En Sıcak Konular

Tayland-Kamboçya sınırında sessiz bekleyiş

17 Ekim 2008 23:19 tsi
Tayland ve Kamboçya arasında 2 gün önce tapınak krizi nedeniyle sınırda patlak veren kısa süreli çatışma sonrası savaşın eşiğinden dönülen bölgede sessiz bekleyiş devam ediyor.

Kamboçya'nın 15 Ekim tarihinde Tayland'a bir ültimatom vererek, askerlerin sınır bölgesinden ve tapınak çevresinden geri çekilmemesi durumunda savaş açacağını duyurmasının ardından sakin bekleyiş sürüyor, ancak halk hala şaşkınlığını sürdürüyor. Bölgedeki anlaşmazlık iki ülkenin bölgeye asker yığması ve birbirine karşı restleşmesi şeklinde hala devam ediyor.

Sınır bölgesindeki Cham Meng köyü muhtarı Phorn Wongsaa olayla ilgili, "Hükümetin burayı boşaltın gibi bir uyarısı oldu ancak bize ciddi bir uyarı gibi gelmedi. Daha ciddi bir uyarı olması halinde burayı boşaltmaya hazırız. Burayı boşaltmamız yerine buraya mevzi yapmak bizim için daha iyi olur. Buradan gitmek bizim için bir çözüm yolu değil, hem niye gidelim ki?" şeklinde konuştu. Towern Suwannachart isimli muhtarın yardımcısı ise, "İnsanlar burada korkmuyorlar, askerler ise buradan kesin olarak çıkma veya terk etme hakkında bir şey söylemediler. Biz bekliyoruz ancak korkmuyoruz. Burada yüzlerce Kamboçyalı yaşıyor. Biz iki kardeş halkız ancak olayın bu noktaya gelmesi tabi ki bizi üzdü. Ben silah sesini 2 gün önce birkaç kez duydum. O zaman ne olduğunu tahmin etmiştim zaten" dedi.

15 Ekim'de Kamboçya ile Tayland arasında kısa süreli bir çatışma olmuş ve bu çatışmada 2 Kamboçyalı asker hayatını kaybetmiş, 7 Tayland askeri ise yaralanmıştı. Bu olayın ardından iki komşu ülke savaşa çok yaklaşmış ve son anda Tayland tarafının ılımlı yaklaşımı nedeniyle iki ülke savaşın eşiğinden dönmüştü. İki ülke bu bölgede yaşayan yerli halklarına bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulunmuş ve Tayland, Kamboçya'da yaşayan vatandaşlarını geri çağırmıştı. Bu olaydan 2 gün sonra bölgenin Tayland tarafındaki asker yoğunluğu dikkatlerden kaçmadı. Askeri araçlar iki ülke arasındaki anlaşmazlığın kaynağı olan tapınak yolunda konuşlandı.

İki komşu ülke arasındaki meselenin sebebi olan Preah Vihear tapınağı oldukça eski bir tarihe sahip. Yaklaşık bin yıl kadar önce Kamboçya yani Khmer toplumuna ait olan tapınak, uzun süren Khmer toplumunun kontrolünden sonra 19. yüzyılda Tayland halkının atası Siam Krallığına geçti. Siam kontrolünde yaklaşık 100 yıl kadar kalan tapınağı Kamboçya ancak 2. Dünya Savaşı sırasında elde etmeyi başardı. Ancak Tayland da tapınak üzerinde hak iddia etmiş ve tapınağa giden yolu kontrol altına almıştı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra askeri yönteme pek riayet etmeyen iki ülke, durumu 3 ay öncesine kadar muhafaza etmiş ve tapınak çevresine ilk askeri yerleştiren ülke Kamboçya olmuştu. Kamboçya daha da ileri giderek bu tapınağı "Dünya Mirası" listesine kendi sınırları içine aldırdı. Bu olaydan sonra Tayland tarafı hemen karşılık vermiş ve bölgeye asker yığmıştı.

Savaşın eşiğine gelen iki ülke bölgede sessiz bekleyişini sürdürmeye devam ediyor.

haber7



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,095 µs