En Sıcak Konular

CHP'li Öymen Ergenekon'u savundu

20 Ekim 2008 17:01 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bugün görüşülmeye başlanan terör örgütü Ergenekon davasında yargılanan sanıkları savundu.

Öymen, "Tutuklu bulunan insanlar hakkında uzun süre iddianame hazırlanmamış, bazı insanlar ne ile suçlandıklarını öğrenememişlerdir" dedi.

Ziyaret programı çerçevesinde Kayseri'ye gelen Onur Öymen, partisinin il binasında CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ve İl Başkanı Enver Özdemir ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında yine Ergenekon terör örgütünü savunan açıklamalar yapan Öymen, Silivri'de bugün başlayan davada yargılanan sanıklara yaklaşım tarzını eleştirdi. Öncelikle Ergenekon Terör Örgütüne üye oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin gözaltındayken kötü muamele gördüklerini ileri süren Öymen, "Bizim hukuka saygımız var, ancak hukukun da kamu vicdanına saygılı olması gerekiyor. Daha önce siyasi içerikli davalarda acı olaylar yaşandı. Van Üniversitesi Rektörü tutuklandı ve hakkında 2 bin 500 yıl hapis istendi. Sonuçta rektör beraat etti, ancak genel sekreteri baskıya dayanamayıp intihar etti. Ergenekon davasında da Kuddusi Okkır koma halinde tahliye edildi. Emekli Orgeneral, ciddi kaza atlatıp hayati tehlike arz edecek şekilde yaralandı. Bunlar göz ardı edilmemeli. Devlet ciddi olur, ancak devlet gaddar olmaz." diye konuştu.

Dava sanıklarından bazılarının 1 seneye yakın süredir gözaltında tutulmalarına karşın haklarında iddianame bulunmadığını öne süren Öymen, yargılama sürecinde uluslararası kurallara uyalmasını istedi. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza atarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına tabi olduğunu beyan ettiğin ihatırlatan Öylen, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Ergenekon davası çerçevesinde gözaltına alınan insanlar yaklaşık 1 yıla yakın gözaltındadır. Ancak iddianame hazırlanmamıştır. Tutuklu bulunan insanlar hakkında uzun süre iddianame hazırlanmamış, insanlar ne ile suçlandıklarını öğrenememişlerdir. Bu davayı yakından takip edeceğiz. Davayı yakından takip etmek için 3 milletvekilimizden oluşan izleme komitesi oluşturduk. Bugünden itibaren bu davayı adım adım izleyeceğiz. Hukuki sorunlar olup olmadığını araştıracağız. Kamuoyunu bilgilendireceğiz. Dava siyasallaştırılmasın. Davadaki sanıkların ortak özelliklerinin hükümetin karşısında olmalarıdır."

Terörle mücadele konusuna da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, hükümetin terör konusunda kararlılık göstermediğini ifade etti. Terörle mücadelede yabancı ülkelerle işbirliği çalışmalarında önceki hükümetlerin tavrına bakılmasını tavsiye eden Öymen, geçmişte Suriye'ye karşı konulan tavrın Irak'a da gösterilmesini istedi. Barzani'nin geçmişte terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi bugün bıraktığını belirten Öymen, şöyle devam etti: "Daha önceki hükümetler bu mücadeleye ikna etmişti, ancak bu dönemde Barzani terör ile mücadele etmiyor. Hükümet herkese gülücükler atarak sorunları çözeceğini zannediyor. PKK'ya müsamaha gösterenlere ve lojistik destek sağlayanlara çiçek atıyor. Ancak sorunun çözümü için geçmişte Suriye'ye yapıldığı gibi tavır alınmalıdır. Şimdi Cumhurbaşkanı Irak'a gönderilmek isteniyor. Maç bahanesiyle Sayın Cumhurbaşkanı Ermenistan'a gitti de ne oldu? Cumhurbaşkanı dış ziyaretlerle bu kadar ucuz harcanmamalı, devletin ağırlığı korunmalıdır. Ucuz jestlerle yapılmamalıdır."

(CİHAN)



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,712 µs