Neden? | " /> Neden? | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD kayıtsız şartsız uzlaşı istiyor Neden?

18 Ekim 2008 09:44 tsi
TÜSİAD kayıtsız şartsız uzlaşı istiyor Neden?


2007 seçimlerine kadar AK Parti iktidarına övgüler yağdıran TÜSİAD'ın büyük patronları, çok doğru çizdikleri bir stratejiyi sert polemikle hasara uğratıyor. Peki, TÜSİAD'ın amacı ne? Meliha Okur anlatıyor...

TÜSİAD kaytısız şartsız uzlaşı istiyor

Meliha Okur/Sabah

Deveye sormuşlar. Yokuş aşağı inmek mi zor? Yoksa yokuş yukarı çıkmak mı zor?
Deve düşünmüş, taşınmış "Bunun düzlüğü yok mu? demiş. Soruyu soranlara orta yolu göstermiş.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi'nde (YİK) "Küresel kriz hazırlığını yaptınız mı?" diye sorduğumuz soruya Sedat Aloğlu'nun yanıtı böyle geldi.
TÜSİAD tabanı, "Ne ortalığı yangın yerine çevirip kötümser olmaya, ne de krizi fırsata çevireceğiz diye aşırı iyimser havaya gerek yok" diyor. Küresel fırtınayı az hasarla atlatmamız için daha çok çalışıp, çok çabuk kararlar almamız gereken bir dönemde olduğumuz hatırlatılıyor.

Kıdem tazminatı
Patronlar, küresel fırtınayı yakından takip ediyor. 2009 kritik bir yıl. İşçi çıkartmamak için uğraşacaklarını söylüyorlar. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "İşçi çıkartmayacağız" diyor.
Çoğu işadamı verimlilik konusuna odaklanmış. İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması için kafa patlatıyor. Eh, açık açık dile getirmeseler de, krizi fırsat bilerek kıdem tazminatı yükünden kurtulmak istiyorlar.
TÜSİAD yönetimi, dün, önce YİK'i topladı. Gündem, "terör ve küresel krizdi."
Arkasından IMF Heyeti'yle görüştüler. Bugün, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ziyaret edecekler.
Ortak dil yakaladıkları Unakıtan'a rapor sunacaklar. Raporda, KDV ve ÖTV indirimi, kıdem tazminatı konusu, KOBİ'lere sermaye yaratılabilecek bir model önerisi yer alıyor.
Şimdiden 2009 ve 2010 yıllarını kaybetmemek için geleceği planlıyorlar.
O yüzden durgunluk tehdidi altındaki dünya ekonomisini kaygıyla izlerken, hükümet ile dernekleri TÜSİAD arasında yaşanan gerilimin büyümesini istemiyorlar. TUSIAD tabanı "Zaman, kavga zamanı değil, birlikte iş yapma dönemi!" diyerek TÜSİAD-Erdoğan polemiğini kişiye
"özel" diye yorumluyor. Tamam da, TÜSİAD yönetimi ne yapsın?

'Pek çok partiden daha eskiyiz'
Başbakan Erdoğan, "Kriz goygoyculuğu yapıyorsunuz!" diye kendilerini topa tutunca susamıyorlar. Türk özel sektör sanayi üretiminin yüzde 42'sini gerçekleştiren TÜSİAD diyor ki;
"Ey hükümet! Türkiye'nin kavgaya değil, milli mutabakata, birlikte çözüme, ortak akıla ihtiyacı var! Acilen, IMF ile anlaş! AB ile yola devam et! Bir an önce özel sektör temsilcilerini de içine alan forumlar oluştur!
Ve, bu forumun ilkini, 'Küresel krizin Türkiye'ye muhtemel etkileri' özel gündemi ile topla!
"TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, konumlarını hatırlatıyor;
"TÜSİAD bugün siyaset sahnesinde faaliyet gösteren birçok siyasi partiden daha eski bir iş dünyası örgütüdür. Başlıca misyonu Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yerini alması için gerekli politikaların oluşturulmasına katkı sağlamaktır."
Yetmiyor, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Devir, devletin, özel sektörün bir arada olma devridir. Önerilere kulak verme devridir. Konuşanı susturma, 'Biz gerekeni yaparız' diyerek tartışmaları bastırma, sırtında yumurta küfesi taşıyan özel sektörü suçlama devri değildir" diyor.
Gelin görün ki, bu söylemlere siyasetçinin sessiz kalmayacağı kesin. Yine polemik yapılacak. Reel ekonomi, küresel kriz ortada kalacak.

Yazık değil mi?
22 Temmuz 2007 seçimlerine kadar AK Parti iktidarına övgüler yağdıran TÜSİAD'ın büyük patronları, çok doğru çizdikleri bir stratejiyi sert polemikle hasara uğratıyor. Oysa TÜSİAD tabanı toplumsal uzlaşma istiyor. Küresel sarsıntıdan en az hasarla çıkmak için yol haritasına ihtiyaç duyuyor. AK Parti Hükümeti'nden kayıtsız şartsız diyalog ve icraat bekliyor. Ama bir türlü kafa karışıklığını gideremiyor.

 



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs