nasıl sulandırılır? | " /> nasıl sulandırılır? | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon nasıl sulandırılır?

21 Ekim 2008 13:27 tsi
Ergenekon nasıl sulandırılır? Operasyon başladığından beri Ergenekon soruşturmasını, dün de duruşmasını ‘sulandırma’ gayretleri gözlerden kaçmıyor. Atılan başlıklardan yapılan yorumlara, eli sopalı izleyicilerden mikrofonlu spikerlere… iyibilgi Ergenekon davasını sul

Türkiye Ergenekon davasında yine bölündü… Bugünkü manşetlere kısaca göz atalım:

Akşam: İlk gün fiyasko
Bugün: Ergenekon’da Mumcu şoku
Cumhuriyet: Ergenekon kargaşası
Hürriyet: Ergenekondu
Milliyet: kargaşayla başladı
Radikal: Ergenekon panayır yeri gibi
Sabah: Salon küçük geldi ama dava büyük
Sözcü: Ergenekon’u bırak haine bak
Star: Danıştay saldırısı Ergenekon eylemi
Taraf: Babalarının katillerinin peşinde
Vatan: Türkiye’ye yakışmadı
Yeni Şafak: Ergenekon dayanışması
Zaman: Ergenekon davası salona sığmadı

Şimdi bu manşetlerden dikkat çekenleri işaret edelim: Sözcü’nün manşetine değinmiyoruz bile. Çünkü o açıkça aslında ne istediğini ortaya koyuyor. Sözcü Ergenekon’un unutulmasını, daha doğrusu esas ağırlığın korsan gösterilere karşı verilmesini istiyor. Yani dün iyibilgi’nin yazdığı gibi PKK amacına ulaşmış oluyor. Diğer yandan Akşam’ın, Cumhuriyet’in, Hürriyet’in, Milliyet’in manşetleri benzer tonlar tanıyor. Radikal’i bu noktada eleştirmemek gerekiyor, çünkü gazete geçmişte yaptığı Ergenekon haberleriyle bu işten alnının akıyla çıktı.

Peki, dün Silivri’de kargaşa yok muydu? Elbette vardı. Ancak Ertuğrul Özkök’ün bugünkü yazısı bu manşetlerin hangi ruh haliyle yazıldığını ortaya koyuyor. Özkök yazısında Ergenekon operasyonuna Susurluk’a verdikleri desteği veremediklerini çünkü inandırıcı bulmadıklarını, aynı heyecanı duymadıklarını söylüyor. ‘Bu yüzden içimden yazmak gelmiyor’ diyor Özkök. Yani genel yayın yönetmenlerinin içinden böyle manşetler atmak geçiyor.

Peki, bu manşetler Ergenekon davasını sulandırmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir mi? Bu iddiada bulunmak elbette aşırı kaçacaktır. Ancak daha önce yine aynı gazetelerin Ergenekon’la ilgili attığı başlıklar göz önüne alındığında ‘sulandırma’ iddiası bir nebze olsun haklılık kazanıyor.

Zira dünkü Ergenekon duruşmasında kalabalıktan kaynaklanan bir karmaşanın olduğu bilinen bir gerçek. Ancak diğer bir gerçek de davanın sulandırılması için kimilerinin ellerinden geleni artlarına koymadıkları.

Davanın görüldüğü cezaevini miting meydanına çevirenlerden, birbirleriyle taşlı sopalı kavgaya girenlere kadar pek çok ilginç ‘sulandırma’ gayretleri objektifler tarafından not edildi. Diğer not edilense cezaevi çevresini mesken tutup, kendisine uzatılan mikrofonlara akıl almaz açıklamalar yapanlar. Elbette bir sanık olan Kemal Alemdaroğlu’nu kastetmiyoruz. O doğrudan suçlandığı için kendini savunma durumunda. Peki, eline mikrofonu alıp ‘bu bir fiyaskodur. Dava hukuki değildir. Türkiye’nin bağımsızlığı tehlikeye girmektedir’ gibi açıklama yapanları nereye koymalı. Soruşturmanın en başından beri aynı sloganlarla operasyonu ‘olumsuz’ gösterme çabaları sulandırma çabasından başka bir şey değil.

Dün oraya toplanan ve cezaevi çevresini miting alanına çevirenler Ergenekon davasının da soruşturması gibi zorlu geçeceğini gözler önüne seriyor. Basın manşetleriyle bu tarihi davaya gölge düşürmeye çalışanlara ‘çanak’ tutarken Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e önemli görevler düşüyor. İşe Perşembe günü oturumuna devam edilecek dava için daha ferah bir mekan temin ederek başlayabilir.

iyibilgi.com



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs