İsrail'de çifte gerginlik | " /> İsrail'de çifte gerginlik | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'de çifte gerginlik

20 Ekim 2008 15:33 tsi
İsrail'de çifte gerginlik Onlarca İsrailli sabah saatlerinden itibaren Kerem Şalom geçiş noktasında toplandı.

Hamas'ın görüşmelere son verecekleri yolunda tehditlerinin ardından onlarca İsrailli sabah saatlerinden itibaren Kerem Şalom geçiş noktasında toplandı.

Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki bir karakoldan 2006 yılı Haziran ayında kaçırılan ve o günden bu yana Gazze'de tutulan İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine, bir grup İsrailli gösterici Gazze Şeridi'ne mal geçişinde kullanılan geçişlerden birini kuşattı.

Gazze'ye mal götürmek için gelen kamyonları durduran göstericiler, geçiş noktasında lastik yaktı, Gazze'ye mal girişine izin verilmemesini istedi. Kerem Şalom'a mal taşıyan İsrailli kamyon şoförleri de eyleme destek verdi ve üzerinde Şalit'in resmi bulunan tişört giydi.

Hamas liderlerinden ve Şalit'in iadesi görüşmelerinden sorumlu Yusuf Ferhat, Mısır tarafından tutuklanan bir Hamas liderinin serbest bırakılmaması halinde, görüşmelere son verecekleri yolunda tehditlerde bulunmuştu. Yusuf Ferhat, birkaç gün önce Gazze'de düzenlenen bir gösteride yaptığı konuşmada, Mısır'da tutuklu bulunan Eymen Nofel adlı Hamaslı serbest bırakılıncaya kadar, Şalit dosyasını 'buzdolabına kaldıracaklarını'' söylemişti.

Bu arada, Şalit'in memleketi Mitzpe Hila'daki aileler tarafından İsrail'deki cezaevlerinde çocukları bulunan Gazzeli ailelere hitaben bir mektup kaleme alındı. Ordu radyosunun haberine göre, mektupta Gazzeli aileler, kavgadan vazgeçerek tüm çocukların evlerine dönmesi için ortaklaşa mücadele vermeye çağrılıyor. Mektupta, 'Ebeveynler olarak, bizim tarafımızda tutuklu çocukları bulunan sizlerin acısını anlıyoruz. Eğer siz de aynı şeyi yaparsanız, bu tarafta, liderlerimiz nezdinde elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz veriyoruz' denildi.

Mektup girişiminin öncülerinden Şimşon Lieberman, 'Eğer çocuklarını istiyorlarsa, onlar da oradaki yönetime baskı yapmalılar' dedi ve bundan sonra protesto gösterilerini Kudüs'te veya Tel Aviv'de değil, güvenlik çitlerinin hemen yakınında yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Askeri üsse sızdılar Tel Aviv'in güneydoğusundaki Tzrifin Askeri Üssü'ne giren 2 kişi, üste nöbet tutan bir askeri döverek, askerin M-16 tüfeğini ele geçirdi. İsrail ordusu ilk aşamada adi bir olay olduğunun düşünüldüğünü açıklarken, Filistinli ve adı daha önce duyulmayan bir örgüt ise Filistinli haber ajanslarına 'Biz yaptık'' diye bildiri yolladı. Dövülen asker hastaneye kaldırılırken, İsrail polisi, askeri polis ve İç Güvenlik Örgütü Şin Bet, saldırganları yakalamak için operasyon başlattı. Aynı zamanda, saldırganların bir askeri üsse sızmayı nasıl başardığı da soruşturuluyor. Ahrar El-Lud Örgütü adına gönderilen bildiride, militanların, operasyon başladığında nöbetçi askere görünmemeye çalıştıkları, ancak askerin kendilerini farketmeleri üzerine askeri dövüp silahını aldıktan sonra eyleme son verdikleri ifade edildi.

Filistinli örgütün elektronik postayla yolladığı bildiride, eylemin Yom Kippur sırasında Akko kentinde meydana gelen olaylarda, kimi Arap ailelerin evlerinin yakılmasına karşı düzenlendiği de öne sürüldü.

timetürk



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,169 µs