En Sıcak Konular

Kriz Marx'a yaradı

19 Ekim 2008 10:41 tsi
ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin ardından, “Marx haklı mı çıktı?” tartışmaları başlarken Karl Marx’ın kitapları da büyük ilgi görmeye başladı. Marx’ın en çok ilgi gören kitabı ise Engels ile birlikte yaz

Ekonomik kriz, komünizmin kuramsal kurucusu Karl Marx’a olan ilgiyi artırdı. Karl Marx’ın biyografisini hazırlayan Sorun Yayınları’nın satışları patladı. Küresel krizden önce ayda 2-3 adet Karl Marx biyografisi satan Sorun Yayınları, son iki ayda 113 adet Marx biyografisi sattı. Marx-Engels-Lenin’in klasik eserlerini basan ve dağıtan Sol Yayınları’na gelen siparişler de arttı.

Akşam gazetesinin haberine göre, ekonomik imkansızlıklar yüzünden 31 yıldır Marx-Engels’in Doğu Sorunu-Türkiye kitabını basamayan Sol Yayınları, işlerin açılmasıyla kitabı yeniden basma kararı aldı. Sol Yayınları Kurucusu Muzaffer İlhan Erdost, darbeden sonra ilk kez böyle bir hareketlilik yaşandığını, özellikle Kapital’in satışının arttığını söyledi. Genel dağıtıcıların sipariş adedini ve sıklığını arttırdığını belirten Erdost, Türkiye’nin çoğu yerinde her gün birkaç tane Kapital satıldığını kaydetti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkel Minibaş, insanların kriz dönemlerinde tutunacak bir dal aradıklarını, krizin ardından bu ilginin kaybolacağını söyledi. Marx’a olan ilginin gerçek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ünsal Oskay ise,” Kriz ilgiyi artırmış olabilir ama ciddiyeti yok. Zaten 10 sayfa okuyan, okuyup anlayacak bir kültürden mahrum olduğu için bir daha hiç okumamaya tövbe edecek. Bunun ne iktisat öğrenene ne Marksistlere faydası var” dedi.

TALEP ARTIŞI YAŞANIYOR

Marx-Engels-Lenin biyografileri yayınlayan Sorun Yayınları Kolektifi sahibi ve yönetmeni Sırrı Öztürk,”Bir talep artışı var. Özellikle Marx biyografisinde artış var. Bu, 1-9 Kasım’daki TÜYAP Kitap Fuarı’nda da hissedilecek. Karl Marx biyografisinin 3. baskısını yaptık. Son iki ay içinde 113 tane satıldı. Ondan önce ayda 2-3 tane satıyorduk. Herkes alıyor. Ayrıca, yayınladığımız Sorun Polemik Marksist İnceleme Araştırma Eleştiri Dergisi satışları da arttı” dedi.

Manifesto, yaklaşık 15 yayınevi tarafından basılıyor. Türkiye’de sosyalist kültürün en önemli kitaplarını basan Sol Yayınevi’nin sahibi Muzeffer İhan Erdost, “Sosyalist kitaplara ciddi bir yöneliş var. Yıllardır çeşitli baskılardan dolayı zor durumdaydık. Son dönemde ekonomik olarak bir rahatlamamız da oldu” dedi. Birçok yayınevinin bu kitabı bastığını bunun yanı sıra korsan kitaplar arasında da Manifesto’nun olduğunu belirten Erdost, toplamda satışın binlerce olduğunu kaydetti.

Manİfesto’nun Türkçe ilk baskısı, güncel çeviri baskısı ile birlikte Türk ve dünya sosyalistlerinin yorumlarıyla geniş bir baskı yapan Yordam Kitap da satışlardan memnun. Yayınevinin temsilcisi Necla Karagöz, 6 ayda 2 bin 600 manifesto sattıklarını belirterek, “İlgi yoğun biz de yeni baskılar yapacağız” dedi. Yordam Kitap, eylül ayında 122, ekim ayının ilk 15 gününde ise 101 Manifesto sattı.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs