Doğal Doğum’la anneler ve bebekleri daha sağlıklı… | " /> Doğal Doğum’la anneler ve bebekleri daha sağlıklı… | "/>

En Sıcak Konular

Doğal Doğum’la anneler ve bebekleri daha sağlıklı…

21 Ekim 2008 14:28 tsi
‘Doğal Doğum’la anneler ve bebekleri daha sağlıklı… Doğal doğum bir mucize! Sezaryenin ise anne ve bebek için büyük riskleri var. Anne sütünü engelliyor, bebeklerde travmaya, annelerde depresyona sebep oluyor. İşte doğal doğumun avantajları ve sezaryenin kalıcı hasarları! 35 yıllık ebe Asude Oflaz anlatıyo

Asude Oflaz 35 yıllık bir ebe. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra kendisini mesleğine adamış ve yüzlerce doğum yaptırmış. Sürekli yenilikleri takip ederek alternatif tıp eğitimleri de almış. Halen “Doğal Doğum” konusunda anne ve baba adaylarına koçluk yaparak mesleğini sürdürüyor. “Doğal Doğum” konusunda anne adaylarına eğitimler veriyor. 

Asufe Oflaz ile sezaryenin riskleri ve doğal doğumun avantajları üzerine konuştuk.

Sezaryen ne zamandan itibaren yaygınlaştı?

"Sezaryen bizim toplumumuzda 1950’lerden beri uygulanıyor, 1974 yılından itibaren artarak çoğaldığını görüyoruz. Sezaryen’in artışındaki en büyük etken özel hastanelerin artmasından sonra oldu."

Sizce son dönemde Sezaryenin artış göstermesinin sebebi ne?

“Özellikle büyük şehirlerdeki rekabet ortamı, doktorların kişisel menfaatlerini ön plana alarak hasta başında fazla zaman harcamak istememeleri, asırlardır doğum yaptırmış ebelerin geri plana atılması ve şimdiki modern tıpta sadece doğum hemşiresi olarak yer almaları, annelerin hamilelik ve doğum konusundaki eğitimsizlikleri sezaryenin artma sebeplerinin başında geliyor. Artık günümüzde normal doğum basit geri kalmış bir sistem gibi görülüyor. Diğer tarafta hastalık havasında yansıtılıp anne adaylarına sezaryen pazarlanıyor.”

Sezaryen tamamen zararlı mı?

“Biz modern tıp düşmanı değiliz tabiî ki sezaryenin ihtiyaç halinde kullanılması gerektiğini onaylıyoruz. Anneye ait patolojik sebepler, annenin anatomik yapısındaki bir bozukluk, hormonal dengesizlik yüzünden plesentanın erken ayrılması, plesentanın rahim ağzına yerleşmesi, bulaşıcı vajinal hastalıklar ve çoğul gebelikler sezaryen sebebi olabilir. Ayrıca bebeğe ait sezaryen sebepleri de olabilir, patalojik sebepler, bebeğin anatomik bozukluğu, bebeğin çok aşırı kilolu olması bu sebepler arasında sayılabilir. Ancak bu tip sorunlar binde bir diyebileceğimiz kadar çok az ihtimalle görülmektedir.”

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Perinatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Cihat Şen yaptığı açıklamada Türkiye’de yılda 1,5 milyon doğumun meydana geldiğini, bunun yaklaşık yüzde 30-40’ının sezaryenle yapıldığını söyledi. Ülkemizdeki bu yüksek sezaryen oranının sebebi sizce nedir, anne adayları sezaryene nasıl ikna ediliyor, yoksa sezaryen para tuzağı mı?

“Türkiye’de annelerin hamilelik, doğum ve doğum sonrası konusundaki eğitimsizlikleri fazla derece sömürülüyor ve bu sömürü hamilelikle başlayıp doğuma hatta doğum sonrasına kadar devam ediyor. Örneğin, Avrupa ve ABD’de anne adayları hamilelik boyunca toplam 2 veya 4 defa ultrasona girerken bizde her ay 1 defa ve son ayda 4 defa olmak üzere ortalama 10 – 15 defa ultrasona giriyor. 

Anne adayı çevreden aldığı korkutucu ve abartılı doğum hikayeleri, basın ve medyanın tüketime dayalı programlarla anne adaylarını yanlış yönlendirmesi, dizilerdeki ağrılı, sancılı, abartılı ve sonu hüzünlü ya da ameliyatla biten doğum hikayeleri, anne adayı üzerindeki psikolojik korku faktörü, doktorun zamanı kendi lehine kullanması ve normal doğumdan caydırması, özel hastanelerdeki maddi menfaatler, v.b. etkilerin hepsi bir araya toplandığında anne adayları kolay zannederek yanlış seçim yapıyor ve sezaryeni tercih ediyorlar.”  

Sezaryenin anne ve bebeğe zararlarını, bıraktığıcı kalıcı hasarları nasıl sıralayabiliriz?

“Normal doğum ortalama 18 saatlik biyolojik bir süreçtir, ancak sezaryende önceden bir saat belirlenip uygun olmayan biyolojik bir zamanda bebeğin alınması anneden sütün geç gelmesine veye hiç gelmemesine sebep olabilir. 

Normal doğumda anne doğumdan sonra hemen bebeğini kucaklayabilir ve isterse ayağa kalkabilir. Ancak sezaryen bir ameliyat hatta üçüncü derece kalp ameliyatı ile eşdeğer düşünüldüğü için anne bir ameliyata maruz kalır. Annenin bebeği ile buluşması ortalama 24 saat sonra gerçekleşir bu süreç anne ve bebeğin duygusal sorunlar yaşamasına zemin hazırlar.

Sezaryen bir ameliyat olduğu için annenin hareketleri kısıtlanıyor ve medikal ilaç kullanılıyor, anne ve bebeği ilaçların yan etkilerinden etkilenme riskine maruz kalabiliyor.

Doğum sonrası depresyonlarındaki artış sezaryenin artması ile beraber ortaya çıktı. Sezaryenden sonra doğum sonrası depresyonu annelerde çok fazla görülüyor, burada en önemli sebep annenin doğal biyolojik bir süreç olan doğal doğumu yaşayamaması ve kendisini suçlu hissetmesi.

Normal doğumda, anne bebeğine doğumdan hemen sonra süt vermeye başladığında biyolojik olarak rahim daha çabuk toparlanır ve daha çabuk normal hayata geçilir. Sezaryenden bu süreç uzuyor ve ilaçlarla desteklenerek sağlanıyor.

Sezaryenle doğan bebeklerde duygusal travmalar ömür boyu sürebiliyor
 
Normal doğumda bebek doğar doğmaz anne kucağına gelip anne kokusu ve güven duygusu ile huzur buluyor. Ancak sezaryende ortalama 24 saat sonra anne ile buluştuğu için anne ve bebek arasında duygusal soğukluğa sebep oluyor.

Bebek ilk bilgileri anne karnında anneden aldığı için, sezaryenle doğan bebeklerde annenin doğum öncesi yaşadığı doğum korkusu ve güvensizlik duygusu bebeğe geçiyor. Bunun sonucunda bebeğin ilk travmaları duygusal travmalar olarak ortaya çıkıyor, çocukluğunda kişiliğini olumsuz etkileyebiliyor. Bebek gazlı, huzursuz, korkak ve endişeli olabiliyor. Sezaryenin hiperaktivite sebebi olduğu da düşünülüyor.

Normal doğumda bebek ilk sütü anneden alıyor ve sağlıklı gelişen bir bebek oluyor. Sezaryenden bebek ilk sütü anneden alamadığı için bağışıklık sistemi zayıf kalıyor ve hastalıklara açık bir çocuk oluyor. Normalde ebeğin ilk yarım saatte anne tarafından emzirilmesi gerekiyor.”

Bütün bu konuştuklarımızdan sonra insan gerçekten heyecanlanıyor! Doğum büyük bir mucize!  Yaradan'ın kadınlara hediyesi anneliği, doğal olarak yaşamak her anne adayının hakkı... Bebeklerde korku ile değil, güvenle dünyaya gelmeli. Sizce anne adaylarının doğumda doğru tercihi yapmaları nasıl sağlanabilir?

"Ülkemizde yetersiz bilgi ve ticari çıkarlar yüzünden sezaryen toplumsal bir sorun haline geldi. Sezaryen toplum üzerinde anne çocuk sağlığı üzerinden ekonomik çıkarlarla oynanan büyük bir oyun. Keyfi sezaryen toplum sağlığını ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda önlemler almalı. Anne adaylarına hamilelik, doğum ve doğum sonrası hakkında eğitimler verilmeli. ABD ve Avrupa ülkelerinde anne adayları doğum öncesi kurslara yollanır, doğum ve doğum sonrası eğitimi alırlar. Bu kursların bedelini devlet öder, çünkü doğum ve doğum sonrası yapılan harcamalar ekonomiyi direk etkiliyor."

"Sezaryen anne ve bebek için çok riskli" haberimiz için lütfen tıklayın.

www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan

 



Bu haber 2,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs