En Sıcak Konular

'Türkiye krizden en az etkilenen ülke olur'

17 Ekim 2008 16:22 tsi
'Türkiye krizden en az etkilenen ülke olur' Küresel krize ilişkin sessiz kalan Kemal Derviş, ilk kez konuştu. BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en az etkilenerek çıkacak ülke olduğuna inandığını söyledi. Gerekçelerini ve uyarılarını is

Türkiye'de ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarında çalışan bağımsız bir düşünce ve araştırma kuruluşu olan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) tarafından Bodrum'un Yalı Beldesi'ndeki Kempinski Barbaros Bay Hotel'de ‘AB'nin Geleceği’ konulu toplantı düzenlendi. EDAM Başkanı Sinan Ülgen'in başkanlık yaptığı iki gün sürecek toplantıya, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Türkiye ve Avrupa'dan gazeteciler ile 15 ayrı ülkeden ekonomist ve siyasetçiler katıldı.

Toplantıda, ‘AB ile müzekare sürecinde Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler’, ‘İş dünyası, sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerin AB’ye katılım sürecinde daha aktif rol alması’, ‘AB'nin geleceği’, ‘AB'nde çok seslilik’, ‘Avrupa Birliği genişleme politikasının geleceği’, ‘Yeni üye, aday ve komşu ülkelerdeki tartışmalar’, ‘AB ve ABD'nin Ortadoğu politikalarına farklı bakışları’, ‘İki güç arasındaki bakış farklılıkları’ ile ‘Küresel ısınma ve dünyadaki ekonomik krizin nedenleri ve uluslararası yansımaları’ konularının görüşüleceği belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, amaçlarının Türkiye’nin Avrupa’da tanıtımına yönelik çalışmalar yaparak, karar alıcıların ve kamuoyunun Türkiye hakkındaki bilgi ve anlayışını geliştirmeye yardımcı olmak olduğunu söyledi. Ülgen, bir yanda Türkiye- AB ilişkilerine odaklanırken, diğer yanda bu ilişkileri çok boyutlu ve küresel bir bağlam içinde araştırmayı, çözümlemeyi ve siyasi kararları etkileyebilecek öneriler üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Toplantıya verilen arada otelin havuz başında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun ekonomik boyutu ve sıkıntıyı aşıp aşamayacağı konusundaki soruları, “Manşetlik sorulara yanıt vermek istemiyorum. Genellemelerle idare edebiliriz” diyerek, geri çevirdi.

TÜRKİYE KENDİ POLİTİKALARINI UYGULAMALI

Kemal Derviş, devletin ekonomik krizi aşmak için başta kamu yatırımlarını artırması, işsizliği önleyecek yeni olanaklar yaratması ve eğitime önem vermesi gerektiğini söyledi. İzlenecek ulusal ve uluslararası programlarda Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerin kendi ayakları üzerinde durabilecek politikaları belirlemek ve uzun vadeli olarak bunları hayata geçirmek zorunda olduklarını savunan Derviş, “Türkiye 8- 10 yılda bir meydana gelen ve tüm dünyayı etkisi altına alan krizlerden AB'ye veya ABD'ye dayanarak onların hazırlayacağı programlarla, onlara güvenerek değil, kendisinin yaratacağı, uygulamaya koyacağı, ancak bu ülkelerden destek alacağı politikayla bu krizleri aşabilir. Türkiye'nin krizden en az etkilenerek çıkacak ülke olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

‘AVRUPA ÜLKELERİYLE HAREKET EDİLMELİ’

Derviş, yaşanan uluslararası ekonomik krizde, en küçük ülkeden dünyanın en büyük ülkesine kadar hiç kimsenin birbirinden bağımsız hareket edemediğinin ortaya çıktığına da dikkati çekti.

Avrupa ülkelerinin ekonomi, politika ve finans sektörünün meydana gelen kriz ve ekonomik zorluklar karşısında yeniden bir araya gelip karar almaya zorlandığı ve mecburen birbirine yakınlaşmak zorunda kaldığını da vurgulayan Kemal Derviş, şunları söyledi:
“Türkiye de mutlaka bu ülkeler ile yakınlaşmalı, birlikte hareket etmenin yolunu bulmalı. Küresel krizlerden küresel işbirliği ile çıkılabilir.”
Derviş, Türkiye’nin son zamanlarda Ortadoğu ve Kafkaslar'da izlediği barış politikasının uluslararası siyaset alanına yansımasının olumlu olduğunu da ifade etti.

hurriyet.com.tr



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs