En Sıcak Konular

'Da Vinci Şifresi gibi iddianame!'

20 Ekim 2008 11:34 tsi
'Da Vinci Şifresi gibi iddianame!' Ergenekon davası İngiliz Independent gazetesinde geniş yer aldı. İddianame "Da Vinci Şifresi" kitabının yazarı Dan Brown'ın romanlarına benzetildi.

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi "Türkiye'de demokrasi yargılanıyor, 86 kişi darbe girişimi ile suçlanıyor" başlıklı haberinde bugün başlayacak olan Ergenekon davasına geniş yer ayırdı.

Yazar Nicholas Birch, sadece otoriter aşırı milliyetçi oldukları için bir araya gelmiş laik ve sağcılardan oluşan 86 sanığın güç kullanarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümetini alaşağı etme girişimi suçlamasıyla yargılanacağına dikkat çekti.

İddianamenin 2455 sayfa kalınlığında bir "kapı tamponu" olduğunu da kaydeden yazar, iddianamenin "adeta bir Dan Brown romanı gibi" olduğunu yazdı.

Danıştay suikastini de okurlarına ayrıntılı biçimde aktaran gazete, AKP'nin gücünü siyasi İslam'dan aldığını da belirtip bu yüzden temmuz ayında kapatma davasıyla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

AKP'nin İslami eğilimleri yüzünden halk arasında derin bir bölünme yaşandığını beliretn yazar, medyada Ergenekon çetesi hakkında yapılan tartışmaların da bu kutuplaşmanın bir yansıması olduğunu yazdı.

TİMES: “DAVA SUSURLUK GİBİ SONUÇSUZ KALABİLİR”

The Times de, “Derin devlet olarak söz edilen aşırı sağ laik bir grup” dediği Ergenekon davası sanıklarının, “eski İslamcı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetini düşürmeyi amaçlamakla suçlandığını" kaydetti. Susurluk soruşturmasının sonuç vermediğini anımsatan gazete, “Ergenekon davasının da sonuçsuz kalacağı korkuları var. Çünkü özündeki darbe girişimi, ayrı olarak ordu tarafından soruşturulacak. Hükümet karşıtları, Sayın Erdoğan’ın davayı, muhalif şahsiyetlere karşın bir cadı avı gibi kullandığına inanıyorlar” görüşünü dile getirdi.

BBC: “AKP İLE ORDU ARASINDAKİ GERİLİMLERİ CANLANDIRABİLİR”

İngiliz yayın kurumu BBC, “Dava, ülkenin iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir” derken yargılananların arasında emekli subayların bulunduğunu belirterek, “Ordunun gücü dikkate alındığında sadece birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi” yorumunu yaptı. “Birçok Türk, davayı, Türkiye’nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AKP arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor” savını dile getiren BBC, hükümeti eleştirenlerin davanın zamanlamasının tesadüf olmadığına inandığını da kaydetti.

TELEGRAPH: “ON YILI AŞKIN BİR SÜRENİN EN ÖNEMLİ DAVASI”

The Daily Telegraph da “Türkiye’de, on yılı aşkın bir sürenin en önemli davası” olarak adlandırdığı davaya ilişkin olarak ayrıntılı bilgi verdiği haberinde Türkiye’de ordunun dört defa hükümeti uzaklaştırdığını hatırlattı. Ordunun geçen yıl laikliği korumak amacıyla “Erdoğan hükümetini harekete geçmekle tehdit ettiği” iddiasına yer veren gazete, AKP’nin ise, laikliğe sadık olduğunu söylediğini yazdı.

 



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs