En Sıcak Konular

Bahreyn Irak'ın borçlarının silinmesini destekliyor

18 Ekim 2008 15:37 tsi
Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Khalid bin Ahmed al-Khalifa günübirlik bir ziyaret için bu sabah Bağdat'a geldi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşen al-Khalifa, Başbakan Nuri al-Maliki tarafından da kabul edildi.

Ziyaret, Bahreyn'in geçen ay Bağdat'a Büyükelçi atamasından sonra gerçekleşirken, bu aynı zamanda son dönemde Irak'a bir Arap yetkilinin yaptığı en son üst düzey ziyaret olma özelliğini de taşıyor. Bahreyn'in Irak'la ilişkilerine sekte vuran bir gelişme ise 3 yıl önce yaşanmıştı. Bahreyn'in Irak Özel Temsilcisi Hasan Malallah al-Ansari Bağdat'ta kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmaya çalışılmış ve eylemden yaralı olarak kurtulmuştu.

Uzun yıllardır Irak'ta temsil edilmeyen bazı Arap ülkeleri son dönemlerde Bağdat'a büyükelçi atamalarına başladı. Atamalar, ABD'nin Arap ülkelerini Bağdat'la ilişkileri normalleştirme konusunda yavaş davranmakla eleştirmesinden sonra hız kazandı. Sünni Arap ülkeleri devam eden şiddet olayları ve Bağdat hükümetinin Şii partiler ağırlıklı yapısı dolayısıyla Irak'la ilişkileri düzeltme konusunda çekimser davranıyordu. Washington ise Arap ülkelerinin Irak'la ilişkilerini geliştirmelerini istiyor. Buna en büyük neden olarak da İran'ın Irak üzerindeki etkisini dengelemek ve ülkenin Arap kimliğini güçlendirmek gösteriliyor.

Al-Khalifa muadili Zebari ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, Irak'ın körfez ülkelerine borcu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bahreynli Bakan Irak'ın Körfez İşbirliği Ülkeleri'ne (KİÜ) olan borçlarının belirli anayasal düzenlemeler tarafından yönetildiğini ve buna saygı duyulması gerektiğini söyledi. Kendilerinin Irak'ın borç yükünü hafifletmek istediğini kaydeden Al-Khalifa, "KİÜ üyesi ülkelerin Irak'ın borçlarını silmesi için bir takım anayasal süreçlerin takip edilmesi lazım. Ancak Bahreyn borçların silinmesi fikrini destekliyor, çünkü bunlar eski rejimin kalıntılarıdır" dedi. Bakan, ülkesinin Bağdat'la siyasi bağları geliştirmek amacıyla bir "mutabakat zaptı" imzalamak üzere olduğunu kaydetti.

İran-Irak savaşı esnasında Irak'ın KİÜ üyesi ülkelere borcu 30 milyar Amerikan doları civarında idi. Saddam Hüseyin yönetimi Kuveyt'e olan 15 milyar dolar borcun resmi olarak sildiğini, çünkü İran'la yapılan savaşın Arap milliyetçiliğini İran'dan koruduğunu açıklamıştı. Bu tek taraflı borç silme eylemi hiçbir KİÜ üyesi tarafında kabul edilmemişti. 2 Ağustos 1990'da Irak ordusu Kuveyt topraklarını işgal etmiş ve bu da Körfez krizinin tetiğini çekmişti.

cihan
 



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs