bir tanesi, bu nedenle anlamlı ve önemli bir satış." değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Ertürk, Türkiye ve dünyadaki finans yöneticilerinin bundan sonra bir daha bu tür krizlerin yaşanmaması için, kriz yönetimine ilişkin yatırım tercihlerine ilişkin ve yatırım düzenlemelerine ilişkin her türlü tedbiri almak zorunda olduğunu belirtti.

Ertürk, 2005'te Kral Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü 45 milyon 100 bin dolar olarak ihale ettiklerini, ihalenin gerçekleşmediğini hatırlatarak, bugün ise kamu lehine önemli değer artışı sağlayarak 95 milyon dolar tahsil etmelerinin TMSF ve kamunun bir başarısı olduğunu kaydetti.

ŞAHENK: DOĞUŞ GRUBU OLARAK TÜRKİYE'YE İNANIYORUZ

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de, Kral isminin önemli bir marka olduğunu, dünyanın fani olduğunun bilinci içerisinde ellerinden geldiğince ileriye dönük olarak bu markayı daha iyi yerlere getirmeye çalışacaklarını kaydetti. Şahenk, dünya ekonomisinde her gün moral bozucu haberlerin birbiri ardına geldiğini, fakat Doğuş Grubu olarak Türkiye'ye inandıklarını, Türkiye'nin makroekonomik ve finansal açıdan sağlıklı ve dayanıklı bir süreçte olduğunu söyledi.

cihan
 



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs