Ters açı: Karayalçın Gökçek’i kurtarır mı? | " /> Ters açı: Karayalçın Gökçek’i kurtarır mı? | "/>

En Sıcak Konular

Ters açı: Karayalçın Gökçek’i kurtarır mı?

18 Ekim 2008 15:00 tsi
Ters açı:
 Karayalçın Gökçek’i kurtarır mı? Türkiye yerel seçimlere hazırlanıyor. Partiler birbirlerinin ‘kale’lerine göz dikerken sürpriz adaylar açıklanıyor. Ankara’da CHP’den aday olan Karayalçın için kimi gazeteler ‘Gökçek tedirgin’ manşeti atıyor. Ters açıyı

Takvim işliyor… Mart ayında yapılacak yerel seçimler için partiler kollarını sıvarken önemli şehirlere adaylığını koyan isimler dikkatleri çekiyor. AK Parti cephesinin stratejisi iktidar partisi olarak daha önce aldığı belediyeleri koruyup, oy oranını da bir önceki genel seçimlere endekslemek. Elbette diğer yandan Güneydoğu’da DTP’nin kalesi olarak bilinen Diyarbakır ve CHP’nin kalesi İzmir de Erdoğan’ın hedefleri arasında. Zira bu iki kentin yönetimi AK Parti’ye geçtiği takdirde hem CHP hem de DTP ciddi bir darbe yemiş olacak.

DTP’nin tüm enerjisi Diyarbakır’a

Öte yandan yerel seçimler DTP için yaşanan son gelişmeler doğrultusunda yaşamsal bir öneme sahip. Bölgede son yıllarda insan hakları ve özgürlükler konusunda yaşanan görece iyileşme parti yöneticileri ve belediye başkanlarını kemik bir oy kitlesinden ziyade seçmenle karşı karşıya bırakıyor. Eğer DTP ile ilgili kapatma kararı çıkmaz ve terör hedefine ulaşıp toplumu baskı altına almayı başaramazsa DTP Diyarbakır’da oy kaybı yaşayabilir. Şu anda görünen partinin o kentte seçimleri tekrar kazanacağı, ancak yaşanacak oy kaybı genel merkezi politikalarını gözden geçirmeye itebilir. Zira genel seçimlerde yaşanan başarısızlık DTP’yi yeni bir söyleme itmiş ve DTP siyasi söylemine dini vurguları da katmaya başlamıştı.

CHP’nin kaybetmeye tahammülü yok

Belki de yerel seçimlere en fazla önem vermesi gereken parti anamuhalefet partisi CHP. Zira başlıca rakibi sekiz yıldır Türkiye’yi yönetmekte olan anamuhalefet partisinin yerel seçimlerde oy kaybı yaşamasına tahammülü yok. Çünkü artan terör, küresel mali krizin Türkiye’ye olumsuz etkileri, iktidar partisi ile ilgili yolsuzluk iddialarından sonra bile eğer CHP oy kaybı yaşar ya da oylarını arttıramazsa bu Baykal yönetimini zora sokabilir. İşte bu yüzden CHP işi sıkı tutuyor ve başta İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere önemli şehirlere güçlü adaylar arıyor.

Ankara için güçlü aday?

Ankara’da CHP’nin adayı artık kesin. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın Baykal’la partisinden istifa edip CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak için el sıkıştı. Elbette CHP’nin yine ve yeniden benzer isimlerle yerel seçimlere hazırlanması kimilerinin eleştirisini çekiyor. Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz ‘seçimleri kaybettikten sonra Baykal’dan aslında nasıl başarılı olduklarını dinler ve güleriz’ diyerek Ankara’da yeni bir isimle seçimlere girilmemesini eleştiriyor. Üstelik CHP’nin bu tercihi sadece Ankara için geçerli değil. anamuhalefet partisi Kocaeli’de de Sefa Sirmen’i aday göstermeyi planlıyor.

Ancak Karayalçın’ın adaylığı sadece eleştiri toplamıyor. Dünkü Radikal gazetesinin manşetinin de ortaya koyduğu gibi Karayalçın kimilerini heyecanlandırmışa benziyor. Radikal gazetesi dün Karayalçın’ın adaylığının AK Partili başkan Melih Gökçek’i tedirgin ettiğini yazdı.
Karayalçın Gökçek için can simidi

Karayalçın Gökçek'i kurtardı

Ancak iyibilgi’nin danıştığı siyasi gözlemciler Karayalçın’ın adaylığının Gökçek için bulunmaz Hint kumaşı olduğunu ileri sürüyor.

Sebep ise şu: AK parti kurulurken partinin yanında yer almayan, kendi partisini kurarak Erdoğan’a açıkça bayrak açan, ancak başarısız olacağını görünce tekrar AK Parti’ye giren Melih Gökçek, geçtiğimiz yerel seçimlerde neredeyse aday gösterilmeyecekti. Üstelik karşısında güçlü bir aday da vardı: Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok. AK Parti içinde sert bir mücadeleye sebep olan Büyük Şehir Belediye Başkan adaylığını Gökçek kazanmış, AK parti yönetimi Altınok’a bir süre daha bekle demişti. Bu süreç iki isim arasında sertleşme yaşanmasıyla sonuçlanmış, Altınok kimi gazetelere verdiği röportajlarda Gökçek’i eleştirmişti.

Gelinen bu noktada Gökçek’in tekrar aday gösterilip gösterilmeyeceği önemli bir soru işaretiydi. Zira Erdoğan’ın Ankara için yeni bir isim düşündüğü kulislere sızıyor, hatta bu Gökçek’in açıklamalarına bile bir ‘kaygı’ olarak yansıyordu. Gökçek Karayalçın’ın adaylığı sözkonusu olduğunda açıklama yaparken iki kere şunu söylemişti: eğer partim beni aday gösterirse…

Ancak iyibilgi’nin danıştığı siyasi gözlemciler Karayalçın’ın adaylığı ile Gökçek’in üzerinden ağır bir yükün kalktığını belirtiyor. Zira Gökçek bu fırsatı iyi bir şekilde değerlendirdi ve ilk açıklamasında ‘seçimlerde kaybeden siyaseti bıraksın’ dedi. Üstelik bu teklifin hedefinde Baykal da vardı. Bu açıklamayla mücadelesini CHP yönetimine yönelten Gökçek adaylığını biraz daha sağlama aldı.

Peki, Karayalçın gibi bir ismin karşısına Erdoğan yeni bir aday çıkarmaz mı? Siyasi gözlemciler bu soruya açık kapı bırakıyor. Yani Erdoğan sürpriz bir isimle Ankaralıların önüne ‘yeni bir yüz’ stratejisi koyabilir. Ancak gözlemciler Ankara’nın ‘garanti’ altına alınması düşüncesini hesaba katarak bu olasılığa çok yüksek oran vermiyor. Söylenen Ankaralıların yine tanıdık isimler arasından tercih yapacağı. 

iyibilgi.com



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs