En Sıcak Konular

Göçmen kuşlar Türkiye'ye niçin küstü?

19 Ekim 2008 17:38 tsi
Kuşları yok etmede Avrupa birincisiyiz. 20 yılda birçok kuş türünde yüzde 80'e varan azalmalar yaşandı. Bazı türlerin ayağı memleketimizden kesildi.

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, bir program dolayısıyla geldiği Konya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun dünyada kuş cenneti olarak bilindiğini hatırlattı.

Sultan, Akgöl, Hotamış sazlıkları ve Meke, Tuz, Kulu, Bolluk, Tersakan, Beyşehir, Akşehir göllerinde flamingo, karabatak, ak pelikan, alaca balıkçıl, kaşıkçı, yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, küçük kerkenez, kılıçgaga, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kızkuşu, küçük sumru, turna, angıt, boz kaz, sukuşu gibi birçok türde kuşun barındığını ve ürediğini ifade eden Eken, bu alanların kuruması yüzünden kuşların Anadolu'ya küstüğünü söyledi.

Kuş cenneti konumundaki Anadolu'nun özellikle son 20 yılda sulak alanların büyük bölümünün kuruması nedeniyle göçmen kuşlara hasret kaldığını dile getiren Eken, şunları kaydetti:

"Kuşlar herkesin bildiği gibi sulak alanlar ve çevresinde yaşarlar. Her yıl Anadolu birçok türde çok sayıda kuş ile rengarenk bir görüntüye kavuşurdu. Şimdi Anadolu'daki kuşların barındığı alanlar yok. Gediz Deltası dışında fazla su görülmüyor. Sulak alanlar kurudukça kuşlar yıllardır geldikleri bölgeleri terk
etti.

Kuşları yok etmede Avrupa birincisiyiz. 20 yılda birçok kuş türünde yüzde 80'e varan azalmalar yaşandı. Sadece Konya Kapalı Havzası'nda yaşayan ince gagalı martının nesli tükendi. Bununla birlikte birçok kuş türü de yok oldu, bazılarının sayısı azaldı. Halen yok olmaya ve sayıları azalmaya devam ediyor."

Dünyanın en büyük flamingo kolonisinin geldiği Tuz Gölü'nün yaz aylarında bir tek kuş bile görülemez hale geldiğini dile getiren Eken, geçen yaz Tuz Gölü'nde önemli oranda ölü flamingolara rastladıklarını bildirdi. Eken, kuruyan Tuz Gölü'nün flamingolar için en önemli üreme ve barınma alanlarından birisi olduğunu bildirdi.

Eken, Türkiye'ye gelen göçmen kuşların ve sürekli kalanların Gediz Deltası'nda ve diğer alanlarda kendilerine yaşam alanları bulmaya çalıştığını belirterek, "Gediz dışında bu alanı bulamıyorlar. Bu yüzden de üreyemeden yok olup gidiyorlar. Yıllar önce kuruyan sulak alanlar bize çok iyi örnek. Önce kuşlar gitti ardından insanlar gitti. Çünkü kuruduktan sonra çevresinde yaşam şansı fazla kalmıyor" dedi.

Sulak alanların kuruması ve kuşların gitmesi yüzünden doğa turizminin de büyük yara aldığını vurgulayan Eken, özellikle yurt dışından doğa turizmi kapsamında Anadolu'ya gelenlerin sayısında düşüş görüldüğünü söyledi.

Sadece kuşlar için değil, gelecek nesiller ve Anadolu'nun doğal yapısının sürdürülebilirliği için sulak alanların korunması gerektiğini ifade eden Eken, buna da Konya Kapalı Havzası'ndan başlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,446 µs