En Sıcak Konular

Afrika'nın GSMH'nin % 20'si yolsuzluğa...

17 Ekim 2008 22:40 tsi
BM, açlık ve fakirlikle boğuşan Afrika kıtasının ekonomik gerçeklerine ilişkin verileri açıkladı. İşte kara kıtanın düşündüren ekonomik gerçekleri...

Birleşmiş Milletler (BM) açlık ve fakirlikle boğuşan Afrika'nın Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) yüzde 20'sini de kıtanın genelinde yaygın olan yolsuzluklardan dolayı kaybettiğini duyurdu. BM Afrika için Ekonomi Komisyonu'nun (UNECA) yönetim ve kamu yönetimi bölümü başkanı Okey Onyejekwe, Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da yapılan Afrika'da Kurumlar, Kültür ve Yolsuzluk Konferansı'nda yaptığı açıklamada bazı ülkelerdeki yolsuzluk oranlarının, GSMH'sinin yüzde 30'una yaklaştığını da belirtti.

Üç gün süren toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Onyejekwe, liderlerin bu konuda acilen çözüm üretmelerini istedi.

Yolsuzlukların Afrika'nın kültürüyle ilgili bir sorun olduğunu söylemenin yanlış olduğunu, bunun diğer kültürlerde de olduğunun altını çizen Onyejekwe, kaynak kıtlığının yolsuzlukların yol açtığı tehlikenin boyutlarını daha da artırdığına işaret ediyor.

Ünlü Pan-Afrikan eylemci Dr. Taceddin Abdurrahim ise Afrika'daki bu sorunun ancak Afrikalılar tarafından çözülebileceğini başkalarının bakış açısıyla bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğini belirtiyor. Abdurrahim'e göre yolsuzlukların temelinde kurumsal kapasite, yönetim zaafı, temel vatandaşlık haklarının yetersizliği, Afrikalıların Afrika devleti olgusuna yabancılaşması bulunuyor.

Büyük çoğunluğu 1960'lı yıllardan sonra bağımsızlıklarını kazanan Afrika ülkelerinin pek çoğunda ya kabileler arası-dini çatışmalar bulunuyor ya da bu ülkeler diktatoryal rejimlerle yönetiliyor.

Gelişmiş Batılı ülkelerin bu ülkelere sadece kaynak gözüyle bakması, sorunlarına eğilmemesi de Afrika'nın maruz kaldığı sorunlardan kurtulmamasının en önemli sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor.

8sutun



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,827 µs