En Sıcak Konular

Ergenekon'da ilk kimler yargılanacak?

19 Ekim 2008 14:46 tsi
Ergenekon'da ilk kimler yargılanacak? Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliyede İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülecek davanın ilk duruşmasına, 200'ü sanık ve avukatları, 80'i basın mensubu ve izleyici olmak üzere toplam 280 kişi alınacak.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanıklı ''Ergenekon'' davasının görülmesine yarın başlanacak.

Duruşmada dinlenilecek ''gizli tanıklar'', salon bitişiğinde oluşturulan ses ve görüntülü kayıt sistemi kurulan bölümde, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenerek, sesi değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar doğrudan soru yöneltebilecek.

-İLK TUTUKLU SANIKLAR SORGULANACAK-

Duruşma görüntülerinin, salon yakınına kurulan bir LCD ekrandan basın mensupları ve izleyicilere canlı aktarılacak davanın ilk oturumunda, 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ya da bu iddianame yerine geçen belgeler okunacak.

Kimlik tespitlerinin ardından öncelikle tutuklu sanıkların ifadeleri alınacak. Sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenilecek. İlk oturum, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak.

Salona kurulan sistem sayesinde ses ve görüntü kaydı yapılacak duruşmanın kayıtları, daha sonra kağıda dökülecek.

Basın mensupları için 30 kişilik yer ayrılan duruşma salonunda, Anadolu Ajansı başta olmak üzere 6 haber ajansı duruşma süresince tüm gün boyunca birer muhabir bulundurabilecek.

Diğer basın kuruluşları temsilcilerinin de dönüşümlü olarak duruşma salonu ya da koridordaki ekrandan takip edebileceği duruşmayı izlemek için bölgeye gelecek canlı yayın araçları, adliyenin bulunduğu cezaevi yerleşkesi girişindeki otoparka kadar alınacak.

Tanıtım kartları ile duruşma salonuna girecek basın mensupları, 2 ayrı arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alınacak.

-''ERGENEKON'' İSİMLİ TERÖR ÖRGÜTÜNE ULAŞILMASI-

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel'in hazırladığı 450 klasörden oluşan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ''maktul'', Özbilgin dışında dönemin daire başkanı, şimdiki Danıştay Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu ''mağdurlar'' olarak sıralanıyor.

''İhbar eden'' olarak Şevki Yiğit'in adı geçen iddianamede, soruşturmanın 12 Haziran 2007'de Trabzon İl Jandarma Komutanlığının 156 hattını gizli numaradan arayarak, isim ve kimliğini belirtmeyen bir kişinin telefon ihbarıyla başladığı, ihbardan yola çıkılarak Ümraniye'de bir gecekonduda 27 adet el bombası ele geçirildiği ve bazı kişilerin yakalandığı belirtiliyor.

Bu kişilerden bazılarının başta Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısı olarak bilinen eylemler olmak üzere, daha önce meydana gelen bazı adli olay ve olay failleriyle bağlantılarının kurulması üzerine soruşturmanın genişletildiği ifade edilen iddianamede, soruşturmada, daha önce bir ceza davasına konu olmamış ''Ergenekon'' isimli terör örgütüne ulaşıldığı kaydediliyor.

İddianamede, ''Örgütün yakın amacının, ülkede yönetim zafiyeti oluşturacak derecede eylemler yapıp, kamu düzenini bozacak kargaşa ortamı meydana getirmek, nihai amacının da oluşacak kargaşa ortamı ile yönetime karşı yapılacak hukuk dışı bir müdahalenin kamuoyunda kabulü ve haklılığını temin edip, hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu tespit edilmiştir'' deniliyor.

-ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE YAPILANMA-

Sanıklar İlhan Selçuk, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ'ın ''örgütün üst düzey sorumluları ve yöneticileri'' oldukları belirtilen iddianamede, örgütün yurt içi yapılanmasının ''askeri yapılanma'', ''devlet kurumlarında yapılanma'', ''sivil yapılanma'', ''mafya yapılanması'' ve ''terör örgütü yapılanması'' şeklinde 5 ana bölümden oluştuğu, kurulan sivil toplum örgütlerindeki kişilere darbeden sonra çeşitli makam ve mevkiler vadedildiği öne sürülüyor.

Bu doğrultuda mevcut yapılanma içinde yer alan Sami Hoştan, Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay ve Osman Yıldırım gibi kişiler vasıtasıyla örgüte gelir temin edildiği anlatılan iddianamede, örgütün yurt dışı yapılanması konusunda örgüt dokümanında açık hükümler bulunduğu, sanıklar Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Doğu Perinçek, Sedat Peker, Sami Hoştan ve Ferit İlsever'in yurt dışında örgütsel süreklilik arz edecek şekilde toplantılara katıldıklarının tespit edildiği belirtiliyor.

-ÖRGÜTÜNÜN EYLEMLERİ-

İddianamede, ''Ergenekon terör örgütü''nün gerçekleştirdiği belirtilen eylemler şöyle sıralanıyor:

-Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ıskata teşebbüs,

-Darbe ortamı hazırlamak amacıyla halkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik,

-Mayıs 2006'da Şişli'de bulunan Cumhuriyet gazetesi merkezine el bombası atılması,

-10 Mayıs 2006'da Şişli'deki Cumhuriyet gazetesine el bombası ile ikinci saldırının gerçekleştirilmesi,

-11 Mayıs 2006'da Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmak suretiyle üçüncü saldırının gerçekleştirilmesi,

-17 Mayıs 2006 günü Danıştay 2. Dairesine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in öldürülmesi ve 2 üyenin yaralanması,

-13 Haziran 2007'de İstanbul-Ümraniye ilçesinde bir adrese düzenlenen operasyonda 27 adet el bombası ele geçirilmesi,

-25 Haziran 2007'de Eskişehir'de emekli Yüzbaşı Fikret Emek'ten 12 adet el bombası, 2 adet uzun namlulu silah, 11 kilogram C3 patlayıcı madde, 11 kilogram TNT patlayıcı madde, 2 adet ruhsatsız silah ve bol miktarda dokümanın ele geçirilmesi,

-Devlete ait gizli bilgi ve belgelerin ele geçirilip amacı dışında kullanılması,

-Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine, hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydetme eylemleri,

-Silahlanma, ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma eylemleri.''

-HAPİS İSTEMLERİ-

İddianamede, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ile ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

''Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirmek'' suçundan 4 mağdur için ayrı ayrı cezalandırılması istenen iddianamede, Küçük'ün bu suça ilişkin toplam 52 ile 80 yıl arasında hapsi öngörülüyor.

Küçük'ün diğer suçlamalarla ilgili 194 ile 435 yıl arasında hapsi talep edilen iddianamede, tutuklu sanık Doğu Perinçek'in de ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.

Perinçek'in TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, Perinçek'in diğer suçlamalara ilişkin de 192 ile 417 yıl arasında hapse çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede, Küçük ile Perinçek'e ilişkin sevk maddeleri arasında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'nun 73. maddesi ile Telsiz Kanunu'nun 32. maddesinin de bulunması dikkati çekiyor.

İlhan Selçuk ve Mehmet Fikri Karadağ'ın da ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilen iddianamede, Selçuk ve Karadağ ile Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve Sevgi Erenerol'un  TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri isteniyor.

Muzaffer Tekin'in ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, bu sanıkların diğer suçlamalara ilişkin olarak da 217 ile 500 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talebinde bulunuluyor.

İddianamede, yine tutuklu avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında olduğu diğer 79 sanığın ise değişik suçlamalardan 1 ile 74 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

aa

 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,627 µs