'Soygun' | " /> 'Soygun' | "/>

En Sıcak Konular

Klein: Bush’un kurtarma planı 'Soygun'

20 Ekim 2008 14:39 tsi
Klein: Bush’un kurtarma planı 'Soygun' “Şok doktrin: Felaket kapitalizminin yükselişi” adlı kitabın yazarı Naomi Klein, Bush'un Irak savaşı ve finansal krizi elitlerin ceplerini şişirmek için kullanacağını söyledi.

Kamuoyundaki sallanan ekonomiyle ilgili endişeleri artıkça, Amerikan tarzı kapitalizmin düşüyle ilgili öngörüleri bir bir gerçekleşen yazar Naomi Klein’ın dinleyicileri de artıyor. CommonDreams’in haberine göre, “Şok Doktrini: Felaket kapitalizminin yükselişi” adlı kitabın yazarı, deregülasyon ve özelleştirmenin ortak faydaya hizmet etmesini “yaşadığımız peri masalı” diye niteliyor.

Klein’in kitabı, kaos, felaketler, savaşlar, finansal krizler ve besili kontratlar kapma üzerinden beslenen kapitalizm çeşidinin karanlık ve belalı yüzüne ışık tutuyor.

Stanford Üniversitesi Kresge Toplantı Salonu’nda Perşembe akşamı Aurora Forum’u kapsamında konuşan Klein, sözlerini hiç esirgemedi. Finansal sistemin deregülasyonun balonlar ve iflas yarattığında ısrar ederek, 700 milyar dolarlık kurtarma ya da kefaret planını “soygun” olarak niteledi.

Yazar, finansal kriz ve Irak savaşının, ekonomik şokların ve küresel felaketlerin nasıl elitlerin karlarını şişirmek için kullanıldığına dair örnekler olduğunu kaydediyor. 

 “Başkan TV’ye çıkıyor ve Kongre’ye bir plan sallıyor ve diyor ki: ‘eğer bunu kabul etmezseniz dibe gidiyoruz, çevrenizdeki bankalar kapanacak’” diyen Klein ve şöyle anlatıyor: “Bakarsanız bu cidden deliliktir. Özellikle de neredeyse bu tüm ekonomistlerin sorunu çözmeyeceği bir plansa”.

Klein, Bush yönetiminin planın kayıtsız olduğunu söylüyor. Hazine Başkanı Henry Paulson ve Başkan Bush’un krizle ilgili sergiledikleri “rahatlık seviyesi”ne ateş püskürüyor.

 “Sanki ‘Hey bu tür şeyler olur, yüzde bilmek kaçla’ demeleri gibi. Bir hafta sonra zorladıkları zehirli borç alımı düşüncesinin tamamı yok olur”.

Klein’in düşüncüleri bazı aşırı uçlar ve solcular tarafından eleştiriliyor. Fakat kuralsız piyasa mitine karşı çıkışları birçok kişiye makul geliyor.

Londra Ekonomi Okulu’nun eski hocalarından Klein, son birkaç 10 yılın politikalarının gölge bir bankacılık sistemi oluşturduğunu ve bunun “bekleyen bir facia” olduğunu söylüyor.

Her ne kadar Bush yönetiminin perdeleri daha sıkı kapatarak yozlaşmaya izin verdiğini düşünse de her iki partiyi de suçlayan yazar, “Ahlak kalmadı. Telakki ederken ele geçirme üzerine her şey” diye açıklıyor.

Klein, Paulson, Bush ve Kongre’nin kurtarma planını kurumsal elite yarayacak radikal politikaları uygulamak için kullanacağını düşünüyor: “Çıkar kavgasının lağımı çukuru bu, insanlar bu planla birlikte çekiliyor”.

Klein’le birlikte sahnede olan Stanford’dan politika bilimi profesörü Terry Karl, “Şu an neredeyiz? Lanetlendik mi?” diye soruyor.

Yazar, finansal krizin Cumhuriyetçiler tarafından eğer seçilerse Demokratik Senatör Barack Obama’ya karşı kullanılacağını düşünüyor. “ ‘Hayır, yapamayız’ yeni nakaratımız olabilir” diyor yazar, zayıflara yardım eden sosyal programlardan alternatif enerji arayışı ve iklim değişikliğiyle savaş yatırımlarına kadar çeşitli alanları kastederek, “Durgunluk olacak ve vergi ve deregülasyon istekleri olacak. Büyük bir savaş olacak” ifadelerini kullanıyor.

Sivil haklara ve hesapsız işçilere saldırılar yanında Sosyal Güvenlik’in de özelleştirilmesini bekleyen yazar şaka yoluyla, “Exxon Mobil’in kamulaştırılması çağrısını yapıyorum” diyor şaka yoluyla alkış tufanı arasında ve ekliyor: “Bizden 40 milyar dolar kar ettiler”.

timetürk



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs