En Sıcak Konular

ABD krizi Çinli oyuncakçıları da vurdu

17 Ekim 2008 15:06 tsi
ABD'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan mali kriz, ABD'ye oyuncak yapan bir fabrikadaki 6 bin kişiyi işinden etti.

ABD'li dev oyuncak markaları Mattel ve Disney'i üreten Smart Union adlı Çinli şirket, 6 bin işçisini kapıya bırakmak zorunda kaldı. Devlet medyasından Çin Günlüğü gazetesinin haberinde, ülkenin güneyindeki liman şehri Dongguan'da faaliyet gösteren şirketin işçilerin işlerine son verme nedeninin ABD'deki mali kriz olduğu kaydedildi. Çinli şirketin yetkilisi Xu Xiaofang, genelde ABD pazarına bağlı üretim yaptıklarını ve ABD'deki mali kriz nedeniyle siparişlerin azaldığı bu nedenle bu kararı aldıklarını söyledi. Xu ayrıca Çin parası Yuan'in dolar karşısında değerlenmesi, işçilik maliyetleri ve hammadde fiyatlarının artmasının da bu kararda etkili olduğunu ifade etti. Haberde, fabrikanın üretimi geçici olarak mı durdurduğu ya da tamamen mı kapatıldığı net olarak bilinmediği kaydedildi.

Hong Kong borsasında hissesi bulunan Smart Union, bu yılın ilk yarısında yaklaşık 26 milyon dolar zarar açıklamıştı.

Çin medyası, bu hafta ülkedeki oyuncak ihracatçılarının yarısının, Yuan'in dolar karşısındaki değerlenmesi, maliyet artışları ve güvenlik standartlarının arttırılması nedeniyle iflas ettiğini duyurmuştu.

Çin'de ihracata yönelik faaliyet gösteren 3 bin 631 oyuncak işletmecisi var. Resmi Xinhua Haber Ajansı, bunların yüzde 52,7'sinin 2008'in ilk 7 ayında iflas bayrağını çektiğini duyurdu. İflas edenlerin küçük çapta ve ihracat değeri 100 bin dolardan az olan işletmeler olduğu da kaydedildi.

Gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük oyuncak üreticisi ve ihracatçısı Çin, 2007'de yurt dışına 17 milyar oyuncak ihraç etti. (CİHAN)



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,481 µs