En Sıcak Konular

'Sıkıyönetim mahkemesi mi bu?'

20 Ekim 2008 14:58 tsi
'Sıkıyönetim mahkemesi mi bu?' Sanık avukatlarından birinin "Sıkıyönetim Mahkemesi mi bu" sözleri Mahkeme Başkanı'nı kızdırdı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksül Şengün bu sözlere "Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız" diye tepki gösterdi.

YENİ KARAR: TUTUKLU VE TUTUKSUZ SANIKLAR AYRI AYRI YARGILANACAK

Sanıklar, avukatlar ve basın mensupları salona sığmayınca büyük bir izdiham ve kaos yaşandı. Avukatların tepkisi üzerine mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. Duruşmanın devamı için ara karar bekleniyor. Ergenekon davasının ilk duruşması ortaya çıkan karmaşa nedeniyle ertelendi. Duruşma tekrar başladı. Mahkeme tutuklu ve tutuksuz sanıkların ayrı ayrı yargılanmasına karar verdiğini açıkladı.

İŞTE ALINAN ARA KARARLAR

- Fiili koşullar nedeniyle, Ergenekon davasının tutuklu ve
tutuksuz sanıkları ayrı ayrı yargılanacak

- Tutuksuz sanıklar ve müdafiler salondan çıkartılıyor

- Salonun kapasitesi genişletilemediğinden, her sanık sadece 3 avukatla savunulacak. Diğer avukatlar giremeyecek. Hangi avukatlar olacağına kendileri karar verecek

- Sanık sayısı da fazla olduğundan, yer kalırsa izleyici ve gazeteciler alınacak. Yer kalmazsa duruşma monitörlerden izlenecek

YEMEK ARASI

Ara karar beklenirken, Silivri Cezaevi’nde görülen Ergenekon Davası’nda saat 13.00’a kadar öğle yemeği arası verildi. Yemek arası sonrası mahkeme heyetinin duruşma salonunun fiziki şartlarına ilişkin sanık avukatlarının yapmış olduğu talebe dair bir karar verilecek. Mahkeme Başkanı Şengün, sanık avukatlarının dahi giremediği ve ayakta izlemek zorunda kaldığı mahkeme salonunda duruşmaya devam edilip edilmeyeceğini verilen ara sonrası karara bağlayacak.

RÖTARLI BAŞLADI

Bugün 09.00'da başlaması beklenen Ergenekon davası duruşması, aksaklıklar nedeniyle 10.15'de başladı.

Güçlüklere salona girebilen sanık avukatları, mahkeme heyetine 'Bu koşullarda adil yargılama yapmak mümkün değil. Salon değiştirilsin. Geniş bir yere alınsın, gizikler koşullar iyileştirilsin. yollar kapatıldığı için pek çok sanık avukatı içeri giremedi' dediler.

HAKİM: ŞARTLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, "Bu şekilde, hengame içinde duruşma yapmak yerine salonu rahatlatmak gerekir. Aklın yolu bir" dedi.
Köksal Şengün, salnda hazır bulununan sanıkların yoklamasını yaptı. Salonda olmayan tutuksuz sanıkların kimler olduğu tutanaklara geçirildi. Ardından salonla ilgili talepler konusunda karar verilmesi için mahkeme heyeti müzakereye çekildi.

"Salonu boşaltın"

Ergenekon davasının görüleceği salona 400 kişiden fazla kişi girdi. Oysa 280 kişiye yer ayrılmıştı. Büyük kargaşa yaşandı.

Basına özel oda yapılmamıştı. Mahkeme heyeti kürsüdeki yerini aldıktan sonra kargaşayı görünce
"Salonu boşaltın" diye çağrıda bulundu. Salondakiler bunun kime söylendiğini tartışırken, Başkan 'Bu salon uzun araştırmalar sonunda seçildi. Yeni bir salon 3 ay sürer. Sanıklar dışındaki herkes çıkarılsın" dedi.

Muzaffer Tekin'in avukatı 17 aydır tutukluyuz. Konuşanlar gözükmüyor. Ses sistemi bozuk. Kİmin ne söylediği anlaşılmıyor" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: SIKIYÖNETİM HAKİMİ DEĞİLİZ

Bİr avukat "Sıkıyönetim Mahkemesi mi bu", "Dizüstü bilgisayarlarımızı içeri sokamadık. Buradan fotoğraf mı çekeceğiz. Bİze güvenmiyorsunuz. Böyle olmaz" dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksül Şengün bu sözler üzerine "Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız" diye konuştu.


"53 yıldır ceza avukatıyım böyle yargılama görmedim"

Ergenekon davasının ilk duruşmasında tartışmalar güne damgasını vurdu. Tüm avukatlar, salonun eksikliklerinden, içeri girişte yaşanan sıkıntıdan bahsederek bu durumu eleştirdi. Tutuklu bir sanığın avukatı, MAhkeme Başkanı'na, "Yüce Mahkemeye saygımız sonsuz. Ancak böyle bir yargılama adil olmayacak. Arkadaşlarımız salona giremedi. BEn 53 yıldır ceza avukatlığı yapıyorum. HAyatımda böyle bir yargılama görmedim. Lütfen bu duruma el koyun" dedi.

SANIKLARDAN DİJİTAL SAVUNAM İSTEMİ

Bu arada sanıklardan dijital ortamda hazırlanmış savunma istendi.



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs