En Sıcak Konular

Asrın davası için gözler Silivri'de!

19 Ekim 2008 08:55 tsi
Asrın davası için gözler Silivri'de! Cumhuriyet tarihinin en önemli ve kapsamlı davası olan Ergenekon Terör Örgütü ile ilgili davanın ilk duruşması yarın Silivri Cezaevi'nde yapılıyor. Tarihi davada 86 sanık hakim karşısına çıkacak... İşte davadan ayrıntılar...

İddianamede Cumhuriyet'in başyazarı İlhan Selçuk, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP lideri Doğu Perinçek, eski rektör Kemal Alemdaroğlu ve emekli Albay Fikri Karadağ'ın örgütün üst düzey sorumluları ve yöneticileri olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli ve kapsamlı davası olan Ergenekon Terör Örgütü ile ilgili davanın ilk duruşması yarın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülecek. Tarihi davada 46'sı tutuklu ve 40'ı tutuksuz toplam 86 sanık yargılanacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü Kemal Alemdaroğlu, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, Muzaffer Tekin, Sami Hoştan, Güler Kömürcü ve Sedat Peker gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanıklar hakim karşısına çıkacak. Dava öncesi Silivri Cezaevi'nde hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. 280 kişinin alınacağı duruşma salonunda mahkeme heyeti, savcılar, avukatlar ve sanıklara 200, basın mensupları ve izleyicilere de 80 kişilik yer ayrıldı. Duruşmalara sadece 30 basın mensubu takip edebilecek. Kendilerine verilen tanıtım kartları ile duruşma salonuna girecek basın mensupları, iki ayrı arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alınacak.

ERUYGUR VE TOLON'A EK İDDİANAME

Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve düzeneklerle ilgili başlatılan soruşturma derinleştirilmiş ve Ergenekon yapılanmasına ulaşılmıştı. İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve kamuoyunun yakından tanıdığı birçok isim hakim karşısına çıkacak. Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu birçok isim ise, ilerleyen günlerde ayrı bir iddianame hazırlanarak yargılanacak.

TANIKLAR İÇİN AYRI BÖLME

Duruşmada dinlenilecek 'gizli tanıklar', salon bitişiğinde oluşturulan ve ses ile görüntülü kayıt sistemi de kurulan bir bölümde, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenerek, sesi de değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar da doğrudan soru yöneltebilecek. Duruşma görüntülerinin, salon yakınına kurulan bir LCD ekrandan basın mensupları ve izleyicilere canlı olarak aktarılacak davanın ilk oturumunda, 2455 sayfadan oluşan iddianame ya da bu iddianame yerine geçen belgeler okunacak.

İFADELER BİTENE KADAR DEVAM

Toplam 86 sanığın yargılanacağı davanın ilk oturumu, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak. Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak tutuklular olmak üzere sanıkların ifadesi alınacak duruşmalarda, sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenilecek. Salona kurulan sistem sayesinde ses ve görüntü kaydı yapılacak olan duruşmada yaşananlar daha sonra kağıda dökülecek.


46'sı tutuklu 86 sanık var

Ergenekon'da 46'sı tutuklu 86 sanık yargılanacak. Tutuklu sanıklar isimleri şunlar: Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mahmut Öztürk, Fikret Emek, Gazi Güder, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, Aydın Yüksek, Kuddusi Okkır, Bekir Öztürk, İsmail Yıldız, Ergün Poyraz, Mete Yalazangil, Zekeriya Öztürk, Muhammet Yüce, Kahraman Şahin Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Veli Küçük, Mehmet Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Hüseyin Gazi Oğuz, Sevgi Erenerol, Abdullah Arapoğlu, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşı, Ümit Sayın, Emin Gürses Orhan Tunç, Hayrettin Ertekin, Vedat Yenerer, Muammer Karabulut, Abdulmuttalip Tongar, Selim Akkurt, Serhan Bolluk, Adnan Akfırat, Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek, Hayati Özcan, Ali Kutlu, Rasim Görüm, Murat Çağlar ve Behiç Gürcihan.


217 avukat müdahil oldu

Türkiye genelinden 217 avukat Ergenekon davasında müdahil olacaklarını açıkladı. Basın açıklaması yapan avukatlar, tüm mağdurları müdahil olmaya, demokratik kurum ve kişileri ise birlikte mücadele etmeye çağırdı. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen avukatlar adına konuşan Özlem Gümüştaş, suçluların yargılanması için Ergenekon davasına müdahil olduklarını söyledi. Gümüştaş, "Bu dava çerçevesinde ortaya konulan suçlar, emniyet, istihbarat ve siyası iktidar kadrolarının askeri ve sivil bürokrasinin halka karşı işlediği veya işlenmesine göz yumduğu suçların sadece küçük bir bölümüdür" dedi. Sorumluların cezalandırılması için Ergenekon davasına müdahil olduklarını söyleyen Gümüştaş, Türkiye genelinden 217 avukatın davaya müdahil olduğunu belirtti. Gümüştaş, tüm mağdurları müdahil olmaya, demokratik kurum ve kişileri ise birlikte mücadele etmeye çağırdı.


Dalga dalga operasyonlar

2 Haziran 2007'de Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyelerin ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon soruşturmasında bugüne dek 9 gözaltı dalgası yaşandı.

1. DALGA: İlk dalga operasyonda emekli astsubay Oktay Yıldırım ve emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin gözaltına alındı. Ümraniye'deki gecekonduda bulunan bombaların Cumhuriyet gazetesine atılan bombalarla aynı seriden olduğu tespit edildi.

2.DALGA: Tekin'in emekli binbaşı Fikret Emek'le irtibatlı olduğu tespit edildi. Emek'te

11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği ele geçirildi. Aynı operasyon komplo yazarı Ergün Poyraz da tutuklandı.

3.DALGA: Emekli tuğgeneral Veli Küçük, emekli albay Mehmet Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan ve Sevgi Erenerol tutuklandı.

4. DALGA: Akademisyen operasyonunda Adli Tıp Enstitüsü'nden Ümit Sayın, Emin Gürses ve gazeteci Vedat Yenerer tutuklandı.

5. DALGA: Şafak operasyonunda örgütün liderleri olmakla suçlanan Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu ve İlhan Selçuk gözaltına alındı.

6.DALGA: Emekli Org. Şener Eruygur, emekli Org. Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün ve emekli Albay Atilla Uğur gözaltına alındı.

7. DALGA: Eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı Levent Temiz, 28 Şubat'ın aktörlerinden 'Sisi' lakaplı Seyhan Soylu, sanatçı Nurseli İdiz gözaltına alındı.

8.DALGA: 5 ilde eşzamanlı gerçekleşen operasyonlarda orduda görevli 15 subay gözaltına alındı.

9 DALGA: Gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve eski Organize Suçlar Eski Şube Müdürü Adil Serdar Saçan tutuklandı.


Örgütün ele geçen silahları

Ergenekon soruşturmasında şimdiye kadar 39 el bombası, 2 içi boşaltılmış el bombası, 11 kilogram C-3 patlayıcı, 1160 gram tahrip kalıbı, 1 gaz bombası, 10 fünye, 5 işaret fişeği, 3 sis bombası, 21 TNT kalıbı, 1 yangın bombası, 84 kapsül, 24 ateşleme çakmağı, 50 infilak fitili, 35 çeşitli boylarda infilak fitili, 1 eğitim bombası, 2 demir çubuk içerisinde patlayıcı, 18 gram Emolite marka patlayıcı, 13 santimetre uzunluğunda infilak kapsülü için irtibatlık fitil, 3 Golden ibareli plastik tüp içerisinde hidrolik asit, 3 uzun namlulu tüfek, 2 av tüfeği, 2 havalı tüfek, 21 tabanca, 3 kuru sıkı tabanca, 34 şarjör, bin 74 dolu fişek, 73 av fişeği, 1 susturucu, 2 içi boşaltılmış havan mermisi, 9 içi boşaltılmış uçak savar mermisi, 1 kasatura, saniyeli fitil, çok sayıda demir bilye, bomba yapımında kullanılan malzemeler, telsiz, kasatura ve bıçaklar ele geçti.


Danıştay saldırısı Türkiye'yi gerdi

Ergenekon'un en önemli saldırısı olarak Danıştay baskını öne çıkıyor. Avukat Alparslan'ın tetiği çektiği baskında Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş ve iki üye yaralanmıştı. Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırı, Hablemitoğlu, Malatya'daki misyoner katliamı, Rahip Santoro cinayeti, 17 kişinin öldüğü Gazi Mahallesi olayları ve Dink suikastında da Ergenekon'un izine rastlandı.

Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan ancak haklarında iddianame hazırlanmayan emekli orgeneraller Şener Eruygur da hükümete karşı Ayışığı ve Sarıkız darbe planı hazırlamakla suçlanıyor.

İşçi Partisi Genel Merkezi'nde bulunan CD'lerde ise eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt olmak üzere çok kişiye suikast planı çıktı. Öldürülmesi planlanan kişiler arasında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da bulunuyor.

yenişafak



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs