En Sıcak Konular

Dolar almak için doğru zaman mı?

18 Ekim 2008 11:13 tsi
Dolar almak için doğru zaman mı? Dolar küresel ekonomik çalkantının etkisiyle son iki haftada 1.20 YTL'den 1.53 seviyesine çıktı. Peki bu fiyattan dolar alınır mı? İşte uzman tavsiyeleri...

Yurtiçi döviz piyasasında, gelişmekte olan ülke piyasaları ile birlikte yurtdışı piyasalardan kaynaklanan baskı oluştuğu belirtiliyor.   
Önümüzdeki dönemde yurtdışının stabil olması durumuna bağlı olarak dolar kotasyonlarının 1.4500-1.5000 YTL aralığında seyir izleyebileceği belirtiliyor. 

İnterbank'ta en düşük 1.4625, en yüksek 1.5331 seviyesini gören dolar/YTL kuru saat 16:30 sıralarında alışta 1.5143, satışta 1.5234 seviyesinde bulunuyor. 
 
Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, yurtdışındaki gelişmelere bağlı olarak Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan çıkış gözlendiğini söyledi. 
Hakan Kuyumcuoğlu, öncelikli olarak gelişmiş ülkelerdeki finansal krizin herhangi bir kurumun batmasına izin verileyeceği şeklinde yatışmış durumda olduğuna değinerek, "Fakat kurumlar denildiğinde sadece akla sadece bankalar gelmemeli, bunun yanısıra hedge fonlar da var. Şimdi hedge fonlardan bir miktar çıkış başladı. Hedge fonlar ellerindeki varlıkları bir anda 'yangın yeri' satışları olarak tabir ettiğimiz satışlarla likidite etmeye çalışıyorlar. Çünkü çıkış geliyor. Bu da Rusya, Romanya, Türkiye, Polonya, Güney Afrika, Brezilya gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında ağır baskı yaratıyor" dedi.  

Döviz Masası Sorumlusu Kuyumcuoğlu, arife gününden bu yana yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı görüldüğü tahmininde bulunarak, bundan önce de 3-3.5 milyar dolarlık çıkış olduğunu ve toplamda yaklaşık 13.5 milyar dolar tutarında çıkış yaşandığını düşündüklerini bildirdi. 

Kuyumcuoğlu, borsa tarafındaki varlıklardan çıkıp döviz alındığını ifade ederek, dolar/YTL kurunda 1-1.5 yıldır bekleyen yerli yatırımcının mevduat bozarak başabaş noktalarından ya da kârlı bir şekilde YTL'ye döndüklerini ifade ederek, şu şekilde konuştu: "Bu durum da likidite çıkışına neden oluyor. Ancak şu anda bankacılık sektörü açısından likidite sorunu yok. Bu çıkış nedeniyle faizler, döviz depo bankalararası piyasa ve mevduat faizleri artış gösterdi. Krediler de yükselince, reel sektör sekteye uğruyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de finansal kriz beklemiyoruz. Ama reel sektörde daralma bekliyoruz. Bu daralmanın boyutu, yurtdışından bulunan finansman ve bunun kalitesi, yani faizine bağlı bulunuyor. Reel sektörde yaşanacak daralma ile işsizlik artıyor, ekonomi yavaşlıyor ve insanların harcamalarını etkiliyor. Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin reel sektörlerinde daralma yaşanabilir.

Dolar/YTL kurunun çok yükseleceğini, gelinen seviyeden sonra artık 1.7000-1.8000'lere çıkış yaşanacağını söylemek için, Türkiye konusunda çok ciddi kötümser olmak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yurtdışının stabil olması durumuna bağlı olarak dolar kotasyonlarının 1.4500-1.5000 YTL aralığında seyir izlemesini bekliyoruz. Dışarıdaki stabilize ne kadar geç gelirse, hareket aralığı o kadar genişleyebilir. Böyle bir durumda, hareket aralığı 1.4000-1.7000 bandına çıkabilir. Ancak stabilizenin 1-2 ayda sağlanması halinde, hareket aralığı 1.4500-1.5500 olabilir.  

Türkiye'yi önümüzdeki dönem için reel sektör açısından çok iç açıcı günler beklemiyor. Mevduatlara yüksek faiz talep ediliyor ve krediler yüksek faizle yapılıyor. Önümüzdeki dönemde hareket aralığı nispeten geniş olacak ve volatilite yüksek olacak. Kriz ve volatilite Türkiye'nin içinden değil, dışından kaynaklandığı için, geçmesini beklemek için yurtdışına bakacağız. Stabilizasyon dönemi 2009 yılının ilk çeyreğine kadar devam edecek gibi. Orada dibe vurduktan sonra iyileşme 2009 yılının ikinci yarısında gerçekleşebilir. Önümüzdeki 6-7 aylık dönem biraz sıkıntılı geçecek. Sistematik riskin söz konusu olmadığını düşünüyoruz."

 



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs