En Sıcak Konular

Borsada şantaj şüphesi

18 Ekim 2008 10:26 tsi
Borsada şantaj şüphesi Bazı gelişmekte olan ülkelerin notu kırılınca gerginlik arttı

Piyasalardaki gerginlik kredi derecelendirme kuruluşlarının bazı gelişmekte olan ülkelerin notlarını düşürmesiyle had safhaya ulaştı.

Emerging marketlerle ilgili endişelerin İstanbul Borsası'nda sert satışlara yol açtığı belirtilirken, bu satışların farklı anlamlar taşıdığını düşünenler de var Borsa üzerinden IMF şantajı yapıldığını söyleyen analistlere göre hükümet, bu şekilde IMF anlaşmasına zorlanıyor. Satışların yerli büyükler tarafından gerçekleştiği belirtilirken, piyasadaki düşüşün sığ işlemlerle gerçekleşmesi, şantaj ihtimalini artırıyor


Yurtdışındaki yaprak dökümü İstanbul Borsası'nı derinden sarsıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonları nedeniyle Hedge fonlara ilişkin korkular piyasaları sallarken Borsa endeksi 25 binli seviyeleri test etti. Dolar ise 1,52 sınırına dayandı. Altın fiyatlarında ciddi gerilemeler yaşanırken, petrol 65 dolara kadar geriledi. Dolardaki değer artışının temelinde başta emtialar olmak üzere petroldeki büyük düşüş bulunurken, yurtdışından gelen yoğun döviz alım emirleri de bu yükselişi tetikledi. Piyasalardaki dalgalanmaları 'Korku İmparatorluğu'na benzeten uzmanlara göre her korku bir sonrakini tetikliyor.

TEPKİ YÜKSELİŞİ YAŞANABİLİR

İstanbul Borsası'nda son 2 gündür satışların hızlanmış olması ve 25 binlerin test edilmesinin hedge fonlar üzerindeki bu baskıdan kaynaklandığı belirtilirken, hisse senedi piyasasında aşağı yönde yer kalmadığı ve dibe çok yakın olabileceğimize dikkat çekiliyor. Başta emtia piyasaları olmak üzere hisse senedi piyasalarına da yatırım yapan bu fonlar petrolün 150 dolardan 60 dolarlara kadar gerilemesi esnasında ciddi zarar etti. Bu fonlara para yatıran yatırımcılar da tedirginlik nedeniyle paralarını çekme telaşına girdi. Bu nedenle hedge fonlardaki sıkıntı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiledi. Türkiye'de de hedge fonların satışlarına dikkat çekilirken bu fonlara ilişkin tedirginliğin devam edeceği belirtiliyor.

BORSA ÜZERİNDEN ŞANTAJ!

İstanbul Borsası'ndaki hareketlerin iyice garipleştiğini anlatan Turkish Yatırım Analisti Uğur Ertürk bu noktada hayli ilginç bir tespitte bulunuyor. Özellikle dün yaşanan sert satışlarda hedge fonların ve yabancıların satışlarının olmadığını belirten Ertürk sert satışların tam anlamıyla piyasa şantajı olduğunun altını çiziyor. Yerli büyüklerin ve patronların hisse sattıklarını ve piyasayı baskı altında tutmaya çalıştıklarını belirten Ertürk'e göre şantajın başlıca amacı Hükümeti IMF ile anlaşmaya zorlamak. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu da küçük de olsa böylesi bir ihtimalin mevcut olduğuna değinerek, 'IMF anlaşmasının yolunu açmak için piyasa oyuncuları tarafından satış baskısı oluşturuluyor olabilir' diyerek 'Şantaj ihtimali'nin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Fakat yine de asıl olumsuzluğun Avrupa borsalarının iyimserliğine rağmen İstanbul Borsası'nda dün yaşanan satışların gelişmekte olan ülkelere ilişkin tedirginlikten kaynaklandığını anlatan Mutlu'ya göre İMKB'nin bu kadar fazla değer yitirmesinin temel bir nedeni yok. Bu nedenle de 'piyasa şantajı' ihtimali göz ardı edilmemeli. İMKB'deki dünkü düşüşün temelinde kredi derecelendirme kuruluşlarının gelişmekte olan ülkelerin notlarındaki indirimleri gerekçe gösteren Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, 'Macaristan ve Ukrayna'nın notları indirildi. Macaristan Borsası bu haberin etkisiyle yüzde 10 değer yitirdi. Onların yüzde 10 düştüğü yerde İstanbul Borsası'nın yüzde 5 değer yitirmesi normal' dedi.

DOLAR HIZLI DÜŞEBİLİR!

Şu anda banka hisselerinde temmuz ayındaki dip seviyelerin test edildiğini belirten Yurtdaşseven'e göre dananın kuyruğu kopmak üzere. Eğer hisseler bu seviyelerde tutunabilirse yukarı yönlü ciddi ve güçlü bir tepki hareketini beklemek gerek. Hisse senedi piyasasındaki böylesine güçlü bir tepki yükselişi ise doları yeniden 1,42'li seviyelere kadar geriletebilir.

IMF: 'İhtiyaç olursa hazırız'

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgiani, yeni stand-by'a ihtiyaç olup olmadığına ilişkin, "Biz elbette ihtiyaç olduğu her zaman hazırız" dedi. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgiani başkanlığındaki heyet, İstanbul'daki temasları kapsamında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetim kuruluyla bir araya geldi. yaklaşık 1,5 saat süren görüşme, basına kapalı olarak TÜSİAD'ın Tepebaşı'ndaki merkezinde gerçekleştirildi. Görüşmeye, Giorgiani'nin yanı sıra IMF Türkiye Masası Şefliği görevini yakın zamanda devralacak olan Rachel van Elkan, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ferit Şahenk, Aldo Kaslowski, Ümit Boyner, Pekin Baran, Yavuz Canevi, Erdal Karamercan, Haluk Dinçer ve Zekeriya Yıldırım katıldı. Giorgiani, toplantı sonrasında, ekonomi hakkında çok yararlı fikir alışverişinde ve çok güzel tartışmalarda bulunduklarını kaydetti. Giorgiani, "Yeni stand by'a ihtiyaç var mı?" sorusunu, "Bu, hükümete yöneltilecek bir soru. Biz elbette ihtiyaç olduğu her zaman hazırız" karşılığını verdi.

YENİŞAFAK



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,141 µs