En Sıcak Konular

Ergenekon davası dünya basınında!

20 Ekim 2008 08:11 tsi
Ergenekon davası dünya basınında! İngiliz basınında önemli gazetelerin bir çoğu bugün Ergenekon davasına ilişkin haberlere yer verdi.

THE INDEPENDENT: “TÜRK DEMOKRASİSİNİ SAKATLAYAN ERGENEKON'UN DAVASI BUGÜN BAŞLIYOR”

Ergenekon davasının Türkiye için önemini vurgulayan The Independent gazetesi, ülkede davayla birlikte suçlu ve silahlı bir örgütün aydınlanacağına yönelik umutların olduğunu yazdı.

Ergenekon örgütünün Türkiye'nin gelişmekte olan demokrasisini on yıllardır gizli faaliyetleriyle 'sakatladığı' görüşünü vurgulayan gazete, bugün başlayacak olan davada 86 kişinin laik ve aşırı sağcı kesimden oluştuğunu yazdı.

Örgütün İstanbul'da emekli bir askerin evinde 27 el bombanın bulunmasıyla ortaya çıktığını yazan Independent, savcıların ellerinde topladıkları delillerin, bu örgütün suikastlerle olan ilişkisini ortaya çıkardığını kaydetti.

Ergenekon örgütünün amacının yüksek rütbeli kişilere suikast düzenleyerek toplumda tansiyonu yükseltmek olduğunu yazan gazete, böylece ordunun yönetime el koymasını kolaylaştıracak bir ortam yaratmanın hedeflendiği ifadelerini kullandı.

Geçmişte Türkiye'de derin devlet tarafından yapılan olayların sola yakın laik kesimlerce üstünün kapatıldığını yazan Independent, bu kesimlerin de asker, polis, siyaset ve hatta CIA ile ilişkilerinin olduğuna dikkat çekti.

Son olarak Türkiye'deki karanlık örgütlerin Susurluk kazasıyla ortaya çıktığını da yazan Independent'da "Orduya yakın üst düzey kişilerce yürütülen örgüt, Susurluk kazasıyla birlikte Türkiye'deki altın çağını da nerdeyse kapattı" denildi.


THE TİMES: “DERİN DEVLET YAPILANMASI OLAN ERGENEKON'UN DAVASI BAŞLIYOR”


Ergenekon davasına yer veren bir diğer İngiliz gazetesi The Times, derin devlet olarak adlandırdığı örgüte üye olmakla suçlanan 86 kişinin yargılanmasının bugün başladığını bildirdi.

Örgütün toplumda huzursuzluk çıkarmak ve iktidarın gücünü zayıflatarak ordunun müdahale etmesini kolaylaştırmak amacında olduğunu yazan Times'da şu ifadeler yer aldı: "Ergenekon örgütü ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı olan bir örgüt. Örgüt, üyeliğin Türkiye'nin düşmanlarına karşı ülkeyi zayıflatacağı düşüncesindeler. Eski generaller cezaevine gönderildiler. Askerler ilk kez tutuklandı ve üst düzey kişiler yine ilk kez sorgulandılar"

Ergenekon örgütünün Türkiye'de bir çok tabakadan üst düzey isimlere suikast düzenlemek için bir liste hazırladığını da yazan Times, bu örgütün ordu içinde bazı kesimlerce silah yardımı aldıklarını yazdı.

Örgüte ilişkin ilk şüphelerin Susurluk kazasıyla ortaya çıktığını yazan gazetede "Susurluk olayının üzeri kapatılmıştı. Ergenekon'un da aynı şekilde üzerinin kapatılmasına ilişkin endişeler var. Zaten geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan darbe iddiasının askeri yetkililerce incelenecek olması, hali hazırda bir hayalkırıklığı meydana getirmişti" denildi.

cihan



Bu haber 189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs