En Sıcak Konular

Rus vatandaşlar mağazaları boşaltıyor

17 Ekim 2008 20:38 tsi
Küresel mali kriz, petrol fiyatlarının düşmesi ve Rusya borsasının bir türlü toparlanaması Rusya'da vatandaşların mağazaları boşaltmasına neden oldu.

Moskovski Komsomolets gazetesinin haberinde, büyük market zincirlerinin dışında orta ölçekli marketlerin tazgahlarında ürünlerin yarı yarıya azaldığını kaydederek, «Bazı gıda marketlerinde tezgahlar yarı yarı olarak boşaltılmış gözüküyor. Halk haklı olarak endişe ediyor. Bundan sonra tezgahların durumu ne olacak ve neden tezgahlar boşalmaya başladı?» sorusunu sordu.

Gazete değerlendirmesinde; «Birçok dükanın yarı yarı boşalması, bu Rus ekonomisindeki krizin apaçık bir göstergesi. Tüm Rus ekonomisi krediler üzerinde kurulmuş. En "tilkiler" kendi hisselerini ipotek ederek kredi aldı. Ve bu kredilerle yine hisse aldılar. Bu hisseleri ipotek ederek kredi aldılar ve yine aynı şekilde hisse aldılar...ve bu süreç devam ediyor.» eleştirisi getirdi. Süpermarketlere gıda ürünlerini toptancıların getirdiğine işaret eden gazete, «Toptancıların büyük kısmı bu işi bankalardan aldıkları kısa vadeli kredilerle yapıyor. Ancak şimdi bankalar toptancılara kredi vermiyor.» bilgisine yer verdi.

PYATEROÇKA MAĞAZASINDAN MERCİMEK ALIYORLAR

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi de gıda mağazalarının yarı yarıya boşaldığını doğruladı. Gazete, mağazalarda emeklilerin sepetle dolaştıklarını belirterek, "Sepetlerine bakıyorsun, tuz, un ve başka gıda ürünleri var. 3-4 kutu şeklinde alıyorlar. Az da olsa stok yapıyorlar.» Bir mağaza satıcısı da konuyla ilgili izlenimlerini şöyle anlattı: «İnsanlar gerçekten de gıda ürünleriyle ön hazırlık yapıyor. Balık konserveleri, mercimek, sıvı yağ alıyorlar. Fazla heyecan yok, ama bu mallara olan talep son bir haftada arttı."

RUSLAR PIRLANTA ALMAYA BAŞLADI

RBC Daily gazetesine göre ise Rus vatandaşlar krizden korunmak amacıyla paralarını değerli eşya ve gayrımenkule yatırıyor. Rus kamoyu araştırma şirketinin araştırmasına göre, vatandaşların paranın en iyi korunma şeklini şöyle sıraladı: Gayrimenkul (yüzde 51), altın (yüzde 19) ve Sberbank (yüzde 17). Son iki ayda altın ürünleri satışında da yüzde 40-70 artış gözlendi.

cihan



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs