En Sıcak Konular

Ergenekon savcılarına dava açıldı

21 Ekim 2008 17:25 tsi
Ergenekon savcılarına dava açıldı Tutuklu sanık Behiç Gürcihan'ın nişanlısı gazeteci Fatma Sibel Yüksek, Ergenekon savcıları aleyhinde dava açtı. İşin ilginç tarafı Yüksek'in avukatları iki eski AKP'li milletvekili.

Ergenekon davasında yargılanan tutuklu sanık Behiç Gürcihan’ın nişanlısı gazeteci Fatma Sibel Yüksek, Ergenekon savcıları aleyhinde dava açtı. İşin ilginç tarafı Yüksek’in avukatları iki eski AKP’li milletvekili. Biri geçen dönem TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı da yapan Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış. Diğeri ise yine AKP’li eski milletvekili Osman Seyfi.

Yargıtay yetkili Hukuk Dairesi Başkanlığı’na sunulmak üzere 13 Ekim günü Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dilekçeyle, Ergenekon savcılarından Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın dava edildi.
 
AKP’li iki eski milletvekilinin avukatlığını yaptığı Fatma Sibel Yüksek, tazminat davasına gerekçe olarak telefon konuşmalarının dinlenmesi, iddianame ve eklerinde bunlara yer verilmesini gösterdi. Dava dilekçesinde şöyle denildi:
 “Müvekkilem bu davanın sanıklarından Behiç Gürcihan'ın nişanlısıdır. Bu sebepten olsa gerek telefon konuşmalarının dinlenmesi kararı alınmış ve konuşmalar dinlenerek, tutanak tanzim edilmiştir. Kendisi bu davanın tanığı veya sanığı da değildir. Yapılan konuşmalar da hem nişanlısı Behiç Gürcihan'la, hem de kendi hısım, akraba ve arkadaşlarıyla yaptığı konuşmalardır. Dilekçe ekinde sunduğumuz bu konuşmalar, görüleceği üzere hiçbir delil niteliği olmayan, tamamen sohbet niteliğindeki konuşmalardır. Buna rağmen sözkonusu konuşmalara hem iddianamede, hem de eklerinde yer verilmek suretiyle müvekkilemin varolduğu iddia edilen ve çeşitli suçlamalara muhatap olan bu örgütle ilişkili olduğu intibaı verilmiştir. Halbuki Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 137. Maddesi gereği delil niteliği taşımayan ve sanık olmayan kişilerin konuşmalarının imha edilmesi gerekmektedir. Davalılar, özel sohbet niteliğindeki bu konuşmaları imha etmeyerek, olduğu gibi iddianame ve ekine koymak suretiyle Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 137.madde emredici hükmüne aykırı hareket etmek suretiyle, müvekkilemin özel hayatının ve haberleşme hürriyetinin gizliliğini ihlal etmişlerdir. Yargıtay'ımızın kökleşmiş içtihatlarına göre, emredici yasa hükümlerine riayet etmemek ve onun gereğini yapmamak, başlı başına şahsi kusur olarak değerlendirilmektedir.” 
              
AKP’nin önde gelen isimlerinden olan Mehmet Elkatmış ile Osman Seyfi müvekkileleriyle ilgili şu görüşlere yer verdi:


“Müvekkilemiz Fatma Sibel Yüksek şimdiye kadar yazdığı yazılarla, yaptığı programlarla demokrasiye bağlılığını ve demokratik ilkelerden asla taviz vermeyen bir kişiliğe sahip olduğunu, hiçbir delile ihtiyaç olmayacak şekilde ortaya koymuştur. Anti demokratik her usule, şiddetin ve terörün her türlüsüne karşı çıkan, Türkiye'de demokrasinin tam ve kamil manada uygulanmasını savunan bir isimdir.”
       
AKP’li avukatlar Fatma Sibel Yüksek’in haklarıyla ilgili hazırladıkları dava dilekçesinde ayrıca dava açma gerekçesini şöyle ifade ettiler:


 “Yukarıda açıklandığı üzere, özel telefon konuşmalarının iddianame ve ekine konularak, yayınlanmasına sebep olunmak suretiyle, müvekkilemin adı geçen iddianamede iddia olunan suçlarla birlikte anılmasına meydan verilmiş, özel hayatı ve haberleşme hürriyetinin gizliliği ihlal edilmiş, tüm kimlik bilgileri deşifre edilmiştir. Sanıklardan birisi ile nişanlı olmak, bu ihlallerin sebebi olamaz ve olmamalıdır. Şayet işlenmişse, suçların şahsiliği diye vazgeçilemeyen bir ilke asla terk edilmemelidir. Bu  sebeple, müvekkilemin çektiği maddi ve manevi sıkıntıların menen bir nebze olsun dindirilebilmesi için işbu davayı açmak zorunda kalmış bulunmaktayız.”
             
Bu arada Fatma Sibel Yüksek için Elkatmış ve Seyfi aynı gerekçeyle Zaman ve Sabah gazeteleri aleyhinde de tazminat dava açtılar.

 habertürk



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs