kriz reçetesi | " /> kriz reçetesi | "/>

En Sıcak Konular

İşte Serdar Turgut'un kriz reçetesi

21 Ekim 2008 09:22 tsi
İşte Serdar Turgut'un kriz reçetesi Akşam Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut'a göre kriz Türkiye'yi vurmadı demek doğru değil, hayat zorlaşıyor, risk artıyor ve acil tedbir şart:

Serdar Turgut / Akşam

Dün Gündem yazısında, ekonomi yönetiminde sıkıyönetim ilan edilmesi gerektiğini ve ‘biz yaşayacağımızı 2001’de yaşadık, artık bize bir şey olmaz’ diye düşünmenin sonunun felaket olacağını, bu tavrın Türkiye’nin büyük yara almasına yol açabileceğini söylemiştik.

Bu yazıya birçok önemli işadamı olumlu tepki verdi. Çok geç kalınmadan bazı tedbirlerin hemen alınması gerektiğini anlattılar. Amerika’da atılan adımların beklenen etkilerinin görülmeye başlandığını ve Avrupa’da gerekenlerin yapılması nedeniyle bankaların krizden çıkış için ilk adımları atmaya başladığını söylediler. İşadamlarının ortak çarpıcı tespiti şöyleydi:

“Kriz Türkiye’de olmamasına rağmen herhangi bir tedbir açıklanmamasından dolayı, kriz Türkiye’deymiş gibi dünya piyasalarının altında bir performans sergiliyoruz. Firmalarımız ve vatandaşlarımız için hayat her geçen gün zorlaşıyor ve risk artıyor. Dünyanın birçok ülkesinde büyük tedbir paketleri açıklandığı için, kriz Türkiye kaynaklı olmamasına rağmen ülkemiz göreceli olarak cazibesini kaybediyor”.

Evet; dün konuştuğum ve aralarında çok da önemli işadamlarının da bulunduğu dünya ve Türk ekonomisini çok iyi bilen insanların ortak durum tespiti böyleydi.

Bu durum tespiti yapıldıktan sonra hepsi de bir an önce alınması gereken bazı tedbirleri sıraladılar. Ben de birçoğunda ortak olan bu tedbirleri bir paket haline getirdim ve tartışılması umuduyla şimdi açıklıyorum...

İŞ DÜNYASININ REÇETESİ

1- IMF ile minimum 20 milyar dolarlık, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere hazır olacak bir paketi de içeren izleme anlaşması yapılmalı.

2- Mevduata 12 ay süresince yüzde 100 garanti sağlanmalı.

3- Bankalarımıza Eximbank ve Merkez Bankası kaynaklı kullanabilecekleri 15 milyar dolarlık kredi paketi. Bu paketten faydalanan bankalar, şirketlere borçlarını geri ödemede kolaylık sağlayacak, sorumluluk bankalara ait olacak.

4- Halka açık şirketlerin kendi hisse senetlerini almalarına imkân tanıyacak kanunun süratle TBMM’den çıkarılması.

5- Borsa kârlarından alınan vergilerin kaldırılması.

Evet; iş dünyasının önerileri bu şekilde. Göreceğiniz gibi bu öneriler, dünyada uygulamaya başlanan bazı krizle savaş paketlerinden esinlenerek oluşturulmuş durumda. Yani çabuk uygulanma olasılığı bulunan, pratik olan bir öneri paketi bu.

Gelebilecek bir öneriyi önceden karşılamak için bu paketin popülist olma türünden bir kaygısı olmadığını hatırlatalım.

Böyle bir kaygı olması da beklenmiyor zaten. Konuya Amerikan seçiminde adaylar arasında yaşanan bir tartışmadan alıntı yaparak girelim.

Demokratlar her zaman olduğu gibi popülist retorik yaparak ‘büyük şirketlerin değil, sıradan insanların kurtarılması gerekiyor’ şeklinde popülist ve anlamı olmayan laflar ediyorlar.

Buna karşılık Cumhuriyetçi aday bu konuda belki de oy kaybetmesine neden olan bir yorum yaptı. “Kurtarmayı ekonomide motor oluşturacak büyük şirketlere yapın. Yoksa kurtarmaya değmeyebilecek küçüklere yardım ederseniz krizden çıkmamız mümkün olmaz” dedi.

Doğru ve cesur bir tespit bu. Türkiye’de de krizi en düşük düzeyde yaşayacaksak, iş âleminin önerilerini dikkate almak gerekiyor. Çünkü onlar çıkmaya başlarsa hepimiz de çıkacağız.



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs