En Sıcak Konular

Teröre karşı demokratik adımlar

18 Ekim 2008 22:43 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, terörle mücadelede demokratik değerlerden ödün verilmeyeceğini bildirdi.

Avrupa'daki sosyal demokrat ağırlıklı 18 vakıf ve 15 siyasi partinin birleşerek oluşturduğu Avrupa Forumu'nca Hilton Oteli'nde düzenlenen "AB Üyeliği Yolunda Türkiye" başlıklı yuvarlak masa toplantısında konuşan Bağış, Türkiye'nin bugün büyüyen liberal bir ekonomi ve seküler bir demokrasiye sahip bulunmaktan gurur duyan bir ülke olduğunu belirtti.

Merkezde yer alan reformist bir hükümeti temsil etmekten gurur duyduğunu ifade eden Bağış, 6 yıl boyunca yapılan reformların, bu değişim ve dönüşümün bazı yabancı gözlemcilerce "sessiz devrim" olarak adlandırıldığını söyledi.

Türkiye'de yaşayan insanların, aynı milletin eşit üyeleri olduğunu vurgulayan Bağış, hukuk ve demokrasinin terörle mücadelede zarar görmeyeceğini belirtti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bağış, Doğu Ergil'in, "Türkiye ne kadar fakir? Neden ortalama 4 yıl eğitim var? Neden bir iç savaş yaşanıyor?" şeklindeki soruları karşısında, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2002'de 3300 dolarken bugün 9300 dolara çıktığını söyledi.

Ergil'in "iç savaş" tabirine katılmadığını belirten Bağış, şunları söyledi: "2002'de biz yüzde 35 oy aldığımızda, çoğunluğu Kürt vatandaşlarımızdan oluşan Güneydoğu'da oyumuz yüzde 25'ti. Türkiye genelinde yüzde 47 oy aldığımızda, Güneydoğu'da yüzde 60'a yakın oy aldık."

Onur Öymen'in, CHP'nin sosyal demokrasi konusunda yaptığı çalışmalara değinmesi üzerine Bağış, CHP'nin, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesinde aksi oy kullandığını, televizyonlarda Kürtçe yayın konusu ve Vakıflar Kanununun aleyhinde oy verdiğini kaydetti.

Öymen'in "CHP'nin demokratik bir parti olarak Ordu'nun siyasete müdahalesini desteklemediğini ve Deniz Baykal'ın zamanında ordu tarafından hapsedildiğini" ifade etmesi üzerine Bağış, CHP'nin 27 Nisan açıklamasında orduyu haklı bulduğunu, Baykal'ın, AK Parti'yi kastederek ve Yassıada'yı hatırlatarak, 'Bundan öncekiler nasıl gelip gittiyse, bunlar da öyle gidecekler' deyip orduyu ve siyaseti etkilemeye çalıştığını söyledi.

Toplantıya ilişkin AA muhabirinin sorularını da yanıtlayan Bağış, çoğunluğunu sosyal demokratların oluşturduğu bir foruma AK Parti'nin davet edilmesinin "başlı başına bir mesaj" olduğunu söyledi.

Bağış, "Avrupa'daki sosyal demokratlar sosyalizme AK Parti'nin diğer siyasi partilerden daha yakın olduğunu belirtiyorlar. Sosyalist Enternasyonal bizi davet ediyor" şeklinde konuştu.

timetürk



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs