En Sıcak Konular

Mesut Barzani, yarın Tahran'a gidiyor

20 Ekim 2008 17:04 tsi
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, yarın İran'ın başkenti Tahran'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bir süredir Bağdat'ta bulunan ve bugün Erbil'e dönen Barzani, üst düzey Kürt yetkililerle beraber gerçekleştireceği Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile bir araya gelecek. Barzani üç gün sürecek ziyarette İranlı yetkililerle bir dizi temaslarda bulunacak.
Ziyaretle ilgili Cihan'a özel açıklamalarda bulunan Irak Kürdistan Demokratik Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, ziyaretin aylar öncesinden İran'ın yaptığı davet üzerine gerçekleşeceğini söyledi. Daha önce Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürt hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Tahran'a resmi ziyaretlerde bulunduklarını hatırlatan Dizayi, Mesud Barzani'nin Bağdat'taki siyasi gelişmelerden dolayı müsait olamamasından dolayı ziyaretin bugüne kadar sarktığını açıkladı.

İran'la gerek Şah döneminde gerekse de yeni rejim döneminde sürekli ilişkide bulunduklarını dile getiren Dizayi, "Saddam'ın baskıcı yönetiminden İran'a kaçan çok sayıda vatandaşımız vardı, halen de on binlercesi orada bulunuyor" diyerek komşu ülkeyle ilişkilerin derinliğine işaret etti.

Barzani'nin ziyaretinde PKK terör örgütünün İran'daki kolu PJAK'la mücadelenin gündeme gelip gelmeyeceğini sorduğumuz Dizayi, "Genel olarak Kürt yönetimi ve Irak'ın genel güvenlik konuları ele alınacak" dedi. Ziyaretin üç gün süreceğini kaydeden Dizayi, İran'la ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi konularının değerlendirileceğini söyledi.

İran, Irak'ın ABD ile imzalamayı planladığı güvenlik anlaşmasına karşı çıkıyor. Irak'taki Şii gruplar da son taslak halini aldığı açıklanan anlaşmanın imzalanmasını istemiyor. Geçtiğimi Cumartesi günü başkent Bağdat'ta on binlerce Şii Sadr grubu yanlısı ABD karşıtı bir gösteri düzenlemiş ve anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Öte yandan, Irak'ta hükümetin en büyük ortağı Şiilerin Birleşik Irak İttifakı'ndan kaynaklar dün güvenlik anlaşması metninin ittifak içinde görüşüldüğünü ve metnin reddi yönünde karar çıktığını açıklamıştı. İttifak'ın toplantısında yeni bir metnin hazırlanması için bir komisyonun kurulması ve hazırlanacak metnin Şiilerin en yüksek dini merciine sunulması kararlaştırılmıştı.

Kürt yönetimi ise ABD ile güvenlik anlaşmasının imzalanmasını destekliyor ve bunun Irak'ın menfaatine olduğuna inanıyor. Mesut Barzani bugün Erbil'de yaptığı açıklamada anlaşmanın Irak'ın geleceği için gerekli olduğunu söyledi. Barzani'nin Tahran ziyaretinde ABD ile anlaşma konusunun da ele alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

cihan
 



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,412 µs