En Sıcak Konular

İşte ekonomik krizin kazananı

21 Ekim 2008 16:53 tsi
İşte ekonomik krizin kazananı Ekonomik kriz, mutfağı ile ünlü Fransa'da restaurantları çok kötü vurdu. 3 bin restaurantın kepenk kapattığı Fransa'da kazanan ise bakın kim oldu...

Bloomberg'de yer alan yazıya göre bir taraftan yükselen fiyatlar bir taraftan da azalan tüketici güveni Fransızların mutfak gururunu bir tarafa bırakmalarına neden oldu. Geleneksel restaurantların ciroları düşerken, Fransızlar hamburgeri yeniden keşfetti.

Fransa'da yılın ilk yarısında 3 bin restaurant iflas etti. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 27 daha yüksek.

Mc Donald's ise aynı dönemde kârını artırmayı başardı. Şirketten gelen bilgilere göre toplam ciro yıl sonunda yüzde 12 artmış olacak.

Ekonomistler, tüm dünya gibi Fransa'nın da zor günler geçirdiği şu dönemde ucuz yemeğe olan talebin arttığını belirtiyor. BNP Paribas ekonomisti Dominique Barbet yaşanan günleri, "Mevcut ekonomik gündem açıkça daha ucuz ürünlerin lehine görünüyor" şeklinde özetledi. Paribas, "insanlar normal olarak yönlerini restaurantlardan fast food'a çevirdi" diye konuştu.

Yemek trendlerindeki değişim başka sektörleri de etkiliyor. Carrefour'un raporuna göre tüketiciler markasız ürünlere yönelirken, indirimli marketlere olan talep de artıyor.

Birçok Fransız restaurant sahibi yükselen fiyatlar ve artan işsizliği insanları dışarıda yemek yemekten alıkoyacağını düşünüyor. Bu restaurant sahiplerinden Clara Vega artık daha az insanın dışarıda yemek yediğini, yiyenlerin verdiği siparişlerin de önceki dönemlere göre daha zayıf olduğunu söyledi. Vega'ya göre eskiden insanlar ortalama bir başlangıç yemeği bir ana yemek ve şarap ısmarlarken artık bir sandviç ve bir bardak su ile öğle yemeklerini geçiştiriyor.

McDonald's Fransa'nın CEO'su Jean-Pierre Petit, kısa vadede mevcut ekonomik durumdan yararlanacaklarını söyledi. Petit, "Düşük fiyatlı ürünler ve negatif imajımızı düzeltmemiz bize şimdiye kadar sadece geleneksel Fransız yemekleri yiyen yeni müşteriler kazandırıyor" dedi.

Fransa'da ilk mağazasını 1979 yılında Strasburg'da açan Mc Donald's artık eskiye göre daha iyi satış yapıyor. Fransa genelinde 1155 şubesi bulunan Mc Donalds'ın gelirlerini yeni bir rekor olan 3.35 milyar euroya çıkarması bekleniyor.

Şirket yıl içerisinde Fransa'da şimdiye kadar 29 yeni şube açtı.

 



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,627 µs