En Sıcak Konular

Kriz Çin'de de hissedilmeye başlandı!

19 Ekim 2008 14:25 tsi
ABD'de başlayan ve dünya piyasalarını alt üst eden mali kriz, etkisini Çin'de de göstermeye başladı.

Kriz nedeniyle ülkedeki oteller ve uçakların doluluk oranı büyük düşüş yaşarken, fuarların reyonları da eski günlerini arıyor.

Çin'de istihdam hükümetin en büyük önceliği. Üniversiteden yeni mezun olan milyonlarca Çinliye istihdam oluşturabilmek için Çin'in en az yüzde 8 büyümesi gerekiyor. Bundan dolayı yüksek hızlı büyüme Çin'in birinci önceliği. Ancak Çin'in en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği ile ikinci büyük ticaret ortağı ABD'deki krizin etkisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'de talep daralmasına neden oldu. Bu daralma da ekonomide yavaşlama etkisi oluşturuyor. Pekin yönetimi ön gördüğü yüzde 9-10 ekonomik büyümenin altına düşmemek için bazı önlemlere başvuruyor. Bu kapsamda enflasyonun düşmesi ve ekonominin yavaşlamaya başlamasından dolayı hükümet küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi desteğini arttırma yoluna gidiyor.

KANTON FUARI SİNEK AVLIYOR


Çin'in en büyük fuarı konumundaki Çin İhraç Malları ve İthalat Fuarı ya da Kanton Fuarı olarak bilinen fuar, krizin en büyük hissedildiği yerlerin başında geliyor. Guangzhou şehrinde gerçekleştirilen ve ilk defa 3 bolüme ayrılan 104. Kanton Fuarı'nın bugün ilk bolumu bitiyor. Diğer 2 bölümü önümüzdeki günlerde devam edecek. Fuar ilk defa bu kadar az bir ziyaretçiyle dikkat çekiyor.

VİZE SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Her yıl yaklaşık 3 bin Türk işadamı tarafından ziyaret edilen fuarı çok az sayıda Türk gezdi. Bunun ana nedeninin ise Çin'in olimpiyatlar için uyguladığı ve halen sürdürdüğü vize kısıtlaması olduğu belirtiliyor.

Şehirdeki otellerde doluluk oranı hiç bu kadar az olmamıştı. Oteller, müşteri çekebilmek için yüzde 40'a varan indirimlere gidiyor. Eskiden fuar zamanı tıklım tıklım olan şehirde şu an hizmet sektörü sinek avlıyor. Şehir trafiğinin çok rahat olması ve lokantalardaki müşteri sayısının azlığı bu durumu izah etmeye yetiyor.

Fuardaki Çinli firmalar, dünyadaki genel ekonomik krizin üzerine ek olarak Çin'deki enflasyon, malzeme ve isçilik fiyatlarının artması ile genel fiyat artışının işlerini çok olumsuz etkilediğini belirterek, büyük bir sıkıntı içinde olduklarını söylüyor.

Son 30 fuara katıldığını belirten bir Türk işadamı da ilk defa bu kadar az ziyaretçisi olan bir Kanton fuarına tanık olduğunu ifade etti. İş yaptığı Çinli firmaların birkaç yıl önce işler çok iyi giderken banka kredisi ile hesapsız şekilde fabrika, ev, araba yatırımı yaptığını anlatan Türk işadamı, fabrikaların ve üretim kapasitesinin dengesiz bir şekilde büyütüldüğünü ifade etti.

Geleceği 1 yıl önceden belli olan dünyadaki genel kriz, olimpiyatlar için uygulanmaya başlanan yeni Çin vize politikası sebebiyle müşteri ziyaretlerinin son 6 ayda hiç olmaması bazı olumsuz neticeler doğurdu. Çinli işadamları, özellikle müşterilerinin vize alamadıkları için işlerinde büyük sıkıntıya girdiklerini anlatıyor.

ÇİNLİLER EKONOMİK GÜCÜ OLAN MÜŞTERİ AVINDA

Şu anda Çinli firmalar için en değerli şey ekonomik olarak güçlü müşteriler. Zor durumdaki Çinli firmalardan maliyet fiyatlarına mal almak içten bile değil. Ancak ticaret yapılırken güvenli yolların izlenmesi gerekiyor. Daha önceki tecrübeler ışığında mal alınırken, Çin veya Hong Kong'da danışmanlık ve ticaret yapan yerleşik Türk firmalarından danışmanlık, miktar ve kalite kontrolü gibi hizmetlerinin alınmasının kesinlikle gerekli olduğu kaydediliyor. Aksi halde büyük düş kırıklıkları yaşanabiliyor.

FUARA KATILIMCI OLARAK GELEN TÜRK FİRMALARININ STANDLARI BOŞ

Kanton Fuarı'da uluslararası katılımcıların bulunduğu 4. ve 5. salonlardaki yaklaşık 20-25 Türk firmasının genelde plastik ürünler, tekstil, mutfak eşyaları sergiledikleri görüldü. Yıllardır Çin'de tanıtım yapan Fındık Tanıtım Grubu'nun ve herhangi bir Türk zeytinyağı firmasının olmaması ise dikkat çekti. Fuar saatleri içinde bir Türk standının önünde bekleyen ve stant sahiplerinin fuarda olmamasını anlayamadığını kaydeden bir Çinli müşteri, Türk firması ile görüşemediğini dile getirdi.

MAL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Bu dönemde mal alırken, ithalat-ihracat firmalarından ziyade üretici firmaların tercih edilmesi gerekiyor. Ödemede de akreditifin seçilmesi ve şüphe uyandıran firmalara kesinlikle elden ödeme yapılmaması tavsiyesinde bulunuluyor. Uzmanlar, yapılacak satış anlaşmalarında tüm ürün detaylarının, ödeme şeklinin, paketleme detaylarının, malın yükleme yeri ve tarihi ile anlaşmazlık durumunda yetkili mahkemelerin Çin Halk Cumhuriyeti mahkemeleri olduğunun not edilmesi gerektiğini vurguluyor.

cihan



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs