Obama Müslüman mı olacak? | " /> Obama Müslüman mı olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Obama Müslüman mı olacak?

21 Ekim 2008 10:56 tsi
Obama Müslüman mı olacak? Powell, Obamaya destek açıklarken, onu göbekadından ötürü Müslüman diye sunan muhafazakârlara Amerika için savaşan bir Müslüman askerden hareketle çıkıştı:O bir Hıristiyan. Ama Müslüman olsa ne olur!


ABD’de başkanlık seçimine iki hafta kala Cumhuriyetçilerin ağır toplarından Colin Powell Demokrat aday Barack Obama’ye desteğini açıkladı. Önceki gün NBC’nin ‘Meet the Press’ programına konuşan Powell, Cumhuriyetçilerin Obama’nın Müslüman olduğuna dair yalanlar yaymasına sesini yükseltirken, daha önce kimsenin dile getirmediği şu önemli soruyu sordu: “Müslüman olsa ne olacak?”

11 Eylül sırasında 14 yaşında olan ve Irak’ta 20 yaşında ölen Müslüman asker Kareem Rashad Sultan Kahn’ın mezarı başında annesinin fotoğrafını gördüğünde çok etkilendiğini belirtip, pek çok madalya almış askerin hikâyesini anlatan Powell şöyle konuştu: “Cumhuriyetçiler, ‘Biliyorsunuz, Obama Müslüman’ gibi şeyler söylüyor. Doğru yanıt şu: ‘Hayır, Obama Müslüman değil, en baştan beri Hıristiyan.’ Ama ahlaken doğru yanıt da şu: ‘Müslüman olsa ne olacak?’ Bu ülkede Müslüman olmak yanlış bir şey mi? Yedi yaşındaki Müslüman Amerikalı bir çocuk bir gün başkan olabileceğini inanmakla yanlış birşey mi yapıyor? Partimin bazı önde gelenleri ‘Obama Müslüman ve teröristlerle bağlantılandırılabilir’ diyor. Amerika’da işleri böyle yürütmemeliyiz.’

‘BİLGİLİ, DERİNLİKLİ, SAĞLAM BİRİ’

Başkan George W. Bush’un ilk döneminde dışişleri bakanlığı yaparken tek güvercin konumunda kalan, BM’ye Irak’ın olmayan kitle imha silahlarıyla ilgili yalan kanıtlar sunup kişiliği lekelenen Powell, Obama’ya şu övgüleri düzdü: “Ülkemizi olduğu kadar dünyayı da heyecanlandıracak, dönüşümden geçirecek bir kişilik. Enetelektüel merakı, bilgi derinliği var, sağlam biri, her gün değişmiyor. Etnik, ırksal, kuşaksal sınırları aşabiliyor. Hem stil hem de içerik sahibi.”ABD’nin ilk siyah genelkurmay başkanı ve dışişleri bakanı olmuş Powell, yeni başkanın Bush yönetiminin dünyadaki kötü şöhretini düzeltmesi gerekeceğini belirtip “Daha önce konuşmak istemediğimiz kişilerle konuşmaya istekli olması da gerekecek. Çünkü artık karşı tarafa ulaşma zamanı” vurgusu yaptı.

Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’i “Üstün, hayran olunası bir kadın, ama gerektiğinde başkanlık görevini üstlenmeye hazır değil. Bu kafamda McCain’in muhakemesiyle ilgili soru işareti doğuruyor” diye eleştiren Powell, 25 yıllık dostundan lafını esirgemedi: “John, seni severim, ama sırf sıcak dostluğumuz için oy verecek değilim. Ekonomik sorunlarımızla nasıl baş edileceğini biliyor gözükmüyor ve soruna her gün yeni yaklaşım getiriyor. Bu beni endişelendirdi. Ekonomik sorumlara tam hâkim olmadığı hissine kapıldım.” Powell, McCain’in vergi politikası yüzünden Obama’ya sosyalist yaftası için eleştirel uzun bir tirad da attı.

POWELL DESTEĞİ ARAYI AÇTI

Obama, Kuzey Carolina’daki mitingde, ‘Büyük asker, büyük devlet adamı’ diye selamladığı Powell’a uzun uzun teşekkür etti. Siyah aday teşekkürünü telefonla da ilettiği Powell için daha sonra “Danışmanlarımdan biri olacak. Kabinede resmi görevi olup olmayacağını tartışacağız” dedi. Powell’ın desteği sonrası, Demokrat adayın Cumhuriyetçi rakibine arttığı fark, Reuters/C-SPAN/
Zogby anketinde üçten altı, Gallup anketinde altıdan 10 puana fırladı. Obama, eylülde 150 milyon dolardan fazla bağış toplayıp ağustosta 66 milyon dolar bağışla kendisine ait rekoru katladı. Eylülde 632 bin yeni bağışçı kazanarak toplam bağışçı sayısını 3.1 milyona çıkardı.

‘SOSYALİST, DEFOL’

McCain ise yakın dostunun rakibini tercih etmesini “Bu değerli askerin görüşüne saygı duyuyorum ama katılmıyorum” diye metanetle karşıladı. “Yenilgi beni yıkmaz. Yenilgi ihtimalini düşündüm, ama kafayı takmadım. Harika bir hayatım var, yeryüzündeki en şanslı adam benim” diyen McCain, kendisini ‘orta direğin koruyucusu’ ilan ederken, rakibini yine ‘işsizliğe sebep olacak harcama çılgını sosyalist’ diye sundu. Nitekim Obama, Kuzey Carolina’nın Fayetville kentinde mola verdiği ‘Cape Fear’ barbekü restoranında, 54 yaşındaki çalışan Diane Fanning’in “Sosyalist, sosyalist, defol” azarıyla karşılaştı. Obama’nın uzattığı elini sıkmayan Fanning, Powell’ı da ‘sözde Cumhuriyetçi’ diye niteledi.
 
8 sütun



Bu haber 1,729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,270 µs