kan gölü | " /> kan gölü | "/>

En Sıcak Konular

Keşmir Vadisi kan gölü

18 Ekim 2008 21:31 tsi
Keşmir Vadisi kan gölü Keşmir'de Hint askerinin, silahsız göstericilere ateş açması, hastaneye bomba atması tarafsız BBC'yi bile isyan ettirdi. Hindistan askerlerinin Müslüman protestoculara saldırılarında çok sayıda Keşmirli hayatını kaybetti.

BBC muhabiri George Arney, bir doktor çocuğu olduğunu ve kana aşina olduğunu fakat Keşmir'de hastaneleri dolaşırken dehşet içinde kaldığını ifade etti.

Arney, Keşmir'deki hastanelerin polis ve askerlerin kurşunları ile yaralanmış genç Keşmirliler, sorgulama merkezlerinde işkence görmüş insanlarla dolu olduğunu belirtti.

Keşmir trajedesi hakkında bilgi sahibi olmak ve genç Keşmirlilerin hikayelerini dinlemek için hastanelerin iyi yerler olduğunu kaydeden BBC muhabiri, yaklaşık 20 yıldır Keşmir trajedesinin değişmeden devam ettiğine dikkat çekti.

Son yıllarda Hindistan'a karşı direnişin azaldığını ancak bu yazdan itibaren birden artış kaydettiğini ifade eden Arney, caddelerin tekrar protestocularla dolu olduğunu ve herkesin "azadi" (özgürlük) sloganları attığını yazdı.

BBC'nin haberine göre, hastaneler tekrar güvenlik kuvvetleri tarafından vurulan genç insanlarla doldu. Hastanenin bir köşesinde, aileleri için ilaç satın almak için para isteyen çocukları görmek çok acı.

Neler olduğu hakkında bilgi sahibi olabilmek için hastanede doktor aradığını fakat hemen bulamadığını, sonra doktoru arkadaşları ile bir odada laptop'ta video izlerken bulduğunu belirten BBC muhabiri, "Doktorlar son protesto gösterisinin videosunu izliyorlardı. Silah sesleri. Protestocular panik halinde her tarafa kaçıyor" dedi.

Arney'e konuşan doktor, "Buradan ateş açıyorlar. Bakın. Bu resimlere bakın. Bakın, Şeyh Aziz'i ateş açıp nasıl vuruyorlar. Kalabalığı sakinleştirmeye çalışırken vuruluyor. Silahsızdı. Onların hepsi silahsızdı" ifadelerini kullandı.

Doktorlar profesyonel soğukkanlılıklarını Hindistan askerlerinin zulmü karşısında kaybetmişler. Srinagar hastanesindeki üst düzey doktorlardan Dr. İkbal, görüntülerden doktor olmasına rağmen aşırı etkileniyor, kızgınlığını saklayamıyor.

Ağustos ayında bir gün Hindistan işgalindeki Keşmir'i Pakistan kontrolündeki Keşmir'den ayıran Kontrol Hattı'na doğru yapılan protesto yürüşünü normalde şiddet kullanmadan durdurabilecek Hindistan güvenlik kuvvetlerinin silahsız protestoculara rastgele ateş açmasının kabul edilemez olduğunu belirten Dr. İkbal, bundan sonrasının ise daha vahim olduğunu kaydetti.

Ölüler ve yaralılar Srinagar'a hastaneye getiriliyor. Üzüntüler çok büyük. Sloganlar atıldığından şüphe yok, böyle bir durumda bu çok normal. Fakat hastanede yaralıların tedavi edildiği bölüme Hindistan kuvvetleri gözyaşartıcı bomba atıyor. Bir saat sonra, Dr. İkbal ve meslektaşları göz yaşartıcı bomba sebebiyle görevlerine yapamayacak duruma geliyorlar. Yüzden fazla ağır yaralı hastaneye getirildi. Her sokak başında askerler var, devriye geziyorlar. Ağır yaralılar doğru dürüst tedavi edilemiyor. Bu da doktorları çok üzüyor.

Dr. İkbal, "Benim de çocuklarım var. 15 yaşındaki bir gence bacağını kalçasından kesildiğini nasıl söyleyebilirsin? Hastanede ağır yaralıların tedavi edildiği departmana göz yaşartıcı bomba atılana kadar tam bir Hindistanlı idim, Hindistan ile hiç bir problemim yoktu. Fakat o gün, karşı karşıya bulunduğumuz kişilerin insan olmadıklarını öğrendim." dedi.

Keşmir'de Hindular ve Keşmirliler birbirlerini yabancı gibi görüyorlar. Ancak tarafsız bir gözlemci bile, hadiseler karşısında Keşmirliler gibi olayları görmeye başlıyorlar. Askerler her yerde, kum torbalarının arkasında bekliyorlar, devamlı devriye geziyorlar.

Silahlı ve maskeli askerler araçları ile her yere gidiyorlar. Keşmir Vadisi'nde yaklaşık beş milyon kişi yaşıyor. Hindistan ordusunun iddiasına göre, Keşmir Vadisi'nde 500'den fazla direnişçi var. Ancak buna karşılık yarım milyondan fazla Hindistan askeri ve paramiliter polisi hala dağlarda, şehirlerde, köylerde devriye gezmeye devam ediyor.

20 yıldır her yerde Hindistan askerleri silahları ve maskeleri ile göz önünde oldukları ve devriye gezdiklerinden Keşmirliler bunları silahsız protestoculara ateş açan bir işgal ordusu olarak görüyor.

dünya bülteni



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,691 µs