En Sıcak Konular

Cenazesini törenle yaktılar!

18 Ekim 2008 22:38 tsi
Aşırı alkol alıp, aşırı hız yapıp kaza sonucu ölen Avusturya'nın aşırı sağcı lideri Haider'in cenze töreni farklı bir düzenle yapıldı. Sonunda Haider, devlet töreniyle fırında yakıldı.

Avusturya'nın Geleceği İçin Birlikte Hareket Partisi (BZÖ) Genel Başkanı ve Kaernten Eyalet Başkanı aşırı sağcı, 58 yaşındaki Jörg Haider'in cenazesi, vasiyeti üzerine devlet töreni ardından fırında yakıldı.

Haider'in cenaze törenine Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Başbakan Gusenbauer, bakanlar, parti liderleri ve Eyalet Başkanları da katıldı.

Cenaze töreni Haider'in başkanlığını yaptığı Kaernten'ın başkenti Kalgenfurt kentinde yapıldı. Neuen Platz dom Kilisesi önünde düzenlenen devlet törenine çok sayıda Avusturyalı da katılarak Haider ailesine destek verdi.

Küllerinin yarısı eski Nazi partisi üyesi babasının mezarında dağıtıldı

Jörg Haider'in vasiyeti üzerine cenazesi yakıldı ve küllerinin yarısı Kaernten eyaletinin muhtelif yerlerine yarısı da bir kavanoz içerisinde eski Nazi partisi üyesi olan babasını mezarının yanına dağıtıldı. Geçirdiği trafik kazası sonucu boynu kırılan ve göğsünden yaralanan Jörg Haider kaza yerinde ölmüştü.

Avusturya siyasetinde Yahudi ve yabancı düşmanlığı ile ön plana çıkan ve girdiği her seçimde oy patlaması yapan Haider dünya gündemine oturmuştu.

Irkçı söylemleri yüzünden tüm dünyada tepki gördü

1999 seçimlerinde ilk defa katıldığı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) büyük başarı elde etmiş ve koalisyon hükümetinde anlaşma yapılmıştı. Ancak, ırkçı söylemlerini esirgemeyen Haider'i başta Avrupa olmak üzere tüm dünya boykot etti.

Haider'in hükümette yer almasına uluslararası ilk tepki İsrail'den gelmiş ve İsrail Büyükelçilisini geri çekmişti. Her alanda boykotla karşılaşan Avusturya bu baskılara daha fazla dayanamadı ve Jörg Haider'i siyaset sahnesinde pasifize etti.

Koalisyonda yer alacaktı

Haider parti başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı ve başkanlığını yaptığı Karnten eyaletine çekildi. Bu yılki seçimlerde sahneye çıkan Haider bu sefer BZÖ partisini kurdu. Yeni partisi de genel seçimlerde oy patlaması yaptı ve ilk kez katıldıkları seçimlerde tam 21 milletvekilini meclise sokmayı başardı. BZÖ aldığı 522 bin 933 oyu yansıtan yüzde 10.7 ile dördüncü büyük parti oldu. Yabancı karşıtı politikaların prim yaptığı Avusturya'da diğer aşırı sağcı FPÖ ile birleşmeyi düşünmeye Haider ölmeden önce kurulacak koalisyon için pozisyonlarını belirleme çalışmaları yapıyordu.

Jörg Haider'in trafik kazası geçirdiğinde aşırı alkollü olduğu ortaya çıktı. Kanında 1,8 promil alkol bulunan Haider'in kaza yapmadan önce bir homoseksüel barında içtiği iddia edildi. Olay gecesi uyuşturucu kullandığı iddiaları Avusturya basınında yer aldı. Ailesi gazeteler aleyhine dava açtı. Eyalet Başbakanı olarak yasaları çiğnemesi dikkatleri çekti. Haider yabancıların trafik suçlarından yurt dışı edilmesini savunuyordu.

Eğer ırkçı lider yabancı olsaydı, alkollü araç kullanmak, hız sınırını aşmak (70 kilometre gidilebilecek yolda 142 kilometre hız yapmıştı) suçlarından sınır dışı edilmesi gerekiyordu. 15 milyon Euro'luk mirası da iki kızı ve eşi arasında nasıl paylaşılacağı polemik konusu oldu.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,411 µs