insan tacirleri | " /> insan tacirleri | "/>

En Sıcak Konular

AB'nin büyük korkusu insan tacirleri

20 Ekim 2008 16:49 tsi
AB'nin büyük korkusu  insan tacirleri Avrupa büyük bir Pazar haline gelen insan kaçakçılığının önüne geçmek için harekete geçiyor. AB ülkeleri şebekelerin terör örgütlerinden çok korkuyor...

Güvenlik uzmanları, terör örgütleriyle insan kaçakçısı şebekeler arasında oluşabilecek olası çıkar çatışmalarına rağmen insan ticaretinin terörizm ve organize suçlarla mücadele çalışmalarına ciddi bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Belçika polisi insan taciri büyük bir şebekenin çökertildiğini açıkladı açıklamasına ancak insan kaçakçısı şebekelerin yeniden bir araya gelmesi hiç de zor değil. Haziran ayında bu şebekelere büyük bir darbe vurulduğu zaman çoğu kişi bu suç şebekelerinin kendisini toparlayabilmesi için birkaç seneye ihtiyacı duyacağını sanıyordu. Ancak en az önceki şebekeler kadar tehlikeli olan bir şebekenin oluşturulması yalnızca üç dört ay aldı.

Belçika polisi Pazar günü yaptığı açılamada 200’den fazla kişiyi Hindistan’dan İngiltere’ye kaçıran 15 kişilik bir şebekenin çökertildiğini açıklamıştı.

Konuyla ilgili bilgi veren savcı yardımcısı Tim De Wolf “polisin Cumartesi sabahı bazı hücre evlerine yaptığı baskında çok sayıda kaçak ele geçirilmiş bu kaçaklardan bazılarının bu tacirlere 20.000 euro (26940 dolar) gibi yüksek bir meblağ ödediklerinin tespit etmiştir. Bu operasyon kaçakçılık faaliyetlerinin çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını ve 200 kadar Hindu’nun yasadışı bir şekilde Belçika’ya getirildiğini gösteriyor. Operasyonda 15 kadar insan tacirinin kimliğini tespit ettik” dedi.

Kalabalık bir Hindu göçmen nüfus barındırdığı için İngiltere Hindular için çok cazip bir ülke. Ancak İngiltere Göç Bakanı Phil Woolas artan işsizlikle mücadele için ülkeye göçü zorlaştıracaklarını söyledi.

BİR MİLYAR DOLARLIK PAZAR

İnsan kaçakçılığı ve göç konularıyla ilgilenen La Strada Örgütü Koordinatörü Susanna Hoff insan kaçakçılığının haksız kazanç sağlayan örgütlü suçların başında geldiğini bu pazarda dönen paranın yaklaşık bir milyar dolar olduğunu kaydederek her yıl binlerce erkek, kadın ve çocuğun hayali iş vaatleriyle kandırılarak yurt dışına kaçırıldığını söyledi.

Kaçakçılık şebekelerinin Avrupa ve ABD’de terörist saldırılar düzenlemek için kurulan hücrelere insan kaçırmak için terör örgütlerinin kullandığı önemli yollardan biri haline gelmesinden korkuluyor.

İnsan kaçakçılığının ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyleyen insan kaçakçılık ve uluslararası suçlar uzmanı Sheldon Gang günün birinde teröristlerin ABD’ye girmek için kaçakçıların imkânlarından faydalanabileceğini söylüyor.

San Diego Devlet Üniversitesi’nde sosyoloji üzerine dersler veren Gang kaçakçılarla teröristlerin hedeflerinin farklı olduğunu iki tarafın ortak örgütler oluşturmanın beklenmediğini belirterek terörizmle mücadele için bu tür şebekelerin terörist gruplarla ilişkisini tespit etmek için şebeke içindeki bireylerle ilişki kurmak gerektiğini vurguladı.

Avrupa polisi Iraklı Kürtlerin de yer aldığı kaçakları Avrupa’ya kaçırdıkları gerekçesiyle haziran ayında 75 kişiyi gözaltına almıştı.

“Bağdat Operasyonu” adı verilen operasyonda Irak, Afganistan ve civar ülkelerden İngiltere, İrlanda ve bazı İskandinavya ülkelerine insan kaçıran bu şebeke polisin yoğun çabaları sonucu ele geçirildi.

Almanya, İsveç, İngiltere, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Norveç, Hollanda ve Belçika’dan 1300 polisin katıldığı operasyon sonucu kaçakçılık tarihinin en büyük şebekesi çökertilmişti.

Timeturk

 



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs