DİKKAT! | " /> DİKKAT! | "/>

En Sıcak Konular

Çocuğunuz aynaya çok bakıyorsa DİKKAT!

21 Ekim 2008 10:20 tsi
Çocuğunuz aynaya çok bakıyorsa DİKKAT!
Özellikle ergenlik çağındaki çocuğunuz ayna karşısından ayrılmıyor ya da tam tersi aynalardan kaçıyor, vücudunun herhangi bir yerinden şikayet ediyor bunu takıntı haline getiriyorsa bu durumu ciddiye alın.

Ergenlik döneminde gizlice bıçak altına yatan örnekler aileleri korkutuyor.
 

Kişinin vücudunun herhangi bir yerinden şikayet etmesi, bunu sürekli düşünüp mutsuz olması diye tanımlanan Beden Dismorfik Bozukluk - BDD (bedeninden memnun olmama sendromu) giderek yaygınlaşıyor.

Özellikle ergenlik çağındaki çocuğunuz ayna karşısından ayrılmıyor ya da tam tersi aynalardan kaçıyor, vücudunun herhangi bir yerinden şikayet ediyor bunu takıntı haline getiriyorsa bu durumu ciddiye alın.

15-20 yaş arasında ortaya çıkan ve 30'lu yaşlarda şiddetlenen BDD sendromu ağırlıklı olarak kişinin burun, cilt, göğüs ve cinsel organından memnuniyetsizlik olarak kendini gösteriyor. Kişilerin huzursuz olduğu bu durum onları sosyal yaşamdan giderek uzaklaştırdığı gibi başarısızlık, özgüvensizlik, kaygı hisleriyle perçinlenen psikolojik ve zihinsel hastalıklara kadar sürükleyebiliyor.

KIZLARDA DAHA ÇOK

Ailelerin çok da fark etmediği yahut üzerinde durmadığı bu ciddi hastalık kızlarda daha çok görülmesine rağmen son yıllarda erkekler arasında da artış göstermiş durumda. Takıntılar daha çok genç kızlarda göğüs, cilt, burun kusurları ve kilo takıntısı olarak kendini gösterirken erkeklerde saç ve burun takıntısı olarak belirebiliyor. Bu kişiler kendi bedenini sürekli olarak inceler ve hassas oldukları kusurlarını kapatmaya çalışır. Mevcut kusur çarpıtılıp, abartılarak algılanır hale gelmiştir. Ya da durumu değiştirebilmek için büyük çaba harcanır .

GİZLİ GİZLİ ESTETİK

Öyle ki aileden gizli estetik operasyon yaptıran genç vakalarla karşılaşmaktayız. Beden Dismorfik Bozukluk, aileler tarafından çok iyi algılanması ve kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Bu durum kişilik gelişiminin tam olarak tamamlanmadığı ve özgüven eksikliğinin yaşandığı ergenlik döneminde ayrı bir önem taşıyor.

Çünkü çocukluktan gençliğe geçiş evresi olan bu hassas dönemde oluşacak bu sorunların kontrol altına alınması onların beden ve zihin sağlığında, sosyal ilişkilerinde, iş ve aile haytalarında belirleyici olacaktır. Ergenlik çağında başlayan beden dismorfik bozukluk çocuğu arkadaş ortamından uzaklaştırır, içine kapanık, güvensiz hale getirir. Vakaların yüzde 90'ı hayatı boyunca ağır depresif ataklar yaşarken yüzde 70'i anksiyete bozukluğu yaşıyor. Ayrıca alay konusu olduğunu düşünerek hayattan soyutlanan ve intihar teşebbüsünde bulunanların oranı da hayli fazla.

YENİ BİR BEN İSTİYORUM

Beden dismorfik bozukluğu ile estetik operasyona başvuranların kusurlu saydıkları bölgeler düzeltilse de memnuniyetsizlikleri devam edebilir. Bu arayış kendilerince varsaydıkları kusursuz güzellik kavramına ulaşana kadar sürebilir. Bu da çok gerçekçi bir durum değildir. Kusurlar düzeltildikten sonra bile kontrol devam eder. Bedeninden memnun olmama durumu erken dönemde başlayıp 30'lu yaşlarda şiddetlenebildiği gibi bu yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çalışmayan evlenmemiş, yalnız kişilerde daha fazla görülüyor. Bu kişilerin sosyal yaşantısı bozuktur,sosyal ortamlarda sürekli kaygılı ve endişelidir, giderek yalnızlaşma eğilimi içindedirler. Durum sosyal fobi haline dönüşebilmektedir. Sıklıkla depresyon ve anksiyete bozukluğu eşlik eder.

BDD NELER YARATIR?

Sosyal fobi
Yeme bozuklukları
Psikolojik bozukluklar
Zihinsel bozukluklar
Cinsel kimlik bunalımı

YEME BOZUKLUĞU OLUŞUR

Bedeninden memnun olmama durumu kilo takıntısıyla gelişiyorsa beraberinde yeme bozukluklarını da getirmektedir. Devamlı zayıflama çabası, zayıfladığı halde kendini şişman hisseden vakalarda anoreksiya nevroza sık karşılaşılan bir sorundur. Bilindiği gibi anoreksiya nevroza kişinin vücut kitle indeksinin çok çok altında olmasıdır. Kişiler yemek yemekten ve kilo almaktan korkar, çoğunlukla yediklerini çıkarır. Sürekli göbeklerinden ya da basenlerinden şikayet ederler. Sonucu ölümlere varabilen yeme bozukluğu tehlikeli bir hastalıktır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavisi psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Bu nedenle BDD sendromundan şüphe edilen durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır.

HANGi DAVRANIŞLAR ‘BDD’ SiNYALi VERiYOR

Vücudunda şikayetçi olduğu bölgeyi kapatmak için büyük uğraş vermek

Kusuru sürekli kontrol etmek

Düzenli olarak ayna karşısında kusuru incelemek yahut elle kontrol etmek

Sosyal ortamlardan kaçmak

İnsanlar içinde kaygılı olmak, sık sık tuvalete giderek kusuru kontrol etme çabası

NEDENLERİ

Cinsel sorunlar
Duygusal çatışmalar
Kültür düzeyi
Sosyal ilişkiler

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs