TÜSİAD'a IMF göndermesi | " /> TÜSİAD'a IMF göndermesi | "/>

En Sıcak Konular

TOBB'dan TÜSİAD'a IMF göndermesi

18 Ekim 2008 14:12 tsi
TOBB'dan TÜSİAD'a IMF göndermesi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan TÜSİAD'a IMF göndermesi... IMF'le yeni anlaşmaya gerek olmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, küresel krizin Türkiye için bir fırsat olabileceğini belirtti. Bakın Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD'In tezlerini nasıl çürüttü?


Dünyadaki mali krizi değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye için tarihi bir fırsatın ortaya çıktığını söyledi. Yükselen Ekonomiler Ligi'nde yer alan Türkiye'nin Süper Lig'e çıkması için bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıkloğlu, "Yükselen Ekonomiler Ligi takımları becerebilirlerse Süper Lige çıkacak. Çin, Brezilya, Rusya, Güney Kore, Hindistan, Malezya, Meksika ve Arjantin ile yarışıyoruz. Bu ülkelerin hepsinin amacı bir üst lige çıkmak. Bize de yakışan bu." dedi.
Hisarcıklıoğlu, 2001 Ekonomik Krizi'nin fırsat haline dönüştürdüğüne dikkat çekerek, ihracatın önemli miktarda artış gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracat ile dünya ihracat pazarından yüzde 1 pay alır hale geldiğine dikkat çekti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde 'Dünyadaki Ekonomik Kriz ve Türk Ekonomisinin Değerlendirmesi' başlıklı bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde müthiş bir sarsıntının ortaya çıktığını dile getirdi. Geçen yılın ortasında çıkan krizi tüm dünyanın iyi algılayamadığını aktaran Başkan, "Dünya böyle bir krizi hayatında görmedi. 1929'da büyük bir krizin yaşandı, o zaman yaşayanlar şimdi dünyada yok. Hiçbir kimse neyin ne olduğunun farkında değil, dünya ilk defa küresel bir krizle karşı karşıya kalıyor." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, finansal krizin Türkiye'yi cari açığın finansmanı, dış ticaret ve turizm ile kamu maliyesi yönünden etkileyeceğini kaydetti. Konuşmasında, sanayiciye destek olunması çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen bunun pompa fiyatlarına yansımasının yüzde 5 olduğunu belirterek, geriye kalan yüzde 15'in kamunun cebinde kaldığını kaydetti.

"47 MİLYAR DOLAR BULMAMIZ LAZIM Kİ KRİZ OLMASIN"

Türk özel sektörünün finansal krize, dış borçlanmasının arttığı bir ortamda girdiğine dikkat çeken TOBB Başkanı, özel sektörün bu borçlanmayı yapmasının gerekli olduğuna dikkat çekti. Ağustos 2008 itibariyle özel sektörün borcunun 191 milyar dolar olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör bu borçlanmayı yapmasaydı. 2001'den sonraki başarı tablosunu yakalayamazdı. Borçlandık yatırım yaptık, yatırımdan çıkan üretimi de ihraç ettik sonrasında toplamda yüzde 49 büyüdük. Türkiye'de kaynak ve sermaye olmadığı için borçlanarak büyümeye çalıştık. Paramız vardı da biz mi kullanmadık, biz mi borçlandık." dedi.

"Kement şimdi bizim boynumuzda, borçlanmasa idik başarı hikayesi olmazdı" tespitini yapan Odalar Birliği Başkanı, şu değerlendirmede bulundu: "Yatırım yapıp iş verdik. Dışardan kaynak bularak verdik. Ancak iyi tarafı, borcumuzun ana para ödemesinin uzun vadeye yayılmış olması. 2009'da 47 milyar dolarlık bir ana para faiz ödememiz var. Temel amaç, bu dönemi sıkıntısız geçirmek. 47 milyar doları bulmamız lazım ki kriz olmasın. Osmanlı'dan beri cari açığın finansmanını yapamadığımız zaman kriz oluyor."

TÜSİAD'A IMF GÖNDERMESİ

TÜSİAD'ın hükümete yaptığı "IMF ile bir an önce anlaşma sağlansın" çağrısına da göndermede bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başkasından emir almanın ağırına gittiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Hepimiz IMF'ye kızıyoruz, Avrupa Birliği'ne kızıyoruz. Ancak bunlara da mahkum ediyoruz. Mahkum etmeyeceksin, yolunu bileceksin." şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin Kanuni Sultan Süleyman ile veziri arasında geçen diyaloğu örnek veren Hisarcıklıoğlu, "Veziri gelip Kanuni'ye 'Kırım Hanı borç istiyor' demiş. Ancak kendisi verilmesini istemiyor. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, 'Bugün borç alan yarın emir' yanıtını vermiş. Biz de borç almaktan emir almaktan bu ülkeyi kurtarmalıyız." dedi.

"KRİZİN TEMEL SEBEBİ AÇGÖZLÜLÜK; KRİZLERE KARŞI TECRÜBELİYİZ"

Dünyadaki ekonomik krizin ana nedeninin aç gözlülük olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bizde, 'aç doyar aç gözlü doymaz' diye söz var. Sanal bir, olmayan para. Olmayan bir para ile 'bunun fiyatı bu eder, bunun fiyatı bu eder' diye aldı başını gitti. Kaynak çıktıkça hayali balonlar ortaya çıktıkça, balonlar patladıkça hammaddenin fiyatı evlerin fiyatı düşmeye başladı." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin küresel krizden ABD ve Avrupa Birliği'nden farklı olarak krizlere karşı tecrübeli olduğunu dili getiren Hisarcıklıoğlu, "Her beş yılda bir kriz yaşıyoruz. Bütün dünyanın yaşadığı bu krizi biz 2001'de yaşamıştık. Alınan tedbirlerin hepsi 2001'in ikinci yarısından itibaren ortaya koyduğumuz tedbirlerin aynısını şimdi dünya yapıyor." ifadelerini kullandı. Odalar Birliği Başkanı, Türkiye'de de dünya da yaşandığı gibi gelirden fazla harcama sorunu yaşandığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, mevcuttan daha fazla para harcandığını kaydetti.

"GÜÇLÜ EKONOMİ VE DEMOKRASİ İLE ANAYASA'YI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Öte yandan, Birleşmiş Millerler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin geçici üye olarak kabul edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Hisarcıkloğlu, bunun, 70 milyonluk Türkiye vatandaşını gururlandırdığını söyledi. Türkiye'nin güçlü ekonomi ve demokrasi olmak üzere iki güçlü çıpaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zengin olmak istiyorsan kaliteli demokrasi olacak. Kaliteli bir demokrasi için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var. Demokrasinin kalitesini artırarak da ekonomimizi güçlendireceğiz."

Kaliteli demokrasiye geçiş için rafta bekleyen anayasa ve Siyasi Partiler Seçim Yasası'nın vakit kaybetmeden değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan, anayasanın 70 milyonun uzlaşmasıyla yapılması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Bugün mevcut anayasa ile koşabilmemiz mümkün değil. Süper Lig'de oynamak için anayasal engelleri kaldırmamız gerekir." dedi.

 



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs